Ο Τζόλης «σκοτώνει» κάθε δικαιολογία, πιτσιρίκια ακούστε τον...

Κώστας Πετρωτός18 Ιανουαρίου 2021

Είναι βολικό να υποστηρίζουν ορισμένοι ότι ο ΠΑΟΚ νίκησε άνετα τον ΟΦΗ επειδή αποβλήθηκε o Βάτερμαν λίγο μετά το 20ο λεπτό. Ο Ολλανδός τερματoφύλακας μέχρι εκείνο το σημείο είχε δει τρεις φορές τον Κρμέντσικ (στην μία μάλιστα η μπάλα κατέληξε στο δοκάρι) και μία τον Ουάρντα να τον απειλούν σοβαρά. Ήταν θέμα χρόνου να έρθουν τα γκολ για τον ΠΑΟΚ, καθώς έξι παίκτες δούλευαν ασταμάτητα στην παραγωγή και την εκτέλεση φάσεων. Οι Βιεϊρίνια, Σβαμπ, από την πίσω ζώνη, οι Ουάρντα, Μουργκ ως μεσοεπιθετικοί, ο Τζόλης πότε σε ρόλο πασέρ και πότε εκτελεστή και ο «Κόλερ»-λόγω ομοιότητας στο στυλ και στην καταγωγή-ως ο παίκτης που εισέπραττε την μπάλα πιο συχνά απ΄ όλους για να κάνει την τελική ενέργεια.

Ο ΠΑΟΚ είχε χθες στο Γεντί Κουλέ 21 τελικές προσπάθειες, όσες σε κανένα άλλο ματς φέτος στο πρωτάθλημα και από αυτές οι 11 ανήκαν στον Κρμέντσικ (6) και τον Τζόλη (5). Για τον Τσέχο, ακόμη, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι για το πόσο μεγάλος σκόρερ είναι, καθώς έχουμε δει και καλές (η πιο χαρακτηριστική απόδειξη είναι το σουτ στην κίνηση στην σέντρα του Περέιρα χθες, σε φάση που τελικά υποδείχθηκε οφσάιντ) και κακές εκτελέσεις (στο γκολ που έβαλε με τον Βόλο δεν έκανε το καλύτερο πλασέ, ούτε στο πρώτο τετ-α-τετ, από πλάγια θέση, που είχε χθες με τον Βάτερμαν). Σίγουρα, όμως, είναι καθαρόαιμος φορ και θα σκοράρει, τουλάχιστον, ικανοποιητικά από την στιγμή που είναι μέσα στις φάσεις. Ο Δικέφαλος είχε ανάγκη την ικανότητα του Τσέχου να βρίσκεται σε επίκαιρη θέση. Σε 4 ματς-συνολικά 190 λεπτά-έχει 12 τελικές, έναντι 13 που έχει ο Τσόλακ σε δέκα παιχνίδια και συνολικά 400 αγωνιστικά λεπτά.

Η άμυνα τον αισθάνεται και αυτό είναι τεράστιο προσόν γιατί, συν τοις άλλοις, τραβώντας αμυντικούς πάνω του απελευθερώνει τους συμπαίκτες του και έτσι δημιουργούνται πιο εύκολα ευκαιρίες μπροστά από τις αντίπαλες εστίες.

Προφανώς, δεν είναι μόνο η παρουσία του Κρμέντσικ, αλλά και του Ουάρντα στην ενδεκάδα, που έχουν ανεβάσει κατακόρυφα την ποιότητα της επιθετικής λειτουργίας του ΠΑΟΚ. Υπάρχει πλέον δεκάρι με ικανότητα να κρατά την μπάλα και να ανεβάζει την ομάδα του στον αγωνιστικό χώρο και παράλληλα ένας παίκτης που μπορεί να μετατρέπεται και σε οκτάρι και σε φορ.

Είναι ηγέτης αφού μπορεί και ξεχωρίζει

Άκρως θετικοί ήταν τόσο ο Κρμέντσικ, όσο και ο Ουάρντα χθες για τον ΠΑΟΚ, όμως τη νίκη «ξεκλείδωσε» ο Τζόλης. Εφτασε δύο φορές μία ανάσα από το να σκοράρει στο πρώτο μέρος και τελικά το πέτυχε πριν καλά-καλά προλάβει να αρχίσει το δεύτερο. Νωρίτερα ήταν και εκείνος που πήρε την αποβολή του Βάτερμαν, ενώ από τα δικά του πόδια άρχισε η φάση του 0-3. Το ιδιαίτερο στην περίπτωση του Τζόλη είναι το τάιμινγκ της τόσο καλής εμφάνισης: λίγες μέρες μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που αγωνίστηκε μόλις δέκα λεπτά, παρότι δεύτερος σκόρερ της ομάδας στο Πρωτάθλημα. Ο Πάμπλο Γκαρσία εξήγησε βέβαια, για ποιο λόγο τον κράτησε εκτός ντέρμπι για 83 λεπτά (υποστήριξε πώς είχε ανάγκη για ανάσες καθώς είχε υπερφορτωθεί). Αλλος νεαρός παίκτης στην θέση του θα αισθανόταν αδικημένος που δεν τον έβαλε ο προπονητής του βασικό στο ντέρμπι. Ίσως να αναρτούσε και κανένα αινιγματικό μήνυμα στα social media, κάνοντας κάποια επιτηδευμένη μπηχτή για να δείξει την δυσφορία του στις επιλογές του προπονητή.

Ο Χρηστάκης, όμως, μπήκε στο γήπεδο και άρχισε να παίζει σαν δαιμονισμένος. Κυνηγούσε κάθε μπάλα, προσπαθούσε συνεχώς να βοηθήσει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για το γκολ. Και τα κατάφερε. Δεν χρειάστηκαν λόγια και πολύς θόρυβος, παρά μόνο έργα εντός γηπέδου. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν ο Τζόλης εξεπλάγην αρνητικά που δεν ήταν βασικός την προηγούμενη Τετάρτη με τον Ολυμπιακό, γιατί πολύ απλά ο 19χρονος επιθετικός δεν εκφράζεται δημόσια για τέτοιου είδους καταστάσεις, φρόντισε όμως με την απόδοσή του να στείλει το μήνυμα ότι αυτός μπορεί να ηγείται της επίθεσης του ΠΑΟΚ, αφού ανάμεσα σε παίκτες ποιότητας είναι αυτός που με τις ενέργειές του κάνει την διαφορά. Αν δεν είναι αυτό απόδειξη νοοτροπίας νικητή και ψημένου στον ανταγωνισμό παίκτη, τότε ποιο είναι; Ό,τι έχει να πει φροντίζει να το βροντοφωνάζει σχεδόν σε κάθε αγωνιστική, με την πολύ καλή απόδοσή του μέσα στο γήπεδο.

Αυτή η νοοτροπία πρέπει να διακατέχει κάθε πιτσιρικά που ανεβαίνει σκαλί-σκαλί τα στάδια στις Ακαδημίες και φτάνει μέχρι την πρώτη ομάδα. Οι παίκτες που βγαίνουν από τα τμήματα υποδομής (για τον ΠΑΟΚ του Σαββίδη μιλάμε...) πρέπει να είναι και υψηλών προδιαγραφών και να εκπαιδεύονται σωστά, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά γιατί έτσι θα γαλουχηθούν να αντέχουν στον τεράστιο ανταγωνισμό που υπάρχει σε κάθε έκφανση της ζωής.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.