Ο Ζερβινιό είναι μια πολυτέλεια στα χέρια του Μπούργος

Κωστής Παναγιώτου21 Ιουλίου 2022

Ο Άρης ολοκλήρωσε πριν λίγες μέρες μια από τις μεγαλύτερες μεταγραφές στην ιστορία του, το βιογραφικό και οι παραστάσεις του Ζερβινιό αποδεικνύουν το μέγεθος αυτή της κίνησης, με τους "κίτρινους" να παίρνουν ένα μικρό ρίσκο… το οποίο μπορεί όμως να απογειώσει την ομάδα.

Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που έχει καταγράψει περισσότερες από 150 συμμετοχές στη Serie A, πάνω από 120 στο γαλλικό πρωτάθλημα, κατακτώντας το νταμπλ με τη Λιλ τη σεζόν 2010/11, και 46 αναμετρήσεις με τη φανέλα της Άρσεναλ στην Premier League, ενώ έχει ψηφιστεί δύο φορές στο παρελθόν ως ο καλύτερος Ιβοριανός ποδοσφαιριστής (2010,2011), την ίδια περίοδο που ο Ντρογκμπά και ο Γιάγια Τουρέ ήταν στα καλύτερα τους.

Βέβαια, τα χρόνια πέρασαν και δεν γυρνάνε πίσω, οι εξαιρετικές του εμφανίσεις σε Ρόμα, Άρσεναλ (είχε μερικές σπουδαίες εμφανίσεις) και Λιλ έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον ο Ιβοριανός διανύει 36ο έτος της ηλικίας του και θα ήταν άτοπο να συγκρίνομε το νέο παίκτη του Άρη με εκείνα τα χρόνια, στα οποία ήταν ένα από τα καλύτερα εξτρέμ της Ευρώπης.

Η τελευταία χρονιά του στην Τράμπζονσπορ τελείωσε πριν καν αρχίσει, καθώς στις 29 Οκτωβρίου του 2021 υπέστη ρήξη χιαστών και μέχρι σήμερα δεν έχει αγωνιστεί ξανά. Σε αυτό το σημείο μπαίνει ο αστερίσκος για την παρουσία του στο Κλεάνθης Βικελίδης, κατά πόσο θα πιάσει επιδόσεις προ τριετίας, όταν φορούσε δηλαδή την φανέλα της Πάρμα. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως τα εργομετρικά του και οι ιατρικές του εξετάσεις ήταν σε πολύ καλύτερο επίπεδο από πολλούς ποδοσφαιριστές της ομάδας, εκπλήσσοντας ευχάριστα τους ανθρώπους τους Άρη.

Όπως αναφέραμε και πριν δεν θα μπορούσαμε να δούμε τις σεζόν που ο Ζερβινιό βρισκόταν στο prime της καριέρας του, αλλά μπορούμε να βάλουμε στο μικροσκόπιο την τριετία που αγωνίστηκε στην Πάρμα (2018-2021), πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις.

Απέδειξε ότι είναι ακόμα πεινασμένος

Τον Ιανουάριο του 2016 ο Ιβοριανός εγκαταλείπει την Ευρώπη για τα χρήματα της Κίνας, με τη Χεμπέι να του προσφέρει χρυσό συμβόλαιο για τρία χρόνια, με ετήσιες απολαβές 10 εκατομμύρια ευρώ. Η θητεία του στο κινέζικο πρωτάθλημα ήταν εφιαλτική, καθώς αγωνίστηκε μόλις σε 29 αγώνες (4 γκολ, 9 ασίστ).

«Όταν πήγα στην Κίνα όλοι πίστεψαν ότι το έκανα για τα λεφτά καθώς επίσης και ότι το επόμενο βήμα θα ήταν να σταματήσω το ποδόσφαιρο. Νόμισαν ότι είχα επιλέξει τις διακοπές. Αντιμετώπισα αρκετά προβλήματα τραυματισμών και πίστεψαν ότι είχα τελειώσει. Έκαναν μεγάλο λάθος. Κάθε εβδομάδα έδινα ό,τι καλύτερο διέθετα», είχε αναφέρει αποχωρώντας από τη Χεμπέι ο Ζερβινιό.

