Ο Τζόλης έδωσε στον Ιβάν την απάντηση που έψαχνε oκτώ χρόνια

Κώστας Πετρωτός26 Αυγούστου 2020

Ίσως να φταίει και το στερητικό σύνδρομο από την πολύμηνη απουσία του ΠΑΟΚ από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως και να 'χει όμως, στο πρώτο ημίωρο κόντρα στην Μπεσίκτας ήταν απολαυστικός.

Η ομάδα του Αμπελ Φερέιρα ξεχείλιζε ενέργεια, ταχύτητα, φρεσκάδα κι αυτό προφανώς πιστώνεται στην επιλογή του Πορτογάλου τεχνικού να βάλει στην γραμμή κρούσης τρεις ταχυδυναμικούς παίκτες (Ακπομ-Πέλκας-Τζόλης). Ειδικά η επιλογή του πρωτόπειρου στην Ευρώπη, 18χρονου επιθετικού αντί της λογικής, λόγω εμπειρίας, χρησιμοποίησης του Μπίσεσβαρ, αποδείχθηκε κίνηση ματ στην σκακιέρα της Τούμπας απέναντι στον Σεργκεν Γιαλτσίν.

Ο προπονητής της Μπεσίκτας θα ακούει το όνομα Τζόλης και θα βλέπει εφιάλτες για πολύ καιρό γιατί, ας μην το ξεχνάμε, ήταν και το δικό του ευρωπαϊκό ντεμπούτο χθες.

Ακπομ-Πέλκας-Τζόλης διέλυσαν κάθε αμυντικό πλάνο των φιλοξενούμενων και ειδικά από την αριστερή πλευρά τους οι γηπεδούχοι δημιουργούσαν συνεχώς ρήγματα στο ανασταλτικό πλάνο της Μπεσίκτας.

Πιθανόν να είναι η πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ διαθέτει μαζεμένους τόσους ικανούς στο να μοιράζουν παιχνίδι αριστεροπόδαρους παίκτες. Μιχαηλίδης, Γιαννούλης, αλλά και ο Αυστριακός Σβαμπ που στην φάση του 1-0 έκανε μία πάσα βγαλμένη από το ανώτερο επίπεδο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, συνεργάστηκαν αρμονικά και βοήθησαν να λάμψει το ξεχωριστό ταλέντο του Τζόλη που ήταν πάντα σε επίκαιρη θέση, οπλισμένος για να εκτελέσει. Το να βλέπεις έναν πιτσιρικά στο ευρωπαϊκό ντεμπούτο του να κάνει σε μισή ώρα δύο γκολ στις ισάριθμες πρώτες τελικές του και να μοιράζει μία ασίστ δεν είναι και το πλέον συνηθισμένο πράγμα στον κόσμο του ποδοσφαίρου και δικαίως τράβηξε την προσοχή της FIFA.

Το χρυσάφι είναι στα πόδια του

Ο πιτσιρικάς, με τα επιτεύγματά του, χωρίς να το αντιληφθεί έδωσε στον Ιβάν Σαββίδη μία απάντηση που έψαχνε χρόνια και μάλιστα είχε εκφράσει και σχετικό ερώτημα σε ομιλία του στο δ.σ. της ΠΑΕ πριν κάμποσο καιρό: «επενδύω τόσα χρήματα στις Ακαδημίες, έχουμε κάνει τόσο συμβόλαια επαγγελματιών, γιατί δεν έχουμε βγάλει έναν παίκτη πρώτης γραμμής για την ανδρική ομάδα;».

Τον είδε μπροστά του χθες και δεν ήταν μόνο ένας. Kι ο Μιχαηλίδης έδειξε ότι δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από έμπειρους στόπερ και έχει όλο τον χρόνο να δουλέψει και να τους ξεπεράσει. Ενδεχομένως, στην ίδια κατηγορία να μπαίνουν και παιδιά όπως ο Κούτσιας και ο Τσιγγάρας, αλλά αυτό θα μας το απαντήσουν οι ίδιοι στο μέλλον.

Χθες, αυτός που πήρε την απάντησή του ήταν ο Σαββίδης που προφανώς πείστηκε ότι στο ποδόσφαιρο δεν μετρά μόνο το πολύ χρήμα, αλλά και η γνώση που σε βοηθά να το επενδύσεις και να εισπράξεις; τα οφέλη.

Ο Σβαμπ μοιάζει ο ορισμός της έξυπνης μεταγραφής

Αν, μάλιστα, μπει στην διαδικασία να κάνει και μία σύγκριση μεταγραφών όπως αυτές του Βέρνμπλουμ και του Στοχ με εκείνη του Σβαμπ (με πολύ μικρότερο κόστος) που χθες όσο είχε δυνάμεις έβγαλε τα μάτια των οπαδών του ΠΑΟΚ και των αντιπάλων ομάδων, θα έχει μπροστά του και τις αποδείξεις για το πόσο μεγάλη αξία έχει το χρήμα να μοιράζεται με σωστό τρόπο.

