Ο Ζαγοράκης δεν είναι αφελής ώστε να «τσαλακωθεί» στην ΕΠΟ

Βασίλης Μάστορας30 Δεκεμβρίου 2020

Η σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ πιέζει την Κυβέρνηση ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» για τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας στις 19 Ιανουαρίου. Και οι πιέσεις έχουν βάση καθώς η Ομοσπονδία διοικείται από διοίκηση η οποία βρίσκεται με το ένα πόδι έξω από τα γραφεία στο Γουδί. Αρα δεν μπορεί να κάνει μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ούτε βεβαίως έχει την πρόθεση να υπογράψει την Ολιστική Μελέτη για το ποδόσφαιρο. Η σημερινή διοίκηση θέλει να αφήσει το θέμα να το διαχειριστούν οι άνθρωποι που θα τη διαδεχτούν.

Eπισήμως ο κ.Σταύρος Ψαρόπουλος είναι αυτή τη στιγμή ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία της ΕΠΟ. Για τη θέση του προέδρου όμως, υπάρχουν τον τελευταίο καιρό και πολλές επιβεβαιωμένες πληροφορίες για υποψηφιότητα του Θόδωρου Ζαγοράκη. Υποψηφιότητα η οποία αν τελικώς υλοποιηθεί θα έχει και πολιτική αύρα, εκτός από τη σύμφωνη γνώμη των oμάδων του big4. Το τελευταίο αποτελεί το πρώτο κίνητρο προκειμένου ο Ζαγοράκης να πάρει απόφαση για την υποψηφιότητα του. Δεν είναι όμως το μοναδικό, καθώς η αποδόμηση του αρχιδιαιτητή Κλάτενμπεργκ δεν είναι ιστορία περασμένων δεκαετιών. Ο Αγγλος είναι πρόσωπο στην επιλογή του οποίου συμφώνησαν οι ομάδες του big4, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχει την υποστήριξη τους. Αυτό βεβαίως δεν αποτελεί έκπληξη για την ελληνική κοινωνία του ποδοσφαίρου, με δεδομένο ότι απέχει ακόμη η ημέρα που τα διαιτητικά λάθη δεν θα αποτελούν τη βασική αιτία ρήξης στις σχέσεις των ιδιοκτητών.

Αρα ο Θόδωρος Ζαγοράκης, δικαίως έχει τις επιφυλάξεις του για το τι θα τον επιφυλάξει η τετραετία που θα έχει τον ρόλο του προέδρου. Πάντως οι κίνδυνοι ίσως να είναι λιγότεροι για δύο λόγους: Πρώτον γιατί με την Ολιστική Μελέτη μεγάλο μέρος της εξουσίας της Ε.Π.Ο. που αφορά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μεταφέρεται στην προβλεπόμενη Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου. Τι σημαίνει αυτό; Αποδυναμώνονται οι αρμοδιότητες της Εκτελεστικής Επιτροπής, οπότε θα είναι λιγότερη η γκρίνια των ιδιοκτητών των ΠΑΕ. Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι η διαιτησία, για δύο τουλάχιστον ακόμη χρόνια, θα είναι υπό την εποπτεία της ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ οπότε η νέα διοίκηση δεν θα χρειάζεται κάθε αγωνιστική να διαχειρίζεται τις αντιδράσεις των ΠΑΕ.

Θεωρητικά λοιπόν ο Θόδωρος Ζαγοράκης θα μπορεί να κάνει focus σ’ αυτό που αγαπάει και ξέρει καλά: Το ποδόσφαιρο. Να δουλέψει για την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό του και την βελτίωση της εικόνας της Εθνικής ομάδας. Χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα «εργαλεία» και τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι είναι μπαρουτοκαπνισμένοι στο άθλημα. Είναι κάτι που το ξέρει και μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, παρότι η τοξικότητα της ΕΠΟ δύσκολα εξαφανίζεται. Εχει πάντως πολλές πιθανότητες να πετύχει επιστρατεύοντας τη δυναμική του ονόματος του και την εμπειρία του στους χειρισμούς από την παρουσία του στις Βρυξέλες. Θεωρητικά ο Θόδωρος Ζαγοράκης έχει αρκετά όπλα για να σπρώξει προς τα επάνω το ελληνικό ποδόσφαιρο το οποίο βρίσκεται σε βαθιά κρίση. 

Το κυριότερο; Δεν είναι αφελής, οπότε θα δημιουργήσει τις άμυνες εκείνες οι οποίες θα τον βοηθήσουν ώστε να μη τσαλακωθεί το προφίλ του με την παρουσία του στην προεδρία της ΕΠΟ. Κι αυτό προφανώς είναι που τον προβληματίζει για να πάρει ή να δημοσιοποιήσει την τελική του απόφαση. Η οποία θα έχει μεγάλη αξία, γιατί θα αντιληφθούμε τον ρόλο που θέλει να παίξει, ο εμβληματικός αρχηγός της Εθνικής του 2004, στην επόμενη ημέρα του εγχώριου ποδοσφαίρου.

FOCUS

Κι όμως υπάρχουν σύμβουλοι της ΕΠΟ οι οποίοι δεν καλοβλέπουν την πιθανή υποψηφιότητα του Θόδωρου Ζαγοράκη για την προεδρία της ΕΠΟ. Προφανώς γιατί μια χαρά θα βολευτούν με τον γνώριμο τους Σταύρο Ψαρόπουλο, ώστε να συνεχίσουν τις μικροπολιτικές τους που κρατούν σιδηροδέσμιο το ποδόσφαιρο.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.