Το καλοκαίρι του 2018 πήρε την απόφαση να αφήσει τη χώρα της Άπω Ανατολής και να επιστρέψει στην Ευρώπη και στο πρωτάθλημα που κατέγραψε εντυπωσιακά νούμερα με τη Ρόμα. Η απουσία του από το κορυφαίο επίπεδο και οι συχνοί τραυματισμοί του είχαν ως αποτέλεσμα πολλές ομάδες να διστάσουν να τον υπογράψουν, με την Πάρμα να παίρνει το ρίσκο.

Από την πρώτη του, κιόλας, σεζόν (2018/19) βγάζει ασπροπρόσωπους τους "τζιαλομπλού" που τον εμπιστεύτηκαν. Σε 30 συμμετοχές στη Serie A, εκ των οποίων οι 27 ως βασικός, πετυχαίνει 11 τέρματα (7.9 xG) και δύο ασίστ (2.9 xA), δημιουργώντας 7 μεγάλες ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του, αγωνιζόμενος κατά κύριο λόγο στο αριστερό άκρο της επίθεσης.

Τα στατιστικά του της σεζόν 2018/19 στη Serie A:

Ανά αγώνα

Επαφές

31.6

Τελικές

1.5

Τελικές εντός εστίας

0.6

Επιτυχημένες πάσες

13.9 (82%)

Πάσες-Κλειδιά

0.7

Πάσες στο αντίπαλο μισό

10.2 (80%)

Επιτυχημένες ντρίπλες

2.1 (53%)

Η ταχύτητά του σε συνδυασμό με το πρώτο βήμα του ήταν και το μεγαλύτερο όπλο του για να ταλαιπωρεί τις αντίπαλες άμυνες, ειδικά όταν η ομάδα του αμυνόταν ήταν ο παίκτης που έμενε μονίμως στην επίθεση για να εκμεταλλευτεί τους κενούς χώρους και να απειλήσει είτε άμεσα με προσωπική ενέργεια, είτε πασάροντας σε κάποιον συμπαίκτη του, οποίος είχε ακολουθήσει.

Heatmap - 2018/19

Την επόμενη χρονιά ο Ιβοριανός συνεχίζει να κάνει τη διαφορά για την Πάρμα, σε 31 αγώνες (27 ως βασικός) στο πρωτάθλημα σκοράρει 7 φορές (8.8 xG) και μοιράζει 4 ασίστ (2.3 xA),

Τα στατιστικά του της σεζόν 2019/20 στη Serie A:

Ανά αγώνα

Επαφές

27.5

Τελικές

1.8

Τελικές εντός εστίας

0.7

Επιτυχημένες πάσες

12.6 (80%)

Πάσες-Κλειδιά

0.8

Πάσες στο αντίπαλο μισό

9.6 (78%)

Επιτυχημένες ντρίπλες

1.6 (54%)

Μπορεί τη σεζόν 2019/20 να μην έφτασε σε διψήφιο αριθμό τερμάτων, αλλά ήταν η χρονιά που απείλησε περισσότερο, στα τρία χρόνια που βρέθηκε στο Ένιο Ταρντίνι. Παρατηρώντας το Heatmap εκείνης της σεζόν, βλέπουμε πως πατούσε επί μονίμου βάσεως την αντίπαλη περιοχή, δημιουργώντας καταστάσεις απειλής, είτε τελειώνοντας τις φάσεις, είτε δίνοντας πάσα.