Θα πρέπει, μάλιστα, να είναι η πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ πετυχαίνει έναν σημαντικό στόχο (ναι, ήταν από μόνος του ένας ξεχωριστός στόχος στην σεζόν η πρόκριση αξίας δέκα εκατομμυρίων ευρώ επί της Μπεσίκτας) χωρίς το πολύ χρήμα να αποτελεί το βασικό όπλο του.

Δικαιώθηκε η προτίμηση στην ποδοσφαιρική κοινή λογική

Για να καταλάβουμε πώς εξηγείται αυτό ας πάμε λίγες εβδομάδες πίσω. Τότε που ο Σαββίδης και ο Ρέμπε έπρεπε να πάρουν αποφάσεις για το πώς θα σχεδιάσουν την σεζόν. Ο Αμπέλ Φερέιρα δεν είχε πείσει για την ικανότητά του να διαχειρίζεται σωστά το υλικό της ομάδας, προερχόταν από μία σεζόν φθοράς για τον ίδιο αλλά με αρκετά ελαφρυντικά. Ιδιοκτήτης και τεχνικός διευθυντής, αντιλαμβανόμενοι πόσο μεγάλο ζήτημα ήταν ο ΠΑΟΚ ξεφύγει από το στενό πρέσινγκ του FFP, προτίμησαν να μην πάνε σε μεγάλες αλλαγές, να κρατήσουν τον προπονητή, να επιμείνουν στην στήριξη του διορθωτικού πλάνου με την αλλαγή σχηματισμού και την προώθηση των νεαρών παικτών που ξεχωρίζουν από την δεύτερη ομάδα, έτσι ώστε να διατηρηθεί η ομοιογένεια του συνόλου και να αποφευχθεί το ρίσκο της νέας αρχής.

Η στρατηγική επιλογή αποδείχθηκε καταλυτική και βοήθησε να φανεί αυτό και η κλήρωση που έφερε στον δρόμο του ΠΑΟΚ μία ομάδα που άλλαξε απότομα και ήρθε στην Τούμπα χωρίς να προλάβει να δώσει ένα φιλικό προετοιμασίας. Η εικόνα της Μπεσίκτας στο πρώτο σε σχέση με το δεύτερο μέρος, πείθει για το πόσο εύστοχη ήταν η επιλογή Σαββίδη-Ρέμπε.

Και για να δώσουμε σε όλο το εύρος της την δυσκολία που υπήρχε να οδηγηθεί σ' αυτή την επιλογή ο Σαββίδης, αρκεί να θυμηθούμε τα λαϊκά δικαστήρια στο τελευταίο ματς των πλέι οφ με τον Άρη και τα μηνύματα που έστελναν οι οργανωμένοι στον ισχυρό άνδρα του ΠΑΟΚ πριν από λίγες εβδομάδες.

Οι πιο κρίσιμες αποφάσεις έρχονται τώρα

Ο ΠΑΟΚ όμως δεν δικαιούται να θριαμβολογεί πέρα από το χθεσινό βράδυ για την πρόκριση επί της Μπεσίκτας. Δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματά του ως δια μαγείας μέσα σε ένα 90λεπτο. Έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να αναδιοργανώσει πλήρως την ομάδα και για να συμβεί αυτό πρέπει να συνεχίσει να υλοποιεί τον σχεδιασμό που άρχισε εδώ και λίγο καιρό. Υπάρχουν μπροστά σοβαρές αποφάσεις για πωλήσεις και μεταγραφές (ένας μέσος ακόμη είναι άκρως απαραίτητος) που χρειάζονται ψυχραιμία και καθαρό μυαλό.

Πλέον υπάρχουν και οι αποδείξεις ότι ο Δικέφαλος μπορεί να στηρίζεται και στα δικά του παιδιά και να ψάχνει μόνο τους καλούς και ξεχωριστούς ξένους που θα βοηθάνε την ομάδα να ανεβαίνει επίπεδο.

Ο Σαββίδης μπορεί πλέον να κάνει καημό του πράξη και να βλέπει έναν ΠΑΟΚ με νιάτα και ταλέντα που θα παράγει ο ίδιος. Αρκεί να εμπιστεύεται εκείνους που προτάσσουν σχέδιο, γνώση και καθαρή σκέψη για το παρόν και το μέλλον της ομάδας.

Υ.Γ. 1 Η επιλογή του Ζίβκοβιτς αντί του Πασχαλάκη στο χθεσινό ματς, είναι από εκείνες που δικαιολογούν όσους υποστηρίζουν ότι όσα ξέρει ένας προπονητής που δουλεύει με τους παίκτες τους καθημερινά, δεν τα γνωρίζει όλος ο υπόλοιπος κόσμος.

Υ.Γ. 2 Το θέμα της μη επιλογής Μάτος στην αποστολή δεν αναλύεται με ένα υστερόγραφο και θα επανέλθω σύντομα με ξεχωριστή αρθρογραφία, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι στο αγωνιστικό πλάνο του Φερέιρα ο Βραζιλιάνος είναι πολύ χαμηλά στις επιλογές του.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.