Ο Τάισον δεν άντεξε τα ρατσιστικά συνθήματα και ξέσπασε... αλλά δεν λύγισε

Κωστής Παναγιώτου13 Ιανουαρίου 2023

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ποδοσφαιριστές πέφτουν θύματα ρατσιστικών συνθημάτων από διάφορους ανεγκέφαλους που προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να λυγίσουν τους παίκτες. Ο Τάισον δεν άντεξε τα συνθήματα που άκουγε από την κερκίδα των οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό Κιέβου και ξέσπασε, σηκώνοντας το μεσαίο δάχτυλο του ενάντια στον ρατσισμό.

Το περιστατικό με το νέο μεταγραφικό απόκτημα του ΠΑΟΚ συνέβη το Νοέμβριο του 2019, όταν η Σαχτάρ Ντόνετσκ υποδέχτηκε τη Ντιναμό Κιέβου στο ντέρμπι της αγωνιστικής για το ουκρανικό πρωτάθλημα. Στο 74ο λεπτό της αναμέτρησης ο Βραζιλιάνος άσος των γηπεδούχων βγήκε εκτός εαυτού, και με δίκιο του, καθώς σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα άκουγε τους οπαδούς των φιλοξενούμενων να του επιτίθενται λεκτικά, χρησιμοποιώντας διάφορους ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς.

Ο Τάισον αγανακτισμένος από τα ρατσιστικά συνθήματα ύψωσε το μεσαίο του δάχτυλο προς τη μερίδα των οπαδών της Ντιναμό και μετά πήρε τη μπάλα και την κλώτσησε προς το μέρος τους, ενώ αποχωρώντας από τον αγωνιστικό χώρο λύγισε και δάκρυσε, όπως και ο συμπαίκτης του Ντεντίνιο.

Ο διαιτητής του παιχνιδιού ήταν υποχρεωμένος να ακολουθήσει το πρωτόκολλο της UEFA, επομένως διέκοψε τον αγώνα, στέλνοντας τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια, ακολούθησε ανακοίνωση από τα μεγάφωνα του γηπέδου και μετά από μερικά λεπτά ο αγώνας άρχισε ξανά, με τον διαιτητή να δείχνει την κόκκινη κάρτα στον Τάισον για την αντίδρασή του, τηρώντας τον κανονισμό. Αλλά δεν ακολούθησε ένα βήμα του πρωτόκολλου της UEFA, το οποίο ανέφερε οριστική διακοπή της αναμέτρησης, κάτι που δεν συνέβη ποτέ.

Η Σαχτάρ τέθηκε στο πλευρό του Βραζιλιάνου μετά τη λήξη του αγώνα: «Ο σύλλογος αντιτίθεται κατηγορηματικά σε οποιεσδήποτε εκδηλώσεις και μορφές ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και όποιας άλλης μισαλλοδοξίας. Δεν μπορεί να υπάρχει δικαιολογία για όσους προσβάλλουν άλλους ανθρώπους λόγω του χρώματος του δέρματός τους, των θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεών τους. Αυτό το είδος συμπεριφοράς είναι απαράδεκτο σε όλες τις πολιτισμένες χώρες και τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα. Τέτοια ταπεινωτικά συμβάντα προκαλούν πόνο και απογοήτευση στη μεγάλη ποδοσφαιρική οικογένεια της Σαχτάρ. Καταδικάζουμε αυτή τη συμπεριφορά του κοινού, πάντα θα εκφράζουμε την υποστήριξη και θα προστατεύουμε τους παίκτες μας».