Heatmap - 2019/20

Η αποχώρηση του Ρομπέρτο Ντ' Αβέρσα από την τεχνική ηγεσία της Πάρμα πριν την έναρξη της σεζόν 2020/21, διαφοροποιεί τον τρόπο που αγωνιζόταν η ομάδα, με τον Ζερβινιό να αγωνίζεται πλέον στην κορυφή της επίθεσης, μαζί με τον συμπατριώτη του Γιάν Καραμό. Από τις 27 εμφανίσεις του (25 ως βασικός) στο πρωτάθλημα, τις 13 από αυτές αγωνίστηκε στην επίθεση είτε μόνος του, είτε με τον Καραμό στον πλευρό του. Ο νέος του ρόλος τον δυσκόλεψε, σημειώνοντας 5 γκολ (4.2 xG) και μια ασίστ (2.4 xA). Το μεγαλύτερο πρόβλημά του όμως δεν ήταν η θέση του, καθώς έχει αποδείξει πως μπορεί να αγωνιστεί και ως δεύτερος επιθετικός, αλλά ο τρόπος που αγωνιζόταν η ομάδα του και το κακώς κείμενα που συνέβησαν εκείνη τη σεζόν εντός της ιταλικής ομάδας.

Τον Ιανουάριο της ίδια χρονιάς ο Ντ' Αβέρσα επιστρέφει στον πάγκο των "τζιαλομπλού" και ο Ιβοριανός περνάει ξανά στα άκρα της επίθεσης, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων που συνεχίζει να αγωνίζεται στην κορυφή της επίθεσης με κάποιον παρτενέρ δίπλα του.

Τα στατιστικά του της σεζόν 2020/21 στη Serie A:

Ανά αγώνα

Επαφές

30.2

Τελικές

1.2

Τελικές εντός εστίας

0.4

Επιτυχημένες πάσες

15.8 (82%)

Πάσες-Κλειδιά

1.0

Πάσες στο αντίπαλο μισό

12.4 (80%)

Επιτυχημένες ντρίπλες

2.1 (57%)

Heatmap - 2020/21

Με τη βοήθεια της Understat μπορούμε να δούμε τον τρόπο που σημείωσε τα 23 γκολ με τη φανέλα της Πάρμα στο πρωτάθλημα, όχι τον τρόπο εκτέλεσης αλλά αν τα τέρματά του προήλθαν από στημένες φάσεις ή από open play (στην κανονική ροή των αγώνων). Και τις 23 φορές που σκόραρε ο Ζερβινιό ήταν σε open play, σκοράροντας μέσα από τη μεγάλη περιοχή.

Το ρίσκο της μεταγραφής του είναι μικρό και μπορεί να απογειώσει τον Άρη

Η επιλογή του 35χρονου ακραίου επιθετικού δεν αποτελεί σημείο αναφοράς για το χτίσιμο της ομάδας του Χερμάν Μπούργος, αλλά μια πολυτέλεια στα χέρια του Αργεντινού τεχνικού να ανεβάσει επίπεδο το ρόστερ του.

Η μεταγραφή του Ιβοριανού έχει χαμηλό ρίσκο για δύο λόγους. Πρώτον και κυριότερο ακόμα και να μην αποδώσει τα αναμενόμενα δεν θα αλλάξει το πλάνο της ομάδας, καθώς όπως αναφέραμε δεν αποτελεί σημείο αναφοράς αλλά μια πολυτέλεια. Δεύτερον το κόστος μεταγραφής του είναι πολύ χαμηλό της αξίας του ποδοσφαιριστή και σε περίπτωση που αποτύχει δεν θα κοστίσει στην ομάδα, σε μεγάλο βαθμό, το συμβόλαιό του κυμαίνεται κοντά στις 500.000 ευρώ.

Εν κατακλείδι, το ερώτημα που πρέπει να απασχολεί τους φίλους του Άρη για τον Ζερβινιό δεν είναι αν θα εμφανιστεί ο ποδοσφαιριστής που ήταν πριν 6-7 χρόνια, αλλά αν ο Ιβοριανός μπορεί να πλησιάσει την απόδοση που είχε με την Πάρμα. Και αν μπορέσει οι "κίτρινοι" θα έχουν κάνει αυτομάτως το step up.

Data-Heatmap: SofaScore

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.