Οι 22 κουζουλοί του Αρκαλοχωρίου, που «έγραψαν» με πάθος και συναίσθημα τους νέους κανόνες του marketing

Βασίλης Μάστορας27 Οκτωβρίου 2022

Το Αρκαλοχώρι, ίσως πολλοί να μην το γνωρίζετε. Ισως πάλι να το ακούσατε για πρώτη φορά στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2021, λόγω του ισχυρού σεισμού που έπληξε την περιοχή.  Μας συστήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν με τα εμπνευσμένα βίντεο που διαφήμιζαν τον Ημιμαραθώνιο του. Το Αρκαλοχώρι βρίσκεται 25 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου, είναι κωμόπολη και ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Μινώα Πεδιάδας και έχει περίπου 3.500 κατοίκους. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 395 μέτρων. 

Τον Ιανουάριο του 2015 , 42 ιδρυτικά μέλη συνέστησαν​ τον ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΥΓΕΙΑΣ με διακριτικό τίτλο ΑΘΛΗ.Σ.Υ. κι έβαλαν στόχο να βγάλουν τη κωμόπολη από την εσωστρέφεια. Και τα κατάφεραν. Το 2014 διοργάνωσαν τον 1ο Αγώνα δρόμου με 850 συμμετέχοντες και στις αρχές του φετινού Οκτωβρίου τον 6ο Ημιμαραθώνιο με 3.160 (ο σεισμός και ο covid 19 ανέβαλαν δύο διοργανώσεις)!

Απίστευτη γεωμετρική πρόοδο για μία διοργάνωση από περιφερειακή κωμόπολη η οποία δεν ξοδεύει μεγάλο μπάτζετ. «Ολο κι όλο λίγες χορηγούμενες καταχωρήσεις στο fb είναι τα έξοδα μας» είπε ο Κυριάκος Καραγιώργης, μέλος της οργανωτικής επιτροπής των 22 ατόμων που αυτοχαρακτηρίζονται «κουζουλοί», κατά τη ομιλία του στο 9ο Διεθνές Συνέδριο του ΠΣΑΤ.

Θα πρέπει κάποιος να έχει μεγάλη αγάπη για τον τόπο του, μεράκι, φαντασία και όραμα για να καταφέρει να «χτίσει» μία κωμόπολη 3.500 κατοίκων έναν Ημιμαραθώνιο για τον οποίο μιλάει όλη η Ελλάδα και όχι μόνο.

Το Αρκαλοχώρι έβαλε τα γυαλιά στους τεχνοκράτες. Γιγάντωσε μία διοργάνωση χωρίς μεγάλα μπάτζετ, στηριζόμενο απλώς στον εθελοντισμό των ντόπιων που λειτουργούν σαν μία παρέα, με στόχο να κάνουν πράξη αυτό που οραματίστηκαν πριν από επτά χρόνια.

Ο 6ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης περιελάμβανε δρόμο 21,1 χιλ. και παράλληλους αγώνες 5χιλ. 10χιλ. 1000μ & 200μέτρα ΑμεΑ.
Για μία ακόμη χρονιά είχε δύο εξαιρετικά promo video, τα οποία είναι ένας καλός λόγος για να αναπαραχθούν απ’ όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Το πρώτο κερδισμένο στοίχημα των διοργανωτών.

Στους πρώτους νικητές απονέμονται χειροποίητα έπαθλα και μετάλλια στον δεύτερο και τον τρίτο των τριών αγώνων.

Κι αν σ’ όλα αυτά δεν υπάρχει κάτι που να εξιτάρει τους δρομείς η συνέχεια εμπεριέχει πολλές πρωτοτυπίες. Σε πάνω από 40 σημεία της διαδρομής υπάρχουν οργανοπαίκτες που εμψυχώνουν τους δρομείς και γιαγιάδες που τους ρίχνουν νερό με το λάστιχο για να τους δροσίσουν. Οι άνθρωποι βγαίνουν από τα σπίτια τους στα χωριά κατά μήκος της διαδρομής, τρέχουν για να κεράσουν ρακί στους συμμετέχοντες, τραγουδούν κρητικές μαντινάδες και δεν τους φωνάζουν μόνο καλό τερματισμό αλλά «και του χρόνου».

Στον τερματισμό στήνεται μια όμορφη γιορτή με χορούς και παραδοσιακή κουζίνα. «Θέλουμε να τους φιλοξενήσουμε, να τους κεράσουμε, να νιώσουν σαν το σπίτι τους. Εχουμε από 36 χώρες συμμετοχές και απ’ όλη την Ελλάδα» τονίζει με υπερηφάνεια ο κ. Καραγιώργης.

Η Μαρία Πολύζου κάτοχος Πανελληνίου ρεκόρ στο Μαραθώνιο συμπληρώνει: «Μια διοργάνωση που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο από όλα αυτά που έχω δει τα τελευταία χρόνια να γίνετε στην χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο στο δρομικό κίνημα».

Ο Douglas Hamerlok, 1ος στον Ημιμαραθώνιο του 2018 που ταξίδευσε από την Τασμανία της Αυστραλίας και έχει συμμετάσχει σε πολλά event σ’ όλο τον κόσμο, δήλωσε ότι δεν το μετάνιωσε καθόλου γιατί «ήταν η καλύτερη ημέρα της ζωής μου κι ο αγώνας ήταν τέλεια οργανωμένος».

Το Αρκαλοχώρι λοιπόν, δείχνει έναν άλλο δρόμο επιτυχίας για μια αθλητική διοργάνωση, που ενέχει και το στοιχείο του αθλητικού τουρισμού.

Κι όποιος δεν βγει πρώτος, θα θυμάται σ’ όλη του ζωή αυτή την ξεχωριστή και γεμάτη συναίσθημα διοργάνωση.

Να ‘στε καλά κοπέλια.


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.