Όχι στις επικίνδυνες εμμονές

Στέλιος Γρηγοριάδης12 Μαρτίου 2020

Αγαπητή Metrosport,

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα χάσει τη γοητεία του το ποδόσφαιρο με τους αγώνες να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Αλλά, από τη στιγμή που κρίθηκε ότι δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη να αναβληθούν και από τη στιγμή που, αν αρχίσουν οι αναβολές θα είναι δύσκολο να βρεθούν ημερομηνίες για να ολοκληρωθεί η αγωνιστική σεζόν, όλοι είναι υποχρεωμένοι να αποδεχτούν αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση. 

Οι παίκτες, οι προπονητές, οι παράγοντες, οι φίλαθλοι, οι πάντες. Στο κάτω-κάτω, τίποτε δεν έχει μεγαλύτερη αξία από την ανθρώπινη ζωή. Και η αποτροπή του συνωστισμού στα γήπεδα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό και αναγκαίο μέτρο.

Πάνω απ’ όλα, πρέπει όλοι να μείνουμε υγιείς και να μην κλονιστεί η χώρα, γιατί, κακά τα ψέματα, αυτή την περίοδο καλείται να παλέψει σε δύο “καυτά” μέτωπα, τον κορωνοϊό και τις προκλήσεις της Τουρκίας στα σύνορα.

Χθες, στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, του οποίου την πίστη στην ορθοδοξία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, έκανε, με πολύ ωραίες κουβέντες, έκκληση στους πιστούς να ακολουθήσουν τις οδηγίες των γιατρών, τονίζοντας ότι τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. 

Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα και στους πάσης φύσεως ιερείς, διότι, δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη ανάμεσά τους πολλοί “κολλημένοι” ιδεοληπτικοί, οι οποίοι δηλώνουν… “οι εκκλησίες πρέπει να πλημμυρίσουν από τους πιστούς για να γιγαντωθεί η πίστη που θα τους προστατεύσει”. Αστείες συμβουλές από ιεράρχες, οι οποίοι είναι οι μόνοι που επιμένουν να μην αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι Έλληνες Χριστιανοί, αλλά όλοι οι κάτοικοι αυτού του πλανήτη.

Δεν θα πω ότι οι βαθιά θρησκευόμενοι πρέπει να ασπαστούν την παρότρυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη επειδή είναι ο πρωθυπουργός, πρέπει όμως να σκεφτούν σύμφωνα με την κοινή λογική. Και να απαντήσουν στο εξής απλό ερώτημα: Αν νοσήσουν θα τρέξουν να τους κάνει καλά ο παπάς της ενορίας τους ή ο τάδε Μητροπολίτης, ή θα ζητήσουν τη βοήθεια των γιατρών;

Οπως είπε και ο Μητσοτάκης, σήμερα δεν δοκιμάζεται η πίστη μας, αλλά δοκιμάζεται η πίστη μας στον άνθρωπο. Και άνθρωποι δεν είμαστε μόνο εμείς. Είναι και οι δικοί μας, οι φίλοι μας, οι συμπολίτες μας, οι συγχωριανοί μας, οι συμπατριώτες μας. Ακόμη κι αν είναι… λιγότερο πιστοί από εμάς, οφείλουμε να τους προστατεύσουμε. 

Και θα τους προστατεύσουμε όλους προστατεύοντας πρώτα τον εαυτό μας. Στο κάτω-κάτω ας ακούσουν αυτό που συστήνουν οι πολλοί σώφρονες ιερείς. Την πίστη μας μπορούμε να την εκφράσουμε και από τα σπίτια μας. Μπορούμε και έξω από την εκκλησία να είμαστε μια χαρά Χριστιανοί.

ΥΓ. Ήταν σίγουρο ότι θα προκύψει τέτοιο ζήτημα. Το δυστύχημα είναι ότι δεν το προκαλεί τόσο η αφέλεια απλών ανθρώπων, όσο οι εμμονές κάποιων δήθεν πεφωτισμένων εκπροσώπων του Θεού...

Στέλιος Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.