Ο ξεσηκωμός για τους πίνακες διαιτησίας

Κυριάκος Θωμαϊδης10 Ιουλίου 2022

Τρέχει και δεν προλαβαίνει ο Τάκης Μπαλτάκος. Όχι για τα διοικητικά της ΕΠΟ, αλλά για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα του Μαρκ Κλάτενμπεργκ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ενώσεων και των Συνδέσμων Διαιτητών έχουν ξεσηκωθεί με τις περίεργες επιλογές του Αγγλου αρχιδιαιτητή στους πίνακες διαιτησίας.

Αναξιοκρατικές μέθοδοι, υφέρπων ηλικιακός ρατσισμός, γεωγραφικοί διαχωρισμοί και αναιτιολόγητες τακτικές διακρίνουν το σύνολο της δουλειάς που παρουσίασε το Κλάτενμπεργκ στην ΕΠΟ. Όπως και να κοιτάξει κανείς τους πίνακες, θα διακρίνει μια αντίληψη που επικεντρώνεται στο «εγώ τώρα φεύγω, σας παραδίδω καμένη γη».

Η κριτική για τους πίνακες ασκήθηκε όλη την εβδομάδα από αρμοδιότερους. Εντόπισαν τις δραματικές αντιφάσεις και περιέγραψαν το άκομψο πλαίσιο λειτουργίας της ΚΕΔ. Μάλιστα απέδωσαν ευθύνες και στα μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας που είναι Ελληνες.

Το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Η ΕΠΟ δεν έχει δικαίωμα να αλλάξει τους πίνακες. Διορθώσεις μπορεί να επιφέρει μόνο ο νέος αρχιδιαιτητής και – σε κάθε περίπτωση – θα το κάνει σε βάθος χρόνου.

Αρα η διαιτησία ξεκινάει και πάλι με ντεσαβαντάζ, τα οποία θα αναδειχτούν από την αρχή της περιόδου. Το σχέδιο Κλάτενμπεργκ αναγκαστικά οδηγεί στην έλευση πολλών ξένων διαιτητών και αδυνατίζει ακόμη περισσότερο τον παραγωγικό ιστό της ελληνικής διαιτησίας.

Ηρθε η ώρα να ανοίξει τις πόρτες της η ΕΠΟ στους εκπροσώπους της Ενωσης Διαιτητών, οι οποίοι βάσει της ολιστικής μελέτης πρέπει να μετέχουν στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής. Και όχι μόνον αυτό: Δύο από αυτούς να έχουν δικαίωμα ψήφου από το φθινόπωρο του 2024 και μετά.

Ένα τέτοιο άνοιγμα της ΕΠΟ θα εξομαλύνει τις τεταμένες σχέσεις ΕΠΣ – Συνδέσμων Διαιτητών και θα αυξήσει την αντιπροσωπευτικότητα των ανθρώπων που αποτελούν τον έναν από τους δύο μεγάλους πυλώνες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μόνο μέσα από μια τέτοια διαδικασία θα καταφέρουμε να απαγκιστρωθούμε από τη διεθνή επιτροπεία, η οποία μας κατατρέχει (δικαίως) επτά χρόνια τώρα. Σίγουρα θα απαιτηθεί μία τριετής μετάβαση, όμως από το 2025 και εντεύθεν η διαιτησία μπορεί να πορευτεί με Ελληνα αρχιδιαιτητή και αποκλειστικά με Ελληνες διαιτητές.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.