Ο Σαλπιγγίδης μιλάει για το EURO: «Σημαντική η πρεμιέρα - Από μόνη της η καλή επίθεση δεν δίνει την σιγουριά της επιτυχίας»

Χρύσανθος Δοβλέτογλου11 Ιουνίου 2021

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης είναι ένας από τους παίκτες που πρωταγωνίστησαν στην πορεία της Εθνικής μας ομάδας μετά την κατάκτηση του Euro 2004. 

Ποιος μπορεί να ξεχάσει, άλλωστε, εκείνο το γκολ του τον Νοέμβριο του 2009 στην Ουκρανία που είχε στείλει την γαλανόλευκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο, βάζοντας από εκεί και πέρα την σφραγίδα του σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα και ένα Euro και πετυχαίνοντας, παράλληλα, το πρώτο γκολ της Εθνικής σε Μουντιάλ, κόντρα στην Νιγηρία.

Με έξι παρουσίες σε Παγκόσμιο Κύπελλο και πέντε σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και συνολικά 82 εμφανίσεις και 13 τέρματα με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είναι από τους πλέον κατάλληλους για να αναλύσουν μία μεγάλη διοργάνωση όπως το Euro που ξεκινάει σε μερικές ημέρες.

- Τι είναι πιο σημαντικό για μία ομάδα σε τουρνουά όπως το Euro; 

«Πέρα από το βάθος του ρόστερ με ποιοτικούς παίκτες, είναι σημαντική για κάθε ομάδα η πρεμιέρα, να ξεκινήσει με θετικό αποτέλεσμα γιατί αυξάνονται πολύ και οι μαθηματικές ελπίδες, αλλά και η ψυχολογία, που ευνοούν για να διεκδικήσει στη συνέχεια με καλύτερες προϋποθέσεις την πρόκριση. Αν ξεκινήσεις με ήττα είσαι από την αρχή με την πλάτη στον τοίχο. Συμμετέχουν, άλλωστε, οι καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Δεν μπορώ να πω, πάντως, ότι δεν υπάρχει περιθώριο λάθους. Για παράδειγμα, στο Μουντιάλ της Βραζιλίας ξεκινήσαμε με ήττα και περάσαμε στην επόμενη φάση, με μία ισοπαλία και μία νίκη, σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα αποτελέσματα. Δεν σημαίνει, δηλαδή, ότι έχεις αποκλειστεί αν αρχίσεις στην διοργάνωση με ήττα, απλώς μία ομάδα παίρνει μεγάλη ώθηση σε περίπτωση νίκης στην πρεμιέρα».

- Πόσο πιστεύεις ότι θα επηρεάσει η πανδημία του κορωνοϊού την διοργάνωση; 

«Η φετινή χρονιά είχε ένα ρολάρισμα, δεν ήταν όπως η περσινή. Άρα οι επιβαρύνσεις που δέχθηκαν οι παίκτες ήταν αυτές που δέχθηκαν και προ κορωνοϊού. Τουλάχιστον στα πρωταθλήματα που παρακολούθησα εγώ, υπήρχε ροή. Αυτή, όμως, είναι η δουλειά ενός παίκτη, να ζει με την πίεση και περιόδους μεγάλης καταπόνησης. Ο αθλητής έχει μάθει σε αυτό. Το σώμα του είναι το «εργαλείο» του και πρέπει να το προσέχει. Θεωρώ ότι και στα προηγούμενα EURO ανταποκρίθηκαν. Είναι συνηθισμένοι, ενώ και το κίνητρο είναι τόσο μεγάλο που κάθε ποδοσφαιριστής μπαίνει να αγωνιστεί με χαρά και ευχαρίστηση».

- Ως πρώην επιθετικός, θεωρείς ότι η ομάδα με την καλύτερη γραμμή κρούσης έχει και μεγαλύτερες πιθανότητες για διάκριση;

«Δεν το θεωρώ σημαντικό πλεονέκτημα μίας ομάδας. Δεν μπορώ να πω ότι σου δίνει την σιγουριά της επιτυχίας μία καλή γραμμή κρούσης. Πρέπει να έχεις κάτι αντίστοιχο, σε αρκετά υψηλό επίπεδο, και στο υπόλοιπο κομμάτι. Οι ομάδες είναι καλοκουρδισμένες μηχανές. Μπορεί να σε βοηθήσει, αλλά κάποια στιγμή, όταν έρθουν τα δύσκολα, αν υστερείς, για παράδειγμα, στην άμυνα, θα υπάρξει πρόβλημα. Μπορεί στην αρχή να μην το δεις, όταν αυξηθεί, όμως, ο δείκτης επικινδυνότητας θα το πληρώσεις».

- Με δεδομένο ότι η ψαλίδα έχει μικρύνει, πιστεύεις ότι μία ομάδα που δεν συγκαταλέγεται στις κορυφαίες μπορεί να κάνει την έκπληξη;

«Θα υπάρξουν, σίγουρα, ομάδες που θα κάνουν την ζωή των «μεγάλων» δύσκολη. Θα συμφωνήσω στο ότι η ψαλίδα έχει μικρύνει, αλλά, όπως και να έχει, οι κορυφαίες ομάδες παραμένουν φαβορί. Έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες για τα αουτσάιντερ, όμως, είναι δύσκολο να αντέξουν στην εξέλιξη του τουρνουά. Μακάρι, φυσικά, να υπάρχουν εκπλήξεις και να προχωρήσουν ομάδες που δεν τις περιμένουμε. Μέχρι την κατάκτηση, όμως, είναι δύσκολο να φτάσουν. Αυτό που πέτυχαν η Δανία το 1992 και η Ελλάδα το 2004 δεν συμβαίνει συχνά. Ήταν πραγματικοί άθλοι».

- Η εμπειρία κάποιων παικτών από μεγάλες διοργανώσεις, όπως το Champions League, μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο; 

«Σίγουρα, όσο περισσότερη εμπειρία υπάρχει τόσο το καλύτερο. Βοηθάει και εσένα και την ομάδα συνολικά. Προσωπικά, όλα τα χρόνια που ήμουν στην Εθνική είχα την ίδια αίσθηση, ένιωθα ασφαλής με τους συμπαίκτες που είχα γύρω μου». 

- Η Εθνική μας ομάδα περνάει μεταβατικό στάδιο γι' αυτό απουσιάζει τα τελευταία χρόνια από τις μεγάλες διοργανώσεις;

«Ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια να είναι όμορφα για την χώρα μας. Το πέρασμα του χρόνου και την αλλαγή του ρόστερ είναι κάτι το οποίο δεν μπορείς να το αποφύγεις. Η Εθνική έχει λείψει από αρκετά τουρνουά και από αυτή την έννοια θα ήταν σημαντικό να συμμετέχει στο επόμενο. Από την συμμετοχή μας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας και μετά, πάντως, είχαμε καλές προκριματικές φάσεις, αλλά ήμασταν άτυχοι».

- Ποιο γκολ σου ξεχωρίζεις με την Εθνική μας ομάδα; Εκείνο στην Ουκρανία που έστειλε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο Μουντιάλ ή κάποιο άλλο;

«Όλα τα γκολ με την Εθνική ομάδα είναι ξεχωριστά, γιατί το να παίζεις με την χώρα σου είναι η ύψιστη τιμή, τιμάς τα χρώματα της πατρίδας σου. Υπάρχουν, πάντως, κάποια τέρματα που θυμάμαι πιο έντονα, όπως εκείνο με την Ουκρανία, με την διοργανώτρια Πολωνία στο EURO 2012 και το γκολ στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.