Οι 486 μέρες του Αμπέλ στον ΠΑΟΚ

Γιώργος Πετρίδης30 Οκτωβρίου 2020

Γυρίζοντας πίσω στην 1η Ιουλίου 2019 όταν ο ΠΑΟΚ έφερε άρον-άρον τον Αμπέλ Φερέιρα για να καλύψει το κενό που άφησε ο Ραζβάν Λουτσέσκου και διανύοντας τη διαδρομή των 486 ημερών του στην ομάδα, δεν μπορεί παρά να καταλήξει κανείς σε ένα αρνητικό πρόσημο στο ισοζύγιο όσων άφησε ο Πορτογάλος φεύγοντας από την Τούμπα. Δεν είναι μόνο η αποτυχία του να αφήσει κάτι πραγματικά μεγάλο, ως συνέχεια αυτών που άφησε ο προκάτοχος του. Τίτλο δηλαδή ή παρουσία στους ομίλους του Champions League. Είναι ίσως πολλά περισσότερα από αυτό.

Το metrosport.gr συγκεντρώνει τα θετικά που δεν μπορούν παρά να του αναγνωριστούν και τα αρνητικά που δεν μπορούν παρά να του χρεωθούν, τώρα που ο Πορτογάλος είναι πια απλά ένα μέρος της ιστορίας του. Σε αυτά μπορεί ασφαλώς ο καθένας να προσθέσει επιπλέον επιχειρήματα, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση όμως το πρόσημο δύσκολα μπορεί να το αλλάξει.

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ


Μιχαηλίδης και Τζόλης

Ας αρχίσουμε με αυτά. Δεν μπορεί σε ένα διάστημα σχεδόν 1,5 χρόνου να μην μένει κάτι θετικό. Είναι 2-3 στοιχεία που ασφαλώς και είναι επιβεβλημένο να του πιστωθούν. Είναι άλλωστε η παρακαταθήκη που αφήνει φεύγοντας.

Σημαντικότερο ίσως όλων, η προώθηση και ουσιαστικά η καθιέρωση του Μιχαηλίδη και του Τζόλη στην πρώτη ομάδα. Μπορεί οι δύο πιτσιρικάδες να δείχνουν εσχάτως να καταγράφουν πτωτική πορεία, ένα φυσιολογικό διάστημα ντεφορμαρίσματος όμως δεν χωράει συζήτηση για το ότι με πρωτοβουλία -σε ένα βαθμό και από ανάγκη με βάση τα προβλήματα του διαστήματος των πλέι οφ- του Φερέιρα, ο ΠΑΟΚ κέρδισε δύο ποδοσφαιριστές από τα «σπλάχνα» του, που προσφέρουν ήδη στην ομάδα, μπορούν να εξελιχθούν σε ηγέτες του και βέβαια έχουν μεγάλη μεταπωλητική αξία.


Η διπλή πρόκριση και οι όμιλοι του Europa League

Το δεύτερο θετικό στοιχείο που μπορεί να κρατήσει κανείς στο ξεπροβόδισμα του Φερέιρα, είναι βέβαια οι μεγάλες προκρίσεις επί της Μπεσίκτας και της Μπενφίκα που εξασφάλισαν στον ΠΑΟΚ τους ομίλους του Europa League και έδωσαν μία ανάσα στην προσπάθεια που κάνει η ΠΑΕ να ισορροπήσει την κατάσταση στο financial fair play. Μπορεί ο ΠΑΟΚ να μην μπόρεσε να δώσει επιτέλους τέλος στο απωθημένο του Champions League αλλά κράτησε δύο προκρίσεις που θα τις κουβαλάει για πάντα στην ιστορική διαδρομή του.

Ζήτησε αλλά δεν...

Για τον έναν ή τον άλλον λόγο, ο Φερέιρα μπορεί -μένει να διαπιστώσουμε αν θα το κάνει κάποια στιγμή στο μέλλον- να επικαλεστεί τη μη πραγματοποίηση κάποιων μεταγραφών τόσο στην περσινή όσο και στη φετινή σεζόν, για να εξηγήσει ή να δικαιολογήσει την απώλεια των στόχων που είχε η ομάδα. Ο Πορτογάλος ήρθε πέρσι στη Θεσσαλονίκη θέλοντας να καθιερώσει τον σχηματισμό το 4-4-2, ζήτησε παίκτη που να ταιριάζει στα χαρακτηριστικά του Άκπομ αφού δεν μπορούσε να «κουμπώσει» μαζί του ο Σφιντέρσκι όμως αυτός δεν ήρθε ποτέ. Πέρσι ζήτησε ακόμη έναν ακόμη αριστερό μπακ και ένα εξάρι. Ο πρώτος δεν ήρθε ενώ στη δεύτερη θέση έκανε (;) τη δουλειά του με τον Εσίτι.

