Ο τίτλος κρίνεται στο Βεστφάλεν

Δημήτρης Καλαϊτζής26 Μαΐου 2020

Το ματς της χρονιάς! Ντόρτμουντ και Μπάγερν Μονάχου διασταυρώνουν τα ξίφη τους απόψε (26/5, 19.30) στο Βεστφάλεν με μοναδικό σκοπό τη νίκη. Οι Βαυαροί έχοντας αβαντάζ τεσσάρων βαθμών από τους κιτρινόμαυρους τους αρκεί και ο βαθμός της ισοπαλίας.

Αντίθετα, η Μπορούσια θέλει πάση θυσία το τρίποντο, ώστε να πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής τους πρωταθλητές και να βάλει…φωτιά στο Πρωτάθλημα!

Οι δυο ομάδες βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση παρά το γεγονός ότι είχαν να παίξουν ποδόσφαιρο εδώ και δυο μήνες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Προγνωστικά σε τέτοια παιχνίδια δεν χωράνε κι ο καλύτερος ας κερδίσει!

Με αφορμή το σπουδαίο ντέρμπι της 28ης αγωνιστικής της Bundesliga το metrosport.gr σας παρουσιάζει πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Der Klassiker.

Το δάνειο της Μπάγερν που έσωσε την Ντόρτμουντ

Η Μπορούσια βρέθηκε με χρέη 150.000.000 ευρώ, εκτός Champions League και η οικονομική καταστροφή έμοιαζε πιο βέβαιη και από Πρωτάθλημα της Μπάγερν. Η κατάσταση ήταν τόσο τραγική, που ο εκτελεστικός διευθυντής και τότε ταμίας του συλλόγου, Χανς Γιόαχιμ Βάτσκε, αναγκαζόταν να υπογράψει έγγραφα δανεισμού 2.000.000 ευρώ από την Μπάγερν!

Ήταν Σεπτέμβριος του 2004 όταν η Ντόρτμουντ δήλωσε αδυναμία ακόμα και να πληρώσει τις δόσεις των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών. Η μηδαμινή ρευστότητα στην αρχή της σεζόν εγκυμονούσε αδιανόητες εξελίξεις και γι' αυτό απευθύνθηκε σε τοπικούς πιστωτές, τράπεζες και στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Ένας οργανισμός εξ αυτών (των πολλών) που ανταποκρίθηκαν, ήταν και οι Βαυαροί, όπως επιβεβαίωσε τον Φεβρουάριο του 2012 σε συνάντηση με τους φιλάθλους στο Αμβούργο, ο τότε πρόεδρος Ούλι Χένες.

Ο τελικός του Champions League στο Λονδίνο

H υπέρτατη στιγμή του Der Klassiker ήταν φυσικά ο τελικός του Champions League το 2013. Στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά μεταξύ τους δύο γερμανικές ομάδες με φόντο την κούπα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η Μπάγερν κατάφερε να επικρατήσει 2-1 των Βεστφαλών και να κατακτήσει το τρόπαιο.

Μάλιστα, εκείνη τη σεζόν οι Βαυαροί σάρωσαν τα πάντα σε τίτλους με τον Γιουπ Χάινκες στον πάγκο τους!

Τα…ψώνια από το Βεστφάλεν

Τα τελευταία χρόνια η Μπάγερν γλυκοκοίταξε αρκετές φορές τα αστέρια της Ντόρτμουντ και μάλιστα έκανε τις απαραίτητες κινήσεις για να τα αποκτήσει. Τα δύο μεγαλύτερα πλήγματα που δέχθηκαν οι Βεστφαλοί ήταν φυσικά οι απώλειες του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και του Μάριο Γκέτσε.

Ο Χούμελς ανήκε στην Μπάγερν από μικρή ηλικία, όμως δόθηκε δανεικός στο Βεστφάλεν με τους κίτρινους να τον αγοράζουν το 2009 για μόλις 4.000.000 ευρώ. Οι Βαυαροί, μετά τις επιτυχημένες σεζόν του Χούμελς, θέλησαν να τον ξανακάνουν δικό τους το 2016. Όμως αυτή την φορά έπρεπε να χρυσοπληρώσουν την Ντόρτμουντ με 38.000.000 ευρώ. Έτσι κι έγινε, όμως δεν στέριωσε και πάλι ο διεθνής αμυντικός στου πρωταθλητές και ξανά πήρε μεταγραφή στην Ντόρτμουντ.

Στην δεκαετία του 90' παίκτες που φόρεσαν τα χρώματα των δύο ομάδων ήταν ο Τόμας Χέλμερ και ο Κρίστιαν Νέρλινγκερ.

Οι μεγαλύτερες νίκες

Ήταν Νοέμβριος του 1971. Η Μπάγερν έκανε ότι ήθελε στο γήπεδο και συνέτριψε με 11-1 την Ντόρτμουντ και έτσι μέχρι σήμερα παραμένει η μεγαλύτερη νίκη των Βαυαρών στην ιστορία τους και φυσικά η μεγαλύτερη ήττα της Μπορούσια η οποία εκείνη τη σεζόν, υποβιβάστηκε!

Αντίθετα, η πιο ευρεία νίκη των Βεστφαλών απέναντι στους Βαυαρούς σημειώθηκε το 1967, με τους κιτρινόμαυρους να επικρατούν με 4-0!

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.