Ο Σκότι Πίπεν είναι ο καλύτερος υπαρχηγός στην ιστορία του NBA

Γιώργος Ηλιάδης14 Ιουνίου 2020

Μπορεί να είναι ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο πως ο Μάικλ Τζόρνταν είναι ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών, αλλά υπήρχαν και άλλοι παίκτες που μπορούσαν να πλησιάσουν το μεγαλείο του.

Ένας από αυτούς ήταν ο Σκότι Πίπεν, ο οποίος ήταν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της δυναστείας που είχαν δημιουργήσει οι Σικάγο Μπούλς την δεκαετία του 90. Τα κατορθώματα του; Εξι φορές πρωταθλητής του ΝΒΑ, επτά φορές All Star, οκτώ φορές μέλος της αμυντικής All-NBA first team, ενώ είναι ο μόνος NBAer που έχει κατακτήσει τίτλο και χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, την ίδια χρονιά δύο φορές (1992, 1996). Για όλα αυτά και μόνο, η ιστορία τον έχει κατατάξει στους καλύτερους 50 παίκτες όλων των εποχών, παρόλο που δεν είχε την αναγνώριση που δικαιούταν.

Το Metrosport.gr επιχειρεί να αναλύσει το κεφάλαιο Σκότι Πίπεν, που υπήρξε άρρηκτο κομμάτι της σύνθεσης που θαύμασε όλος ο πλανήτης.

Ο Πίπεν ήταν ο καλύτερος αμυντικός της εποχής του

Είναι γνωστό πως ο Σκότι Πίπεν είχε αναδειχτεί 12 φορές σε 17χρόνια ως ο καλύτερος αμυντικός του NBA. Αυτό από μόνο του λέει πολλά.

Μπορεί ο Μάικλ Τζόρνταν να έβαζε 50 πόντους σε κάθε παιχνίδι, και αυτό να είχε ως αποτέλεσμα οι Σικάγο Μπούλς να κερδίζουν, όμως ξέρουμε ότι τα πρωταθλήματα δεν τα δίνει μόνο η επίθεση αλλά και η άμυνα. Ο Πίπεν πάντα αναλάμβανε τις πιο δύσκολες αποστολές. Για παράδειγμα, στο πρώτο πρωτάθλημα που κατέκτησαν οι Μπούλς το 1991, ο «Ινδιάνος» είχε καταφέρει να περιορίσει κατά πολύ, τον Μάτζικ Τζόνσον,και εν τέλει να βοηθήσει την ομάδα του στον μέγιστο βαθμό, ώστε να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Αν ο Μάικλ Τζόρνταν έκανε τη μισή δουλειά, την άλλη μισή την έκανε ο «Πιπ».

Η σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ Τζόρνταν και Πίπεν

Είναι αλήθεια πως ο Πίπεν ήταν το έτερον ήμισυ του Μάικλ Τζόρνταν. Από το 91 και των πρώτο τίτλο που είχαν κατακτήσει οι Μπούλς ήταν πασιφανές ότι το συγκεκριμένο δίδυμο οργίαζε. Άλλωστε για τον συγκεκριμένο λόγο πήραν 6 πρωταθλήματα μαζί.

«Με βοήθησε πολύ, όσον αφορά τον τρόπο που πρέπει να προσεγγίζω το παιχνίδι. Όταν μιλάνε για τον Μάικλ Τζόρνταν, πρέπει να μιλάνε και για τον Σκότι Πίπεν. Δεν θα κέρδιζα χωρίς τον Σκότι Πίπεν. Και γι’ αυτόν τον θεωρώ τον καλύτερο συμπαίκτη στην ιστορία!», λέει στο The Last Dance o Air Jordan.

Η παραδοχή του Μάικλ Τζόρνταν έρχεται να επιβεβαιώσει το μέγεθος του «ινδιάνου», αναφέροντας πόσο σημαντικός ήταν για τον ίδιο σε όλο το διάστημα της καριέρας του. Ο Πίπεν ήταν η απόδειξη πως κανείς δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του και κάθε ομάδα χρειάζεται παίκτες, που μπορούν να την πάνε στην κορυφή.

Αξίζει να σημειωθεί πως την μεγάλη άνοδο στην καριέρα του, την χρωστάει σε ένα μεγάλο βαθμό και στον Τζόρνταν, καθώς τον πίεζε πάρα πολύ ώστε να γίνει καλύτερος, αλλά και φυσικά για τους δικούς του στόχους, που δεν ήταν άλλοι πέρα από την κατάκτηση τίτλων.

Χωρίς τον Πίπεν οι Μπούλς δεν θα έκαναν αυτοκρατορία

Ο Φίλ Τζάκσον είχε καταφέρει να βρει τον τρόπο να παίρνει τις νίκες, και δεν ήταν άλλος από την τριγωνική επίθεση. Το συγκεκριμένο πλάνο είχε εκτινάξει μπασκετικά τον Πίπεν.

