Ο στόχος-θαύμα του Κατάρ 2022 και ο ρεαλιστικός του Εuro 2024

Βασίλης Μάστορας10 Δεκεμβρίου 2020

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

H Εθνική μας ομάδα του ποδοσφαίρου, από τη στιγμή που μπήκε στην κλήρωση των προκριματικών αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ 2022 στον 3ο όμιλο, δεν αισιοδοξούσε για καλά νέα.

Ετσι είναι η ζωή: Θερίζεις ό,τι σπέρνεις. Και η Εθνική ομάδα τα προηγούμενα χρόνια έσπειρε… τραγωδίες και εξευτελίστηκες ήττες. Αποτέλεσμα; Οχι μόνο γκρέμισε ότι είχαν χτίσει Ρεχάγκελ και Σάντος με τους διεθνείς της εποχής εκείνης, αλλά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατρακύλησε στα χαμηλά του ranking της ΟΥΕΦΑ. Οπότε όταν μπαίνεις στο 3ο γκρουπ θα έχεις στον όμιλο δύο ομάδες οι οποίες είναι καλύτερες. 

Μας έτυχαν η Ισπανία και η Σουηδία. Κι αν η πρώτη θεωρείται αχτύπητη, η Σουηδία, υπό προϋποθέσεις, μπορεί χάσει τη δεύτερη θέση που οδηγεί στα μπαράζ. Βεβαίως για να λέμε όλη την αλήθεια, η Εθνική ομάδα η οποία έχει μεν ταλέντο, αλλά όχι και τις απαιτούμενες εμπειρίες, όπως έδειξε στο πρόσφατο παρελθόν δεν θα πρέπει να αισθάνεται ότι έχει τους βαθμούς στην τσέπη της με Κόσσοβο και Γεωργία που συμπληρώνουν τον όμιλο της. Οι χρονιές που τις ομάδες αυτού το επιπέδου τις είχε του χεριού της ανήκουν στο παρελθόν. 

Θα πρέπει να ιδρώσει η Ελλάδα προκειμένου να τις ρίξει στο καναβάτσο. Θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη κλήρωση για την Εθνική μας; Ο έκτος όμιλος με Δανία, Αυστρία, Ισραήλ, Νησιά Φερόε και Μολδαβία ίσως να ήταν περισσότερο βατός, αλλά αυτό πλέον λίγη αξία έχει. Εχει αξία όμως να θυμηθούμε ότι στα προκριματικά του Euro 2016, αντίπαλοί μας ήταν η Ρουμανία, η Βόρειος Ιρλανδία, η Ουγγαρία, η Φινλανδία και οι Νήσοι Φερόες. Θεωρητικά εύκολοι αντίπαλοι και με το προνόμιο της πρόκρισης τριών ομάδων. Καταφέραμε όμως να τερματίσουμε τελευταίοι!

Η «Φούριας Ρόχας» είναι γνωστή για την αγωνιστική της δυναμική. Βρίσκεται στην 6η θέση του ranking της FIFA με την Ελλάδα στο Νο 53 και πρόκειται για ομάδα μεγάλων αστέρων. Από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι σήμερα, έχει χάσει σε μόλις ένα από τα 17 παιχνίδια της και προσφάτως συνέτριψε τη Γερμανία. Οπότε καλύτερα να μην κάνουμε όνειρα που το πιθανότερο είναι να γίνουν εφιάλτης.

Η Σουηδία που στο ranking βρίσκεται 33 θέσεις πάνω από την Ελλάδα, ήταν παρούσα στο Π.Κ. της Ρωσίας το 2018 και θα είναι παρούσα στο Euro του 2020 που αναβλήθηκε για το 2021. Είναι ομάδα με αρκετό ταλέντο και αθλητική ποιότητα.

Συμπέρασμα: Ο ρεαλιστικός στόχος είναι να βγούμε δεύτεροι και μετά μαζί με τις υπόλοιπες εννέα ομάδες από τους υπόλοιπους ομίλους και τις δύο από το Nations League να διεκδικήσουμε τις τρεις θέσεις για το Κατάρ. Προσπάθεια τεράστιας δυσκολίας για μία ομάδα η οποία χτίζεται τους τελευταίους 12 μήνες. Κι αυτός ίσως θα πρέπει να είναι ένας λόγος για τον οποίο θα πρέπει να θεωρήσουμε τους προκριματικούς αγώνες του Κατάρ 2022 περισσότερο ως τουρνουά «εκπαίδευσης» και να βάλουμε ως στόχο την παρουσία στο EURO 2024. Στόχος που φαντάζει περισσότερο προσιτός γιατί πηγαίνουν 24 ομάδες.

FOCUS

Ο όψιμες «αγάπες και λουλούδια» του Αρη με τον Κλάτενμπεργκ αιφνιδίασαν τον κόσμο της ομάδας ο οποίος είναι στα… κάγκελα μετά τα όσα έγιναν στο Περιστέρι. Από τη στιγμή μάλιστα που οι «κίτρινοι» δεν έβγαλαν ανακοίνωση διαμαρτυρίας για τη διαιτησία του Ευαγγέλου, προς τι η χθεσινή ανακοίνωση στήριξης του Κλάτενμπεργκ;

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.