Ο βελτιωμένος ΠΑΟΚ, τα τρία 10άρια και το καυτό 15λεπτο

Παναγιώτα Χαλκιά05 Φεβρουαρίου 2023

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός θα βρεθούν αντιμέτωποι στο γήπεδο της Τούμπας για την 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League 1. Οι δύο αντίπαλοι ισοβαθμούν στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και «καίγονται» για τους τρεις βαθμούς καθώς θέλουν να πλησιάσουν περισσότερο στην κορυφή.

Ο Δικέφαλος έφυγε νικητής από το Φάληρο στο παιχνίδι του πρώτου γύρου και θέλει να πανηγυρίσει ένα νέο τρίποντο μπροστά στον κόσμο του αφήνοντας τον αντίπαλο του τρεις βαθμούς πίσω. Οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν δύσκολη αποστολή στην Τούμπα αλλά θα παραταχθούν με μοναδικό στόχο τη νίκη.

ΠΑΟΚ: Παίζει πιο γρήγορα, αμυντικά πιο σταθερός

Η διακοπή των πρωταθλημάτων για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ στο Κατάρ δεν επηρέασε τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου συνέχισε να ανεβάζει ρυθμούς και να βρίσκει τη χημεία και την αυτοπεποίθηση που έδειχνε να της λείπει στην αρχή της περιόδου. Η βελτίωση είναι εμφανής και οι κινήσεις του Ιανουαρίου αναμένεται να την ανεβάσουν επίπεδο. Ο Δικέφαλος κυριαρχεί στο γήπεδο, παίζει πιο γρήγορα, πατά με μεγαλύτερη συχνότητα στην αντίπαλη περιοχή και δημιουργεί ευκαιρίες για να απειλήσει την αντίπαλη εστία. «Χτίζει» με ορθό τρόπο τις επιθέσεις του αλλά αρκετές φορές του λείπει το γκολ.

Το «άστρο» του Κωνσταντέλια και ο Ολιβέιρα που έλειπε

Κωνσταντέλιας και Ντάντας έχουν εξελιχθεί σε σημαντικά εργαλεία για τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο 20χρονος μπήκε τόσο αιφνίδια και ευχάριστα στο πλάνο της φετινής λίγκας, εντυπωσιάζει σε κάθε του εμφάνιση και ταυτόχρονα, βελτιώνει και τους γύρω του. Δύσκολα μπορείς να τον σταματήσεις όταν κινείται κάθετα με τη μπάλα, ανοίγει χώρο στον εαυτό του και τους συμπαίκτες του, δημιουργεί ευκαιρίες, πατάει περιοχή και έχει δυνατές εκτελέσεις. Ο Πορτογάλος γίνεται συχνά ο συνδετικός κρίκος της μεσαίας γραμμής με την επίθεση. Συμβάλλει στην κυκλοφορία της μπάλας, οργανώνει το παιχνίδι με πάσες δεξιά και αριστερά, είναι σχεδόν παντού γύρω από την αντίπαλη περιοχή και ενίοτε, σκοράρει.

Οι Αντρίγια Ζίβκοβιτς και Κάλεντ Νάρεϊ δίνουν άλλη πνοή μεσοεπιθετικά. Ο Σέρβος μετρά τρία γκολ και ισάριθμες ασίστ τη φετινή χρονιά. Είναι παίκτης που ξέρει να «τρυπώνει» στην αντίπαλη άμυνα και έχει και το γκολ. Απειλεί την εστία, βγάζει πάσες – κλειδιά και πατάει περιοχή. Ο Γερμανός κατάφερε να ενσωματωθεί γρήγορα στην ομάδα και αποτέλεσε μια από τις βασικές επιλογές από την αρχή της περιόδου. Με όπλο του την ταχύτητα, βοηθά τόσο στη δημιουργία όσο και στο σκοράρισμα. Έχει βρει δίχτυα τέσσερις φορές και έχει δημιουργήσει άλλα έξι.

Ο Ολιβέιρα επιβεβαιώνει πόσο έλειψε την περσινή σεζόν από την ομάδα. Είναι διαφορετικού τύπου επιθετικός, κάνει περιστροφικές κινήσεις, δημιουργεί χώρους, έχει καλά πόδια και τα χρησιμοποιεί σουτάροντας από μακριά και δίνοντας πάσες. Βοηθά και ανασταλτικά καθώς πρεσάρει ψηλά και συνήθως, είναι ο κερδισμένος στις μονομαχίες με τους αμυντικούς. Εχει σημειώσει εννέα τέρματα και έχει μοιράσει και δύο ασίστ.

