Ο βραχνάς των παλιών χρεών και η πρόχειρη διαχείρισή τους

Βασίλης Μάστορας15 Οκτωβρίου 2020

Πόσο δίκαιο είναι η ΠΑΕ Αρης να καλείται να πληρώσει οικονομικές αμαρτίες της προηγούμενης εταιρείας; Η λογική λέει ότι από τη στιγμή που ακολουθήθηκε το γράμμα του νόμου και υποβιβάστηκε έπρεπε να λειτουργήσει ο υποβιβασμός ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα χρέη. Αυτό προέβλεπε ο νόμος, αυτό έκανε ο Αρης. Είτε όμως γιατί οι νόμοι είναι λάστιχο στην Ελλάδα, όσον αφορά τις αθλητικές εταιρείες, είτε γιατί η ΦΙΦΑ έχει αλλάξει τον Πειθαρχικό της κώδικα οι «κίτρινοι» βρίσκονται μπροστά σ’ ένα βουνό από οικονομικά προβλήματα του παρελθόντος. 

Προσωπικά διαφωνώ κάθετα με οποιονδήποτε γράφει στο χιόνι οφειλές προς τους εργαζόμενους. Από τη στιγμή όμως που αυτό είναι το status του ελληνικού ποδοσφαίρου η ΠΑΕ Αρης προσπαθεί με πολυεπίπεδες ενέργειες να βρει τρόπο ώστε να μην πληρώσει τις αμαρτίες του παρελθόντος. Αν το πετύχει, έστω και μερικώς, θα έχει καταφέρει μία τεράστια νίκη η οποία θα την βοηθήσει να απαλλαχθεί από ένα βραχνά πού ίσως μελλοντικά να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην οικονομική επιβίωση της ομάδας.

Πάμε όμως στην ουσία του πράγματος. Το ότι ο Αρης βρίσκει μπροστά του χρέη από την παλιά ΠΑΕ δεν έχει να κάνει με το ότι δεν ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση της παλιάς εταιρείας, κάτι το οποίο έπρεπε να το φροντίσει ο νέος ιδιοκτήτης απλώς γιατί αποτελεί τυπική του υποχρέωση. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί άλλαξε η πολιτική της ΦΙΦΑ. Οπότε όσοι έχουν λαμβάνειν πιστεύουν ότι κάτω από τον κίνδυνο ενεργοποίησης ποινών η ΠΑΕ θα πληρώσει.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και το παραδέχεται η διοίκηση του Αρη, η οποία αντί να γκρινιάζει για αδικίες θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους να το λύσει. Αυτό που ίσως το ήξερε κι όταν αναλάμβανε τους «κίτρινους» στη Γ’ Εθνική, αλλά προτίμησε να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, «παίζοντας» με τον κίνδυνο. Και επειδή οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες η ΑΕΚ που έκανε παστρικά τις δουλειές της δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα από την παλιά ΠΑΕ. Η συνταγή ήταν δοκιμασμένη οπότε μια χαρά θα μπορούσε να την ακολουθήσει η διοίκηση της ΠΑΕ Αρης, αλλά…

FOCUS

Ta είπε όλα ο Βένγκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα «Bild»: «Πρέπει να απαλλαγούμε από το Nations League. Αν βγείτε στους δρόμους και ρωτήσετε τους ανθρώπους τι είναι το Nations League, ελάχιστοι θα μπορούν να το εξηγήσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.