Φέτος η ομάδα έχασε στην πορεία των υποχρεώσεων της, παίκτες που ήταν βασικοί ενώ και το φανερό κενό στον άξονα, δεν καλύφθηκε. Με αυτό άλλωστε ο ΠΑΟΚ θα υποχρεωθεί να πάει τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο.

ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ


Άλλος ο νταμπλούχος ΠΑΟΚ και άλλος ο ΠΑΟΚ του Αμπέλ

Θα πρέπει να το εξηγήσει ο ιστορικός του μέλλοντος, γιατί μία ομάδα που κυριάρχησε στον ελληνικό χώρο φτάνοντας στο νταμπλ της σεζόν 2018-19 χωρίς ήττα στο Πρωτάθλημα, διαλύθηκε μέσα σε λίγους ουσιαστικά μήνες. Ο Φερέιρα ήρθε στη Θεσσαλονίκη με πρόθεση εξ αρχής να τα αλλάξει όλα. Ο ΠΑΟΚ που δεν δεχόταν γκολ επί Λουτσέσκου ούτε για... πλάκα, έγινε ευάλωτος ανασταλτικά επί Φερέιρα. Επί της ουσίας πελαγοδρομούσε αμυντικά για καιρό στην περσινή σεζόν. Φέτος που φαίνεται να βελτίωσε αυτό το κομμάτι, έχασε την επιθετική αποτελεσματικότητα από την οποία επίσης χαρακτηριζόταν η ομάδα του Ρουμάνου.


Σε σύγκρουση με τους σταρ

Ο Φερέιρα δεν μας έπεισε ότι μπορεί να διαχειριστεί παίκτες σταρ, τις μεγάλες προσωπικότητες που αποδεδειγμένα είχε ο ΠΑΟΚ. Γι' αυτό δημιουργήθηκαν τα προβλήματα στη σχέση του με τον Βιερίνια, τον Μάτος, τον Μπίσεσβαρ και τον Πασχαλάκη τους οποίους στην πορεία άφησε εκτός ομάδας.

Ο Πορτογάλος έχασε τα αποδυτήρια, το πιο σημαντικό κομμάτι κάθε ομάδας στον κόσμο. Οι ευθείες βολές προς τους παίκτες μετά το ματς με την Ομόνοια, ήταν το λιγότερο απόδειξη αδυναμίας να αναλάβει την ευθύνη και κυρίως να υπερασπιστεί τους παίκτες του.

Ο Φερέιρα έχασε την εμπιστοσύνη των ποδοσφαιριστών του μέσα από τις παλινωδίες στη διαχείριση τους αλλά και τις εμμονές που έδειξε στο κοουτσάρισμα, στις αλλαγές, στον σχηματισμό που δεν άλλαζε ανεξαρτήτως αντιπάλου. Είτε ο ΠΑΟΚ έπαιζε με την Μπενφίκα και την Μπεσίκτας, είτε έπαιζε με την ΑΕΛ και τον Βόλο, το πλάνο έμενε το ίδιο.

Χάθηκαν οι στόχοι

Εκείνο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης είναι ότι ο Αμπέλ Φερέιρα έφυγε χωρίς να έχει επιτύχει κάποιον αγωνιστικό στόχο, με εξαίρεση την παρουσία στους ομίλους του Europa League που ωστόσο δεν ήταν και ο αυτοσκοπός του ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος έμεινε για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια χωρίς τίτλο και επιπρόσθετα άφησε στο συρτάρι το όνειρο των ομίλων του Champions League, αν και θεωρητικά είχε τη μεγαλύτερη ευκαιρία του.

Οι αριθμοί

Ο Φερέιρα αποχωρεί μετρώντας 57 αγώνες στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Με τον χθεσινό στη Γρανάδα, έφτασε στη σχετική, ιστορική λίστα του Δικεφάλου τον Βάλτερ Σκότσικ. Ο τελικός απολογισμός του ήταν 31 νίκες, 16 ισοπαλίες και 10 ήττες.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.