Πιο αποτελεσματικός στο α’ ημίχρονο

Στα 20 παιχνίδια πρωταθλήματος που έχει δώσει φέτος ο ΠΑΟΚ έχει βρει δίχτυα 32 φορές σε 226 τελικές προσπάθειες. Εντός έδρας έχει πετύχει 16 γκολ σε 126 προσπάθειες (δηλαδή 1γκολ /7,8 τελικές) και πατά περισσότερο στην περιοχή, έχοντας 54 σουτ και 25 κεφαλιές. Μακριά από την Τούμπα έχει σκοράρει τον ίδιο αριθμό τερμάτων αλλά είναι πιο αποτελεσματικός καθώς χρειάζεται 6.25 τελικές για να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα.

Ο Δικέφαλος παρουσιάζεται πιο δημιουργικός και σκοράρει περισσότερο στο πρώτο ημίχρονο, όπου έχει παραβιάσει την αντίπαλη εστία 17 φορές έναντι 15 του δευτέρου. Χτυπά κυρίως στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο των δύο ημιχρόνων αφού στο διάστημα 0-15 και 45-60 έχει πετύχει τα μισά τέρματα του τη φετινή σεζόν (8-8).

Αμυντικά πιο σοβαρός στην Τούμπα

Ανασταλτικά δείχνει να έχει βρει τα πατήματα του. Έχει περιορίσει τα λάθη, τις αβίαστες πάσες και δε δίνει συχνά, πλέον, τη δυνατότητα στον αντίπαλο να βρεθεί κοντά στην εστία και να απειλήσει τον Κοτάρσι. Ο Κροάτης τερματοφύλακας είναι σταθερός παρά το νεαρό της ηλικίας του. Έχει αγωνισθεί σε 25 παιχνίδια φέτος και έχει καταφέρει να κρατήσει ανέπαφη την εστία του στα 13.

Ο ΠΑΟΚ έχει δεχθεί 13 γκολ σε 139 τελικές που έχουν δημιουργήσει οι αντίπαλοι ομάδες. Στην Τούμπα είναι πιο σοβαρός αμυντικά αλλά οι ομάδες είναι πιο αποτελεσματικές. Οι αντίπαλοι έχουν δημιουργήσει συνολικά 56 τελικές και έχουν βρει δίχτυα επτά φορές, δηλαδή χρειάζονται οχτώ προσπάθειες για να πανηγυρίσουν. Εκτός έδρας ο Δικέφαλος δίνει περισσότερο χώρο και ευκαιρίες στον αντίπαλο να φτάσει μπροστά στην εστία του Κοτάρσκι (89 σε 10 ματς) αλλά έχει δεχθεί μόλις έξι τέρματα (1/14 τελικές).

Ολυμπιακός: Μπροστά σε «καίει», πίσω χωλαίνει

Περίεργη η φετινή χρονιά για τον Ολυμπιακό, γεμάτη με σκαμπανεβάσματα και διαφορετικά πρόσωπα. Η απομάκρυνση του Πέδρο Μαρτίνς και η προσθήκη πολλών νέων προσώπων προς το φινάλε της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου έφερε φουρτούνα στο Λιμάνι. Το Ρέντη γέμισε με παίκτες και επιλογές για κάθε θέση, κάτι που δυσκόλευε το έργο του προπονητή. Η χημεία και η σταθερότητα αγνοούνταν και η γκρίνια στην εξέδρα μεγάλωνε το πρόβλημα.

Η επιλογή της διοίκησης να δώσει τα κλειδιά στον Μίτσελ κρίθηκε αρνητικά από μερίδα οπαδών αλλά ο Ισπανός κέρδισε την εμπιστοσύνη και έφτιαξε ένα σύνολο. Χρειάστηκε χρόνο, δοκίμασε πράγματα και «αναγκάστηκε» να απομακρύνει ονόματα αλλά μετά τη διακοπή των πρωταθλημάτων για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ ο Ολυμπιακός εμφανίζει ένα πιο ελκυστικό πρόσωπο.

Οι «ερυθρόλευκοι» πατούν με άλλον αέρα στο χορτάρι. Ο βασικός κορμός σχηματίζεται σιγά σιγά και στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο έγιναν οι προσθαφαιρέσεις που ζητήθηκαν. Ο Μίτσελ έδωσε αυτοπεποίθηση και στηρίχθηκε στα ατού του, τα οποία αποδίδουν καρπούς.