Έντονες αντιδράσεις από FIFPro και το μήνυμα του Τάισον

Ο γραμματέας ελέγχου και πειθαρχικής επιτροπής της Ουκρανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (UAF), Ιγκόρ Γκρίτσουκ, ανέφερε πως ο παίκτης σωστά τιμωρήθηκε για τη χειρονομία του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γιατί ήταν σημαντικό να λογοδοτήσει ο παίκτης για μια τέτοια συμπεριφορά; Επειδή η χειρονομία... μεταδόθηκε επίσης στην τηλεόραση. Κατανοούμε ότι ο παίκτης το απηύθυνε στους οπαδούς που εξέφρασαν ορισμένα συναισθήματα εναντίον του, αλλά όσοι παρακολούθησαν τον αγώνα στην τηλεόραση, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, δεν μπορούσαν να αντιληφθούν τη χειρονομία με τον σωστό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η συμπεριφορά και η αντίδραση άξιζε μια κόκκινη κάρτα, ο διαιτητής έπραξε σωστά κατά τη γνώμη μας».

Όπως ήταν λογικό υπήρξε έντονη αντίδραση από την Παγκόσμια Ένωση Ποδοσφαιριστών, την FIFPro, η οποία ζήτησε να ακυρωθεί η κάρτα στον Τάισον, καθώς κάτι τέτοιο αποπροσανατολίζει τον κοινό, ενώ εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση, τονίζοντας ότι τέτοιες κυρώσεις είναι προς όφελος «εκείνων που προωθούν αυτού του είδους την επαίσχυντη συμπεριφορά».

Ο Ιγκόρ Γκρίτσουκ απάντηση στην ανακοίνωση της FIFPro: «Η τακτική τιμωρία για μια τέτοια ενέργεια, για τέτοιες χειρονομίες είναι αποκλεισμός τριών αγώνων. Αλλά λαμβάνοντας υπόψη όλες τις συνθήκες της υπόθεσης, όλες τις ελαφρυντικές περιστάσεις, τις προσφωνήσεις των συναδέλφων μας από την FIFPro και ότι αυτή η συμπεριφορά προκλήθηκε από ρατσιστικές φωνές των οπαδών, χρησιμοποιήσαμε την πιο ήπια κύρωση».

Παρότι και άλλοι οργανισμοί κατά του ρατσισμού τέθηκαν στο πλευρό του Τάισον, τονίζοντας πως πρέπει να ακυρωθεί η κόκκινη κάρτα, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Η ουκρανική αστυνομία μετά από πιέσεις της Σαχτάρ ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό των οπαδών της Ντιναμό που επιτέθηκαν με ρατσιστικά συνθήματα προς τον Βραζιλιάνο.

Ο Τάισον έχοντας ακούσει πολλά όλα τα χρόνια που αγωνιζόταν στην Ουκρανία ήταν έτοιμος μετά το παιχνίδι με τη Ντιναμό να αποχωρήσει από τη χώρα, λέγοντας σε ραδιόφωνο της Βραζιλίας: «Η πρώτη μου σκέψη ήταν πως είναι ώρα για μένα να πακετάρω και να αποχωρήσω».

Εν τέλει δεν λύγισε στο φάντασμα του ρατσισμού και λίγες ώρες μετά το παιχνίδι δημοσίευσε τη φωτογραφία του με το υψωμένο δάχτυλο, στέλνοντας μήνυμα σε όλους πως δεν τα παρατάει: «Λατρεύω τη φυλή μου, αγωνίζομαι για το χρώμα, οτιδήποτε κάνει για μας είναι από αγάπη. Τα δάκρυα αγανάκτησης, απόρριψης και αδυναμίας που δεν μπορούσε να κάνω τίποτα εκείνη τη στιγμή. Αλλά μάθαμε να είμαστε ισχυροί και ν' αγωνιζόμαστε. Ο ρόλος μου είναι να πολεμήσω, να σηκώσω το κεφάλι και να συνεχίσω να παλεύω πάντα. Σε μια ρατσιστική κοινωνία δεν αρκεί να μην είμαστε ρατσιστές, πρέπει να είμαι αντιρατσιστές. Το ποδόσφαιρο έχει ανάγκη από περισσότερο σεβασμό, ο κόσμος έχει ανάγκη περισσότερο σεβασμό».


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.