Ο Τεν Χαγκ κέρδισε το πρώτο στοίχημα στη Γιουνάιτεντ

Κωστής Παναγιώτου10 Σεπτεμβρίου 2022

Σε μια ομάδα που οι ένδοξες μέρες της ανήκουν στο παρελθόν πρέπει πρώτα να αφουγκραστείς την κατάσταση και μετά να δουλέψεις μεθοδευμένα για να βάλεις πάλι το τρένο στις ράγες. Ο Έρικ τεν Χαγκ φαίνεται πως έμαθε γρήγορα από τα λάθη του και πλέον βαδίζει με μεγαλύτερη σιγουριά στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Οι "κόκκινοι διάβολοι" δεν έγιναν ξαφνικά διεκδικητές του τίτλου στην Premier League επειδή πέτυχαν τέσσερεις συνεχόμενες νίκες, έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν για να φτάσουν την συμπολίτισσα Σίτι και τη Λίβερπουλ, αλλά μετά από χρόνια διαφαίνεται πως βρήκαν έναν άνθρωπο που μπορεί να επαναφέρει την ομάδα εκεί που είναι η θέση της.

Ο Ολλανδός τεχνικός δεν έχει το μαγικό ραβδί, έχεις όμως τον τρόπο η Γιουνάιτεντ να γίνει, αρχικά ξανά μια ομάδα θελκτική για το κοινό της και δεύτερον να δουλέψει για το καλό της ομάδας και όχι για τα μεγάλα ονόματα που έχει στη σύνθεσή της.

«Αν κάτσω εδώ τέσσερα χρόνια, είμαι πολύ σίγουρος πως θα πάρουμε έναν τίτλο. Δεν μπορώ να ζητήσω από τους φιλάθλους να είναι υπομονετικοί, ελπίζω πως θα είναι, επειδή θέλουν να δουν μία ομάδα νικήτρια και γι' αυτό είμαι εγώ εδώ, αλλά πρέπει να την δημιουργήσω. Όμως, η διαδικασία παίρνει χρόνο, έτσι είναι και δεν αλλάζει», αυτά ήταν τα λόγια του Τεν Χαγκ μετά την ήττα στην πρεμιέρα από τη Μπράιτον, υποδεικνύοντας το δρόμο.

Βέβαια, λάθη ακόμα γίνονται στο σύλλογο. Και ο λόγος είναι γνωστός. Οικογένεια Γκλέιζερ. Ο 52χρονος προπονητής δεν έχει να ασχοληθεί μόνο με το αγωνιστικό κομμάτι – όπως θα έπρεπε – αλλά και με το οργανωτικό, καθώς η ομάδα έχει μείνει πίσω όσο αφορά αυτό το κομμάτι και για να πλησιάσει τους αντιπάλους της ( Σίτι και Λίβερπουλ ) πρέπει να κάνει ή άλματα ή σίγουρα βήματα. Και από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής ο Ολλανδός επιλέγει το δεύτερο μονοπάτι.

Πήγε να πέσει στην παγίδα αλλά το αντιλήφθηκε άμεσα

Το ξεκίνημα της σεζόν δεν ήταν απλά εφιαλτικό, ήταν δυσοίωνο για τη Γιουνάιτεντ, ειδικά η εμφάνιση στην έδρα της Μπρέντφορντ έκανα πολλούς φίλους της ομάδας να σκεφτούν «τι θα γίνει όταν θα παίξουμε με τη Λίβερπουλ ή τη Σίτι;». Ο Τεν Χαγκ κλήθηκε πολύ σύντομα μέσα στη χρονιά να δώσει απαντήσεις και προπάντων να βρει λύσεις.

Επόμενη αντίπαλος, μετά το 4-0 από τις «μέλισσες», η ομάδα του Κλοπ, η οποία μπορεί να μην τρομάζει με τη μέχρι τώρα απόδοσή της, αλλά για τη Γιουνάιτεντ εκείνη τη στιγμή έμοιαζε ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Έχοντας πάρει τα μαθήματά του από τις πρώτες δύο αγωνιστικές ο Ολλανδός τεχνικός αποφασίζει να αφήσει στον πάγκο το αρχηγό Χάρι Μαγκουάιρ και τον σούπερ σταρ της ομάδας Κριστιάνο Ρονάλντο. Βέβαια, δεν ήταν αυτές οι μοναδικές αλλαγές που έκανε στο παιχνίδι με τη Λίβερπουλ, καθώς στη θέση του Φρεντ πέρασε ο ΜακΤόμινεϊ , ο Μαλάσια αντικατέστησε το Σο στο αριστερό άκρο της άμυνας και πιο σημαντικό από όλα ο Ράσφορντ επέστρεψε στην κορυφή της επίθεσης.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Γιουνάιτεντ να αλλάξει τον τρόπο του παιχνιδιού της, δηλαδή πίεση μπροστά, λιγότερα κενά ανάμεσα στην άμυνα και τη μεσαία γραμμή, αλλά περισσότερο από όλα, κάθετο παιχνίδι. Ο Τεν Χαγκ είναι ένας προπονητής που θέλει η ομάδα του να έχει τη μπάλα στα πόδια της και να κυριαρχεί στο γήπεδο, ξεκινώντας της επίθεσής της από την άμυνα, αλλά απέναντι στη Λίβερπουλ αυτό μπορεί να ήταν καταστροφικό, ειδικά από τη στιγμή που ακόμα οι παίκτες του δεν μπορούν να εφαρμόσουν αυτό το παιχνίδι. Μην ξεχνάτε πως πρόκειται για μια καινούρια ομάδα ειδικά όσο αφορά την αμυντική τετράδα, με Νταλότ, Βαράνε, Μαρτίνες και Μαλάσια.