Το «κομπιούτερ» Χουάνγκ και τα τρία 10άρια

Το δίδυμο Εμβιλά – Χουάνγκ αποτελεί την κινητήριο δύναμη στην ανάπτυξη. Ο Γάλλος μέσος βρήκε ένα «κομπιούτερ» για συμπαραστάτη. Ο Κορεάτης είναι ο βασικός οργανωτής των «ερυθρολεύκων», κάνει ελάχιστα λάθη, μοιράζει παιχνίδι και ουσιαστικά, είναι ο άνθρωπος που συνδέει το παιχνίδι με τους μεσοεπιθετικούς.

Η τριάδα Χάμες – Φορτούνη και Μπιέλ λειτουργεί τις περισσότερες φορές και δίνει τις αναγκαίες λύσεις. Ο Κολομβιανός κινείται παντού γύρω από την αντίπαλη περιοχή, πασάρει, σουτάρει, απειλεί. Ο Φορτούνης μοιάζει με «νέα» ποιοτική μεταγραφή και ο Ισπανός αποδίδει τα μέγιστα στην καλή του μέρα. Οι τρεις τους κάνουν πιο εύκολη τη δουλειά για Ελ Αραμπί και Μπακαμπού.

Ανεβαίνει στο β΄ημίχρονο

Σε 20 παιχνίδια που έχει δώσει ο Ολυμπιακός στο πρωτάθλημα έχει βρει δίχτυα 35 φορές. Είναι ελάχιστα πιο παραγωγικός στα παιχνίδια του στο Φάληρο καθώς έχει σκοράρει 19 φορές και χρειάζεται επτά τελικές για να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Αντίθετα, εκτός έδρας έχει σημειώσει τρία τέρματα λιγότερα και 8.6 τελικές για να σκοράρει.

Παρουσιάζεται πιο δημιουργικός και σκοράρει περισσότερο στο δεύτερο ημίχρονο, όπου έχει παραβιάσει την αντίπαλη εστία 21 φορές έναντι 14 του πρώτου. Χτυπά κυρίως στο τελευταίο τέταρτο των ημιχρόνων αφού στο διάστημα 30-45 έχει πετύχει επτά τέρματα και στο 75-90 εννέα, όσα και από το 45 έως το 60ο λεπτό των αναμετρήσεων του.

Η άμυνα χωλαίνει – Ο Πασχαλάκης τον σώζει

Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα του Ολυμπιακού τη σεζόν που διανύουμε είναι η άμυνα. Η αμυντική γραμμή δεν εμπνέει σιγουριά, γίνονται αρκετά αβίαστα λάθη και οι επιστροφές είναι μερικές φορές αργές. Ο αντίπαλος βρίσκει εύκολα το χώρο να απειλήσει και να δημιουργήσει τη μεγάλη φάση. Το μόνο θετικό είναι ότι μετά το Μουντιάλ οι «ερυθρόλευκοι» δε δέχονται γκολ μετά τη συμπλήρωση των 90 (7 γκολ σε 22 ματς στις καθυστερήσεις).

Ο Πασχαλάκης έχει γίνει πολύτιμο εργαλείο για τον Μίτσελ. Ο Έλληνας τερματοφύλακας πήρε γάντια βασικού μετά τον τραυματισμού του Τόμας Βάτσλικ και ανταποκρίθηκε εξαιρετικά. Διορθώνει τις απερισκεψίες των αμυντικών του, είναι κυρίαρχος στις τελικές εντός περιοχής και κάνει αποκρούσεις που δίνουν βαθμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τελευταίο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον ΟΦΗ.

Διαθέτει την τρίτη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος με 12 γκολ παθητικό. Οι αντίπαλοι έχουν κάνει συνολικά 127 τελικές προσπάθειες σε 20 παιχνίδια και εκτός έδρας είναι πιο εύκολο να σκοράρουν. Ο Ολυμπιακός είναι πιο επιρρεπής στο λάθος και δίνει πιο εύκολα χώρο στον αντίπαλο να πατήσει περιοχή. Σε 73 τελικές των αντιπάλων μακριά από το «Γεώργιος Καραϊσκάκης», οι επτά έχουν καταλήξει στα δίχτυα, ενώ η εστία του έχει παραβιαστεί πέντε φορές εντός έδρας.

Οι δυο ομάδες διαθέτουν ποιοτικούς παίκτες και οι Λουτσέσκου και Μίτσελ έχουν κρυμμένους άσους στο μανίκι. Το ποιος θα υπερισχύσει θα φανεί στο χορτάρι της Τούμπας...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.