Ο Βιεϊρίνια είναι ο ΠΑΟΚ!

Κώστας Πετρωτός19 Απριλίου 2020

Μάτια βουρκωμένα. Κάπως έτσι έκλεισε για μένα, και φαντάζομαι για χιλιάδες κόσμου που το παρακολούθησε, το βίντεο-αφιέρωμα της πορτογαλικής ομοσπονδίας στον Αντρέ Βιεϊρίνια. Δεν γίνεται να μην σε αγγίξει συναισθηματικά η ιστορία του, πόσο μάλλον όταν την έχεις ζήσει από πολύ κοντά από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην Θεσσαλονίκη.

Η περίπτωση του αρχηγού του ΠΑΟΚ είναι ξεχωριστή και σίγουρα μοναδική στην ιστορία του συλλόγου. Ο Αντρέ δεν είναι ένας ακόμη ένας ξένος παίκτης που ήρθε στον Δικέφαλο, δέθηκε με τον παθιασμένο κόσμο του και την Θεσσαλονίκη. Ο Αντρέ μεγάλωσε στον ΠΑΟΚ, ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά και πλέον ανταποδίδει και με το παραπάνω τα όσα του πρόσφερε το... δεύτερο σπίτι του, αυτό της Τούμπας.

Ο βραχύσωμος άσος ήρθε από την Πορτογαλία άκρως υποτιμημένος από τους ανθρώπους της Πόρτο όσον αφορά τις προοπτικές εξέλιξής του. Ευτυχώς για εκείνον και για τον ΠΑΟΚ, εκείνη την περίοδο ήταν προπονητής ο Φερνάντο Σάντος. Εκείνος πρώτος τον πίστεψε, τον έφερε στον Δικέφαλο και τον εξέλιξε σε ποδοσφαιριστή με προδιαγραφές... παγκόσμιας κλάσης. 

Η Βόλφσμπουργκ τον απέκτησε σε ηλικία 26 ετών. Δεν συνηθίζεται μεταγραφή σε αυτή την ηλικία από την Ελλάδα στην Μπουντεσλίγκα. Ο Φέλιξ Μάγκατ, όμως, κατάλαβε τι δουλειά είχε κάνει ο βραχύσωμος Πορτογάλος στην προηγούμενη ομάδα του. Ο Αντρέ κέρδισε στην Ελλάδα και στον ΠΑΟΚ όσα χρόνια έχασε μετά το πρώτο ξεπέταγμά του στην πατρίδα του. 

Με προπονητή τον Σάντος που τον πίστευε, καθοδηγητή συνεχώς δίπλα του ως μεγάλο αδερφό του, έναν γεννημένο νικητή όπως ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο και εβδομαδιαίο «χαλύβδωμα χαρακτήρα» στην μοναδικά φανατισμένη ατμόσφαιρα της Τούμπας, ο Αντρέ εκτοξεύθηκε μέχρι τα σαλόνια της Ευρώπης.

Στην Γερμανία και στην Βόλφσμπουργκ ολοκληρώθηκε ως παίκτης, συνέλεξε παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο, έπαιξε Champions League και παράλληλα απέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης με την Πορτογαλία, όντας μέλος μίας ομάδας με ηγέτη έναν από τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου, τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Όταν επέστρεψε το καλοκαίρι του 2017, ο Βιεϊρίνια ανταπέδωσε στο πολλαπλάσιο όσα του είχε χαρίσει ο ΠΑΟΚ πιστεύοντας στο ταλέντο του. Ηγήθηκε της αντεπίθεσης προς την κορυφή. Έγινε ο αρχηγός με τον χαρακτήρα, την ποιότητά του, τις εμπειρίες που κουβαλούσε, το ήθος και τον σεβασμό που εκπέμπει.

Με την επιστροφή του απέδειξε ότι είναι εκείνος που... έβαλε το σκληρό μέταλλο του συλλόγου στον οργανισμό του, αλλά και εκείνος που έδειξε στον Δικέφαλο, με την καριέρα που έκανε φεύγοντας για 5,5 χρόνια από την Τούμπα, πόσο ψηλά δικαιούται να φτάσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο βάσει της δυναμικής του.

Ο Αντρέ είναι ο ΠΑΟΚ!

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.