Τη σεζόν 1990-91 ο Πίπεν είχε 17.8 πόντους (με 52% εντός παιδιάς), 7.3 ριμπάουντ, 6.2 ασίστ, 2.4 κλεψίματα και 1.1 τάπες ανά αγώνα σε 82 ματς κανονικής περιόδου, με τους Μπουλς να κάνουν άνευ προηγουμένου περίπατο στα πλέι οφς με συνολικό ρεκόρ 15-2, κερδίζοντας 4-1 στους τελικούς τους Λέικερς! Στα πλέι-οφ είχε 21.6 πόντους, 8.9 ριμπάουντ, 5.8 ασίστ και 2.5 κλεψίματα.

Η επόμενη χρονιά, έμμελε να είναι η απόλυτη καταξίωση για τον ίδιο, κερδίζοντας τους Μπλέιζερς με 4-2 στους τελικούς του NBA. Τα στατιστικά του; Με 21.0 πόντους, 7.7 ριμπάουντ, 7.0 ασίστ, 1.9 κλεψίματα, 1.1 τάπες και 51% εντός παιδιάς, επελέγη στο all-star game του 1992 αλλά και στην Καλύτερη Αμυντική Πεντάδα της λίγκας. Στα πλέι-οφ συνέχισε στο ίδιο μοτίβο σημειώνοντας 9.5 πόντους, 8.8 ριμπάουντ και 6.7 ασίστ, ανά παιχνίδι.

Στο πρωτάθλημα του 1993, οι Σικάγο Μπούλς κέρδισαν στα πλεί-οφ τους Φοίνιξ με 4-2, και στέφθηκαν πρωταθλητές.

Σε εκείνη την χρονιά,ο Πίπεν είχε 18.6 πόντους, 7.7 ριμπάουντ, 6.3 ασίστ και 2.1 κλεψίματα στην κανονική περίοδο, αλλά και 20.1 πόντους, 6.9 ριμπάουντ, 5.6 ασίστ και 2.2 κλεψίματα (1ος στη σχετική λίστα) στα πλέι-οφ συμμετέχοντας εκ νέου στο all-star game.

«Υπάρχουν ελάχιστοι μόνο παίκτες που καταλαβαίνουν πώς να είναι αρπακτικά στην άμυνα. Ο Σκότι έδωσε τα πάντα σε αυτό από την πρώτη μέρα του στο πρωτάθλημα. Αυτό μου έδειξε πόσο ξεχωριστός ήταν! Θεωρώ ότι συνάντησα ελάχιστους παίκτες στην καριέρα μου για τους οποίους να μπορώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη ‘μεγαλείο’. Θα έλεγα ο Μάτζικ Τζόνσον και ο Λάρι Μπερντ τα κατάφεραν να γίνουν μεγάλοι. Ο μόνος παίκτης που μπόρεσε να φτάσει κοντά τους είναι ο Σκότι Πίπεν. Υπήρχαν φορές στο παρκέ που ένιωθα ότι έπαιζα με τον δίδυμο αδερφό μου. Ακόμα πιστεύω ότι μπορώ να τον κερδίσω με την επίθεσή μου και ότι έχω τελειοποιήσει περισσότερο κάποιες πλευρές του παιχνιδιού μου, αλλά ήταν ένα ισάξιο ταίρι» Τάδε έφη Μάικλ Τζόρνταν.

Τα ρεκόρ του Πίπεν

Ο μόνος παίκτης στην ιστορία του μπάσκετ που έχει κερδίσει 2 φορές πρωτάθλημα NBA και Ολυμπιακό χρυσό την ίδια χρονιά (1992, 1996).

Έχει κατακτήσει 6 πρωταθλήματα NBA (1991-93, 1996-98), ήταν 7 φορές all-star (1990, 1992-97), 1 φορά MVP του all-star game (1994), 3 φορές στην Καλύτερη Πεντάδα (1994-96), 2 φορές στην Δεύτερη Καλύτερη Πεντάδα (1992, 1997), 2 φορές στην Τρίτη Καλύτερη Πεντάδα (1993, 1998), 8 φορές στην Καλύτερη Αμυντική Πεντάδα (1992-1999), 2 φορές στη Δεύτερη Καλύτερη Αμυντική Πεντάδα (1991, 2000).

Έχει το ρεκόρ κλεψιμάτων του NBA στα πλέι οφς με 395.

Ο Σκότι Πίπεν είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του NBA που έχει κάνει 5 κλεψίματα και 5 τάπες στον ίδιο αγώνα πλέι οφς (εναντίον των Πίστονς το 1991).

Είναι 2ος (πίσω από τον Αμπντουλ-Τζαμπάρ) σε λεπτά συμμετοχής στα πλέι οφς με 8.105.

Είναι 3ος στην ιστορία του NBA σε ποσοστό ευστοχίας σε ένα παιχνίδι κανονικής περιόδου με 16/17 και 94%.

Έχει τα περισσότερα κλεψίματα (2.307), τα περισσότερα κλεψίματα σε μια σεζόν (232), τον υψηλότερο μέσο όρο κλεψιμάτων σε μια σεζόν (2.94) αλλά και τις περισσότερες ασίστ (6.135) που έχει κάνει ποτέ ένας φόργουορντ στην ιστορία του ΝΒΑ.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.