Ο βρυχηθμός της αρκούδας και το μήνυμα που έστειλε

Δημήτρης Μπούζας09 Οκτωβρίου 2020

Στο χθεσινό μου σχόλιο, όντας πλημμελώς ενημερωμένος, λόγω του χρόνου βασικά, περιορίστηκα σε ένα απλό υστερόγραφο για τα όσα συνέβησαν μετά τη λήξη του αγώνα στα Γιάννενα. Δυο – τρεις λέξεις για μια πιθανή δίωξη (που τελικά έγινε) του παρεκτραπέντος αντιπροέδρου του δαφνοστεφανωμένου και μια άποψη για την πιθανή ποινή του: Αθώωση ή μια ποινή χάδι. Κάτι δηλαδή το πολύ συνηθισμένο, όταν πρόκειται για παράγοντες «υψηλού κινδύνου» αλλά και... υψηλής προστασίας.

Διαβάζοντας όμως το τι ακριβώς συνέβη λεπτομερώς ένιωσα φρίκη. Έμεινα στην κυριολεξία άφωνος. Όλα αυτά που αποτολμήθηκαν και όσα εκτοξεύτηκαν σαν ελεεινές ύβρεις κι επικίνδυνες απειλές και ξεπερνούν τα όρια της βωμολοχίας και του τραμπουκισμού, το σύνολο των ΜΜΕ και ιδιαίτερα του λεκανοπεδίου, με μια δόλια υποβάθμιση τα χαμοπάτησε στην κυριολεξία επικοινωνιακά. Στρέφοντας συγχρόνως μεθοδευμένα και αποπροσανατολιστικά το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στην οργή (!) των παραγόντων του λιμανιού για το... VAR! Κι αυτό γιατί τους στέρησε το δικαίωμα που το είχαν εξασφαλίσει για δεκαετίες ολόκληρες νταβατζίδικα, να παίρνουν τις νίκες, τους βαθμούς και τα εκατομμύρια του Τσάμπιονς Λιγκ με τους Κασναφέρηδες, τους Σπάθες, τους Παπουτσέληδες και μια στρατιά ολόκληρη επίορκων διαιτητών και θεσμικών παραγόντων. Η δημοσιογραφία της γονυκλισίας, της αβάντας και του pay roll, δεν στάθηκε ούτε ένα δευτερόλεπτο μπροστά σε ό,τι φρικώδες, αποτρόπαιο και εμετικό βαρύνει τον αντιπρόεδρο των φιλοξενούμενων. Έκλεισε τα μάτια της και τα αυτιά της στο οικτρό θέαμα. Δεν ένιωσαν οι εκπρόσωποι αυτής της θλιβερής και χαλασμένης δημοσιογραφικής παρτίδας την ενόχληση να βλέπουν τον υψηλόβαθμο εκπρόσωπο ενός ιστορικού συλλόγου, να συμπεριφέρεται σαν αληταράς της Τρούμπας. Δεν έμαθαν ή δεν διάβασαν τι γράφει το φύλλο αγώνα και η έκθεση του παρατηρητή; Ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού να ουρλιάζει, να βροντοχτυπά τις πόρτες των γραφείων των διαιτητών, να τους απειλεί και να τους αποκαλεί π...άνες, ότι τελειώσατε, ότι θα σας γα...σω και άλλα παρόμοια. Δεν ήταν για αυτούς παρά μια απλή λεπτομέρεια και μια ειδησούλα που πρέπει να την βάλουν δίπλα στα διανυκτερεύοντα φαρμακεία. Οι δυστυχείς Γιαννιώτες δεν το πίστευαν. Αναρωτιούντουσαν αν είναι δυνατόν αυτός ο τύπος να είναι αντιπρόεδρος ενός ιστορικού συλλόγου όπως ο Ολυμπιακός.

Είναι αλήθεια πως περίμενα μετά τα όσα λεπτομερώς αποκαλύφθηκαν (και το περιμένω ακόμη) η επίσημη ΠΑΕ να βγει, να πάρει θέση, να τον κατακεραυνώσει, να τον αδειάσει και να τον στείλει στο σπίτι του. Κάτι μου λέει όμως πως άδικα θα περιμένω. Στο συγκεκριμένο θέμα θεωρώ οτι επιβάλλεται να γίνει μια «άνωθεν» παρέμβαση γιατί θεωρείται άκρως επικίνδυνο να παραμείνει χωρίς σοβαρή και ουσιώδη αντίδραση αυτή η τεράστια πρόκληση. Ασφαλώς όταν λεμε άνωθεν παρέμβαση δεν εννοούμε τον... Αυγενάκη. Κι αυτό γιατί όταν ο οποιοσδήποτε παράγοντας επιτίθεται ψυχρά, καθυβρίζει και απειλεί απροκάλυπτα τα θεσµικά όργανα, αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες, αυτό από µόνο του λέει πολλά και αφήνει περιθώρια για ερµηνείες που οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις.

Το ζητούµενο στη συγκεκριµένη περίπτωση επίσης είναι από πού αντλεί τέτοιο θράσος ο πρωταγωνιστής. Θεωρεί µήπως τον εαυτό του ότι βρίσκεται επί µονίµου βάσεως στο ακαταδίωκτο και στο απυρόβλητο; Μήπως έχει σιγουριά ότι οι ποινές που θα προκύψουν θα είναι χάδια ή αθωωτικά βουλεύµατα; ∆εν είµαστε αρµόδιοι να σας απαντήσουµε. Για εκείνο όµως που είµαστε σίγουροι είναι ότι το όλο «σκηνικό» παραπέµπει στην εικόνα της αντίδρασης µιας αρκούδας, που ενοχλείται γιατί µερικοί επιχειρούν να την εµποδίσουν σε κάτι ή και να την αιχµαλωτίσουν. Ο βρυχηθµός της δεν είναι παρά ένα προειδοποιητικό µήνυµα που εστάλει µε αυτόν τον φρικώδη τρόπο: Εδώ σε αυτό τον χώρο κάνουµε κουµάντο εµείς. Καταλάβετε το ότι δεν χωράει δεύτερος. Αυτό το τελευταίο ας το έχουν υπόψιν τους όσοι τρέφουν ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Ότι δηλαδή µπορεί κι αυτοί να διεκδικήσουν «κάτι» σε έναν ανταγωνισµό µε αυτές τις ανισότητες κι αυτές τις εκφυλιστικές και γιατί όχι παράνοµες συµπεριφορές. Όπως αυτή του αντιπροέδρου του Ολυµπιακού στα Γιάννενα.

INFO: Αυτό που συνέβη στα Γιάννενα με πρωταγωνιστή τον αντιπρόεδρο των ερυθρόλευκων, ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια του τραμπουκισμού και της βωμολοχίας.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.