Ο Υπ. Τουρισμού στο BBC: Στοχεύουμε να ανοίξουμε τον Ιούλιο

Metrosport Team24 Απριλίου 2020

Συνέντευξη στο BBC News παραχώρησε ο Υπ. Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, και δέχθηκε ερωτήσεις για τις επιπτώσεις που θα έχει η πανδημία του κορωνοϊού στον χώρο ευθύνης του. Στην ερώτηση, ποια προσέγγιση ακολούθησε η Ελλάδα ως προς τα περιοριστικά μέτρα, η οποία φαίνεται να έχει περιορίσει τον αριθμό των θυμάτων είπε:

«Ήταν μια πολύ επιθετική, κατά κάποιο τρόπο, προσέγγιση, υπό την έννοια ότι ήμασταν προνοητικοί. Ο Πρωθυπουργός μας έλαβε νωρίς αποφάσεις για μη διεξαγωγή των καρναβαλικών εκδηλώσεων πριν ακόμα να έχουμε θύματα και κινηθήκαμε πολύ γρήγορα εγκαίρως στην καμπύλη κλείνοντας σχολεία, καταστήματα κλπ.

Σε συνδυασμό με αυτό υπήρξε μια πολύ ακριβής και συνεπής πολιτική εκπαίδευσης-ενημέρωσης, που εξηγούσε στο κοινό γιατί έπρεπε να εφαρμόσει αυτό που του ζητείται και πώς αυτό θα βοηθούσε στην εξομάλυνση της καμπύλης και στην επίτευξη των στόχων μας. Αυτό ήταν πολύ επιτυχημένο και ανατέθηκε στους ειδικούς της υγείας, οι οποίοι καθησύχασαν το κοινό.»

Σε ό,τι αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο στην Ελλάδα ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι, «είναι σημαντικός και, καθώς αντιμετωπίζουμε με επιτυχία την υγειονομική πλευρά της κρίσης, στρέφουμε την προσοχή μας στο πώς σταδιακά θα επαναλειτουργήσουν οι τομείς της οικονομίας, χωρίς να υπάρξει ο κίνδυνος να επιστρέψουμε σε καραντίνα.

Φυσικά η επίδραση είναι μεγάλη. Ο τουρισμός έχει σταματήσει. Ξεκινήσαμε τους δύο πρώτους μήνες του έτους με ανάπτυξη +24%. Αυτό φυσικά σταμάτησε από τον Μάρτιο και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε διαδικασίες διασφάλισης της υγείας, ένα κοινό πλαίσιο κανόνων που θα επιτρέψουν σε διμερές ή πανευρωπαϊκό επίπεδο να μπορούμε να ταξιδεύουμε ή να κάνουμε κάποιου είδους διακοπές.»

Στην ερώτηση πόσο σύντομα θεωρείτε ότι θα μπορεί η Ελλάδα να υποδεχτείτε και πάλι τουρίστες υπογράμμισε, «ότι είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί με τους ειδικούς στον τομέα της υγείας. Είμαστε στη διαδικασία επεξεργασίας των πρωτοκόλλων που θα υποβληθούν στην επιτροπή ειδικών και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να μας δώσουν την έγκρισή τους για να ανοίξουμε σταδιακά. 

Στοχεύουμε να μπορέσουμε να ανοίξουμε κάποια στιγμή εντός του Ιουλίου. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει για όλες τις χώρες, για όλους τους προορισμούς, το αναγνωρίζω αυτό, αλλά τουλάχιστον πρέπει να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε τη διμερή επικοινωνία και τα ταξίδια με κάποιες χώρες.»

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.