Οπότε προτίμησε να χτυπήσει στην αντεπίθεση, με την τριάδα μπροστά Ελάνγκα, Σάντσο, Ράσφορντ να έχουν χώρους να φύγουν στην κόντρα χάρη στην ταχύτητά τους, σε συνδυασμό με τις κάθετες μπαλιές των Μπρούνο Φερνάντες και Έρικσεν.

Η συνταγή πέτυχε και η Γιουνάιτεντ πήρε το πρώτο ντέρμπι, ακολούθησαν ακόμα δύο νίκες με Σαουθάμπτον και Λέστερ, και στη συνέχεια ήρθε η αναμέτρηση με την αήττητη και πρωτοπόρο Άρσεναλ, με την οποία εφαρμόστηκε πάλι η ίδια τακτική, όπως στον αγώνα με τη Λίβερπουλ, με μόνη διαφορά την αντικατάσταση του Ελάνγκα από τον νεοφερμένο Άντονι, και η ομάδα του Τεν Χαγκ πανηγύρισε την τέταρτη συνεχόμενη νίκη της, μειώνοντας τη διαφορά από την κορυφή στους τρεις βαθμούς.

Η ενεργοποίηση του Ράσφορντ είναι μεγάλη υπόθεση για όλο τον οργανισμό

Τα δικά τους παιδιά στη Γιουνάιτεντ είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον σύλλογο, το οποίο τα τελευταία χρόνια φαινόταν να χάνεται. Η περίπτωση του Μάρκους Ράσφορντ είναι ακόμα μεγαλύτερο κεφάλαιο, γιατί εκτός ότι πρόκειται για ένα παιδί γέννημα θρέμμα του Μάντσεστερ, πρόκειται και για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του αγγλικού ποδοσφαίρου την τελευταία δεκαετία.

Ο 24χρονος επιθετικός είχε φροντίσει από ντεμπούτο του με την κόκκινη φανέλα να δείξει την αξία του, σημειώνοντας δύο γκολ απέναντι στη Μίντιλαντ (25/2/16), για τους «32» του Europa League, ενώ στο πρώτο επίσημο παιχνίδι του στην Premier League έκανε όλο το Νησί να παραμιλάει, πετυχαίνοντας δύο γκολ μια ασίστ στην επικράτηση της Γιουνάιτεντ επί της Άρσεναλ (28/2/16), με 3-2.

Από τότε μέχρι σήμερα όμως έχουν περάσει έξι χρόνια και η εξέλιξη του διεθνή Άγγλου δεν έχει φτάσει στα σημείο που έπρεπε, βάσει τις περγαμηνές του. Η περσινή σεζόν (2020/21) ήταν η χειρότερη για το Ράσφορντ, όσο αφορά την παραγωγικότητα του σε γκολ και ασίστ, μένοντας στο φτωχό αριθμό των πέντε τερμάτων και δύο ασίστ, σε 32 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Ακόμα και την πρώτη του σεζόν με την κόκκινη φανέλα είχε πετύχει 8 γκολ και είχε μοιράσει 2 ασίστ σε 18 εμφανίσεις σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Europa League.

Η βεβαιότητα για το ρόλο του Ράσφορντ έχει γεμίσει αυτοπεποίθηση τόσο τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή, όσο και όλο τον οργανισμό που βλέπει το δικό τους παιδί να βρίσκει τον παλιό καλό εαυτό του, έχοντας μέχρι στιγμής 3 γκολ και 2 ασίστ σε 6 παιχνίδια.

Έφερε ξανά στο Ολντ Τράφορντ την αυτοπεποίθηση

Κλείνουμε με τον ίδιο τρόπο που ξεκινήσαμε. Οι ένδοξες μέρες στους "κόκκινους διαβόλους" έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και κανένας δεν μπορεί να σκέφτεται και να λειτουργεί με το "τότε", αλλά με το "τώρα".

Ο σύλλογος είχε ανάγκη από έναν προπονητή που θα εμπνέει σιγουριά για τις αποφάσεις του και τις επιλογές του, οι οποίες στο ποδόσφαιρο πρέπει να έχουν και θετικό αντίκρισμα, ώστε να έρθει στη συνέχεια και η αυτοπεποίθηση.

Αυτό ήταν και το πρώτο μεγάλο στοίχημα που έπρεπε να κερδίσει ο Τεν Χαγκ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το έκανε. Ο Ολλανδός είχε την τύχη – γιατί χρειάζεται και αυτή – να δει την ομάδα του να κερδίζει τα πρώτα ντέρμπι της σεζόν και πλέον η αυτοπεποίθηση επέστρεψε στο Ολντ Τράφονρτ. Δεν χρειάζονται μεγάλες δηλώσεις και φανταχτερά λόγια, η Γιουνάιτεντ έχει χορτάσει από αυτά. Θέλει υπομονή από όλους και πίστη στον Τεν Χαγκ, ακόμα και όταν έρθουν κακές μέρες, όπως στην αρχή. Τα υπόλοιπα θα φανούν στο γήπεδο.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.