Ο Τσιμίκας κέρδισε την ευκαιρία να παραμείνει στο υψηλότερο επίπεδο

Κωστής Παναγιώτου04 Ιουνίου 2022

Το παραμύθι του Κώστα Τσιμίκα στη Λίβερπουλ μόλις ξεκίνησε και στις πρώτες σελίδες αυτής της ωραίας ιστορίας κατάφερε τα πρώτα γράμματα να είναι χρυσά και κεφαλαία, σε έναν σύλλογο με 129 χρόνια ιστορίας έβαλε το όνομά του στα βιβλία των "κόκκινων".

Ο 26χρονος παρότι βρίσκεται στο Νησί μόλις δύο χρόνια έχει αναγκάσει τον Γιούργκεν Κλοπ να τον θεωρεί απαραίτητο γρανάζι στη μηχανή του. Για όσους δεν τον έχουν αντιληφθεί ο Έλληνας αμυντικός ανήκει στο κορυφαίο επίπεδο και η φετινή του σεζόν μπορεί να αποτελέσει την αρχή για μια καριέρα γεμάτη τίτλους και δόξα.

Η μετάβαση του Τσιμίκα από τη ελληνική πραγματικότητα στο μαγικό κόσμο της Premier League δεν ήταν εύκολη, αλλά φέτος έκανε άλμα εξέλιξης και προόδου.

Από την κόλαση στον παράδεισο

Η πρώτη χρονιά του διεθνή Έλληνα ήταν όπως αναμενόταν δύσκολη. Ο Κλοπ έχει τη φιλοσοφία να δίνει χρόνο στους νεοφερμένους ποδοσφαιριστές του να προσαρμοστούν, άλλωστε ο Τσιμίκας ερχόταν όμως από ένα πρωτάθλημα πολύ κατώτερο από εκείνο της Αγγλίας, οπότε η προσμονή και η αναμονή κράτησε περισσότερο, στο τέλος όμως έβγαλε τον Γερμανό αλλά και το επιτελείο του ασπροπρόσωπους για την επιλογή που έκαναν το καλοκαίρι του 2020.

Τη σεζόν 2020/21 πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα στον πάγκο, βλέποντας τον Ρόμπερτσον να μην βγαίνει από τον αγωνιστικό χώρο. Ο Τσιμίκας κατέγραψε την πρώτη του χρονιά μόλις 7 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, μετρώντας μόλις δύο ολιγόλεπτες συμμετοχές στο πρωτάθλημα.

Η φετινή αγωνιστική χρονιά ξεκίνησε ιδανικά, ξεκινώντας βασικός στα δύο πρώτα παιχνίδια της Premier League με Μπέρνλι και Νόριτς, ενώ έκλεισε τη σεζόν αγωνιζόμενος σε 9 παιχνίδια ως βασικός και σε ακόμα τέσσερα πέρασε ως αλλαγή. Συνολικά κατέγραψε 26 συμμετοχές μοιράζοντας 6 ασίστ.

Τα στατιστικά του Τσιμίκα στην Premier League τη σεζόν 2021/22:

Σύνολο

Ανά αγώνα

xG

0.8

0.06

xA

3.09

0.24

Επιτυχημένες πάσες

420/516 (81%)

32.3/39.7

Επιτυχημένα τάκλιν

27/31 (87%)

2.1/2.4

Η κορωνίδα όμως της φετινής μαγικής σεζόν του ήταν στις 14 Μαΐου στον τελικό του FA Cup απέναντι στη Τσέλσι. Σε μια αναμέτρηση που θα μπορούσε να είχε γκολ και από τις ομάδες, όλα κρίθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι. Και με ένα μαγικό τρόπο, γιατί μόνο έτσι θα μπορούμε να το περιγράψουμε, ο Τσιμίκας ήταν ο άνθρωπος που έδωσε στη Λίβερπουλ το τρόπαιο. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Κλοπ ο ίδιος ο Τσιμίκας ζήτησε να αναλάβει το πέναλτι, δείχνοντας αποφασιστικότητα και μέταλλο νικητή. Τα υπόλοιπα πέρασαν στην ιστορία και ο Greek Scouser έβαλε το όνομά του δίπλα από το Κύπελλο Αγγλίας του 2022, ενώ παράλληλα έγινε ο πρώτος Έλληνας με δύο τρόπαια στην Αγγλία, αφού νωρίτερα στη σεζόν η Λίβερπουλ είχε κατακτήσει και το Carabao Cup.

