Ωφέλιμο θα είναι να μη βολευτούν οι παίκτες με τα λάθη των Ολλανδών

Στέλιος Γρηγοριάδης19 Δεκεμβρίου 2020

Αγαπητή Metrosport

Bρίσκω πλέον γραφικά τα συνεχώς επαναλαμβανόμενα σλόγκαν “τώρα η ομάδα πρέπει να αντιδράσει” και “τώρα πρέπει οι παίκτες να βγάλουν εγωϊσμό”. Τα χρησιμοποιούν οι προπονητές, οι παίκτες, οι παράγοντες, οι δημοσιογράφοι, οι φίλαθλοι, οι πάντες, μετά από μια αποτυχία. Μου θυμίζουν τις οδηγίες που πολλές φορές δίνουν οι προπονητές στους παίκτες στη διάρκεια του αγώνα: “Παίξτε πιο γρήγορα. Σιγουρέψτε τις πάσες σας. Μην κάνετε λάθη”.

Αν έχεις στην ομάδα σου τον Μέσι, τον Ρονάλντο και άλλους 20 παικταράδες και χάσεις ένα ματς από την Κολοπετινίτσα, λογικό είναι να ζητήσεις από την ομάδα να αντιδράσει και από τους παίκτες να βγάλουν εγωισμό για να μην ξαναχάσουν από Κολοπετινίτσες.

Αν έχει ένας προπονητής στην ομάδα του παικταράδες και τους βλέπει να σέρνονται, είναι λογικό να τους ζητάει να παίξουν πιο γρήγορα, να σιγουρέψουν τις πάσες τους και να μην κάνουν λάθη. Και είναι λογικό γιατί μπορούν. Οπως μπορεί και η ομάδα τους να κερδίζει όχι μόνο τις Κολοπετινίτσες, αλλά και τις άλλες εξίσου αξιόλογες ομάδες.

Με άλλα λόγια, η αντίδραση, ο εγωϊσμός και το καλύτερο ποδόσφαιρο, δεν είναι θέμα προθέσεων, αλλά είναι θέμα δυνατοτήτων. Δεν είναι ζήτημα παραινέσεων και νουθεσιών, αλλά είναι ζήτημα ποιότητας. Οταν διαθέτεις ποιότητα και μπορείς, το δείχνεις. Οταν δεν διαθέτεις και δεν μπορείς, όσο και να προσπαθείς δεν δείχνεις τίποτε, παρά μόνο όταν βρεις απέναντί σου κάποιον χειρότερο από εσένα.

Για το πάμε το θέμα στον ΠΑΟΚ, έχασε από τον Αρη, με τον τρόπο που έχασε και τώρα έχει μπροστά του το ματς (δεν θα πω, φυσικά, το ντέρμπι) με τον Παναθηναϊκό. Αυτό που έχει να κάνει είναι να αποδείξει, αν μπορεί, ότι είναι καλύτερη ομάδα και να κερδίσει τον Παναθηναϊκό. Εγωϊσμός πρέπει να βγαίνει σε κάθε αγώνα. Μια ομάδα πρέπει να αντιδρά μετά από κάθε αποτέλεσμα. Οταν χάνει, πρέπει να προσπαθεί να κερδίσει το επόμενο ματς, αλλά και όταν κερδίζει πρέπει να φροντίζει να μη χάσει το επόμενο ματς. Είναι πολύ απλό. Αλλωστε, όλοι πάντα παίζουν για τη νίκη, ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα του προηγούμενου αγώνα.

Ο ΠΑΟΚ, λοιπόν, πρέπει να επανέλθει αύριο στις νίκες. Αλλά για να συμβεί αυτό δεν αρκούν οι “εγωισμοί” και οι “αντιδράσεις”. Χρειάζεται και κάτι άλλο. Η καλύτερη προσπάθεια. Η καλύτερη απόδοση. Η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη από το αν και κατά πόσο η ομάδα προβληματίστηκε από τις αδυναμίες που φανέρωσε (και) στο ματς με τον Αρη, ώστε να προσπαθήσει να τις ξεπεράσει. Αν βολευτούν οι παίκτες με τα λάθη των τραγικών Ολλανδών διαιτητών και αποδώσουν μόνο σ' αυτά την ήττα τους (και όχι -για παράδειγμα- και στο γεγονός ότι σε όλο το παιχνίδι δεν δημιούργησαν ούτε μία σοβαρή ευκαιρία), το πιθανότερο είναι να περάσουν πάλι κάτω από τον πήχη.

Ναι. Ο ΠΑΟΚ έχει αγωνιστικές αδυναμίες και κενά στο ρόστερ του. Αυτή είναι αλήθεια. Τα κενά καλείται να τα καλύψει ο Ιβάν στη μεταγραφική περίοδο. Αλλά για τις αγωνιστικές αδυναμίες είναι υποχρεωμένοι να παλέψουν οι παίκτες, με τη βοήθεια φυσικά του Πάμπλο Γκαρσία. Για να αποδείξουν στους εαυτούς τους και σε όλους ότι έχουν ποιότητα και ότι ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται τελικά πολλές ποιοτικές μεταγραφές. Μπορούν;

ΥΓ. Προς sdna.gr: Kύριοι, παρακαλώ λίγη προσοχή όταν αντιγράφετε αποσπάσματα των άρθρων για τη στήλη σας “Πρωϊνός Τύπος”. Αν εσείς θέλετε να δείχνετε ότι είστε αγράμματοι, πρόβλημά σας. Δεν έχετε δικαίωμα, όμως, να βγάζετε κάποιον άλλο αγράμματο επειδή δεν μπορείτε να αντιγράψετε σωστά το άρθρο του.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.