«Ο Θεός έβαλε το χέρι του και το ρήγμα εκτονώθηκε με δύο σεισμούς»

Metrosport Team06 Μαρτίου 2021

Σημαντικές πτυχές των δύο δυνατών σεισμών έδωσε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με δηλώσεις του στο Metropolis 95.5. «Αναφέρουμε την έννοια του σεισμικού ζεύγους. Οι δύο σεισμοί έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος και μας δυσκολεύουν να καταλάβουμε αν ένας είναι κύριος και ο άλλος μετασεισμός. Και οι δύο έχουν υπολογιστεί με το ίδιο μέγεθος 6.3. Άρα έχουμε δύο ισχυρούς σεισμούς που γίνονται στον ίδιο χώρο και σε πολύ μικρή χρονική απόσταση ο ένας από τον άλλον. 

Πέρα από την ενημέρωση, θέλω να πω μία σημαντική πρακτική συνέπεια. Η φύση έτσι τα έφερε, ώστε το ρήγμα να εκτονωθεί με δύο εξίσου μεγάλους σεισμούς. Σε ένα σεισμό, τότε αυτός θα ήταν μεγαλύτερος, 6.5 ή 6.6 Ρίχτερ. Θα ήταν πιο δυσμενείς οι συνέπειες. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα είχε επιφέρει. Ο Θεός έβαλε το χέρι του» είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Νομίζω ότι μετά από αυτούς τους δύο σεισμούς, η πιθανότητα για έναν ακόμη μεγάλο είναι απειροελάχιστη, υπάρχει μόνο θεωρητικά πιθανότητα. Θα έχουμε βέβαια μετασεισμούς, ενδέχεται να έχουν σημαντικά μεγέθη, πάνω από 5.5. Και επειδή τα κτίρια είναι επιβαρυμένα, τις επόμενες εβδομάδες οι κάτοικοι να έχουν το νου τους ότι θα υπάρχει μετασεισμική δραστηριότητα. Άρα θα πρέπει να αποφεύγει να πλησιάσει σε υπό κατάρρευση κτίρια».

Τόνισε ότι: «Το ρήγμα της Λάρισας είναι πιο νότια και ενεργοποιήθηκε το 1941. Μετά τον πρώτο σεισμό, έλεγα ότι δεν το θεωρώ πιθανό να ενεργοποιηθεί, τώρα μετά και τον χθεσινό είναι λίγο πιο επικίνδυνα τα πράγματα. Δεν σημαίνει ότι μπορεί να γίνει, μπορούμε να το δούμε στο πιο μακροπρόθεσμο».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.