Τα λόγια των συμπαικτών του είναι ίσως η μεγαλύτερη επιβράβευση που θα μπορούσε να πάρει, ο Φαν Ντάικ μετά το τέλος του τελικού είπε: «Όλοι είναι σίγουρα μέρος αυτής της επιτυχίας της φετινή σεζόν. Σκέφτεσαι τα νεαρά αγόρια στην αρχή, τους παίκτες που δεν παίζουν τόσο πολύ στο πρωτάθλημα. Για τον Τσιμίκα να πετύχει το νικητήριο πέναλτι είναι απλά υπέροχο. Το αξίζει, δουλεύει σκληρά. Το μόνο πρόβλημα για αυτόν είναι ότι έχει μπροστά του έναν από τους καλύτερους αριστερούς μπακ στον κόσμο, αλλά αυτό είναι επίσης ένα καλό σημάδι για μια μεγάλη ομάδα. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον για να πιέζουμε ο ένας τον άλλον, οπότε ας συνεχίσουμε έτσι».

Βρίσκεται στο καλύτερο μέρος την καλύτερη στιγμή

Όταν σου χτυπάει την πόρτα η Λίβερπουλ δεν μπορείς να αρνηθείς, ούτε να κάνεις δεύτερες σκέψεις, πόσο μάλλον ένας Έλληνας ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στη χώρα μας. Η επιλογή όμως του 26χρονου αμυντικού είχε και θα έχει μόνο οφέλη.

Οι «κόκκινοι» έχουν ένα σύστημα επιλογής παικτών, στο οποίο η ηλικία και εννοείται τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του παίκτη έρχονται πρώτα. Ο Τσιμίκας αποκτήθηκε στη ηλικία των 24 ετών, όντας ένας ποδοσφαιριστή που μπορεί ακόμα να πλαστεί στα χέρια του Γερμανού τεχνικού, καθώς η πρώτη ύλη υπήρχε απλά ήθελε προεργασία και καθοδήγηση για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο.

Ορισμένοι μπορεί να σκέφτονται αν δεν ήταν ο Ρόπερτσον ο Τσιμίκας θα ήταν βασικός, αν όμως δεν ήταν ο Σκωτσέζος ο Τσιμίκας δεν θα έφτανε ποτέ στο επίπεδο που είναι σήμερα. Σε μια ομάδα ο εσωτερικός ανταγωνισμός μπορεί να είναι και το μεγαλύτερο όπλο ενός συνόλου. Το πνεύμα της εξέλιξης και της αυτοβελτίωσης είναι το μεγαλύτερο κέρδος που έχει αποκομίσει ήδη ο Τσίμι.

«Ο κάθε ποδοσφαιριστής πρέπει να περάσει κάποια σκαλιά πριν φτάσει στην κορυφή. Δεν έχω φτάσει ακόμη στην κορυφή, θέλω συνεχώς να εξελίσσομαι ως άνθρωπος και ποδοσφαιριστής. Ήταν δύσκολα για εμένα, αλλά όπως και για κάθε ποδοσφαιριστή. Αυτό που θέλω να πω για τα παιδιά που ξεκινάνε τώρα είναι πως με σκληρή δουλειά και αν πιστεύεις στον εαυτό σου μπορείς να καταφέρεις τα πάντα.

Πίστεψα στον εαυτό μου, δουλεύω σκληρά, πράγμα που έκανα από τον Ολυμπιακό. Όλο αυτό με έφερε εδώ και είμαι χαρούμενος για τον εαυτό μου. Έχω προσπαθήσει πολύ, έχω δουλέψει πολύ και αυτό είναι το κίνητρό μου», δήλωσε ο Τσιμίκας μια μέρα πριν τον τελικό του Champions League.

Το τελευταίο διάστημα δημοσιεύματα από το εξωτερικό συνδέσουν το όνομά του με μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους, στους οποίους λογικά θα είναι το πρώτο όνομα για να ξεκινήσει στο αριστερό άκρο της άμυνας, αλλά ο Κώστας Τσιμίκας βρίσκεται σε ένα περιβάλλον ιδανικό για εκείνον, στο οποίο μπορεί να εξελιχθεί και γιατί όχι και να τρυπήσει το ταβάνι του.

Η φετινή του παρουσία με τη φανέλα της Λίβερπουλ του έδωσε τη δυνατότητα να παραμείνει στο κορυφαίο επίπεδο και πλέον είναι στο χέρι του να μείνει έως το τέλος της καριέρας του.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.