Ο Ρέμπε δεν θα κριθεί σαν λογιστής και αυτό είναι το στοίχημά του

Κώστας Πετρωτός15 Οκτωβρίου 2020

Δύο διαφορετικά πρόσωπα έδειξε χθες κατά την διάρκεια της πρώτης γνωριμίας του με το ΠΑΟΚτσήδικο κοινό ο Όλαφ Ρέμπε. Το πρώτο ήταν του ανθρώπου που ήθελε να «τρέξει» τις υποθέσεις που αφορούσαν τον παλιό ΠΑΟΚ. «Ο Ακπομ ήθελε να φύγει, τον κρατήσαμε όσο περισσότερο μπορούσαμε, έπαιξε και με την Μπενφίκα, πήραμε τα λεφτά, έφυγε. Στοπ», είπε κοντολογίς με τηλεγραφικό στυλ και το ίδιο έκανε και για τις υποθέσεις Μάτος, Μπίσεσβαρ και Μαουρίσιο (αν και στην περίπτωση του Βραζιλιάνου ομολόγησε ότι ήταν εκτός πλάνου και η διάθεση του Σαββίδη να μην μείνει ξεκρέμαστος ο παίκτης έφερε την κρούση την τελευταία μέρα των μεταγραφών). Αν μπορούσε θα είχε αποφύγει και τις αναφορές στην περίπτωση Βιεϊρίνια και ίσως δεν είναι τυχαίο που ανέλαβε να μιλήσει γι' αυτή ο Κυριάκος Κυριάκος.

Το προφανές συμπέρασμα ήταν ότι δεν ήθελε να εμπλακεί στην συζήτηση για τον παλιό ΠΑΟΚ. Δεν είναι παράλογη αυτή η στάση του νεαρού Γερμανού, καθώς ο ίδιος δεν χειρίστηκε από την αρχή ως το τέλος υποθέσεις αυτής της περιόδου. Με απλά λόγια δεν γίνεται να «χρεώσουμε» τον Ρέμπε γιατί βρήκε... ξεσηκωμένους για μεταγραφή παίκτες όπως ο Ακπομ που έμπαιναν στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου τους. Ο προκάτοχός του, Μάριο Μπράνκο, θα έπρεπε να είχε φροντίσει να μην υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις, οριακά αδιέξοδες, και το ίδιο ισχύει και για τους Λημνιό και Πέλκα. 

Κάποια στιγμή θα έπρεπε, μάλιστα, να αναλυθεί πολύ πιο διεξοδικά το έργο του Πορτογάλου πρώην αθλητικού διευθυντή στον σύλλογο και πόσο στ' αλήθεια τον αντιπροσωπεύει το να πλασάρεται στην ποδοσφαιρική αγορά ως ο άνθρωπος των τίτλων, επειδή συνδύασε την παρουσία του-χρονικά-με τον πιο πετυχημένο, από πλευράς συγκομιδής τίτλων, ΠΑΟΚ όλων των εποχών.

Υπάρχει, όμως, και το άλλο πρόσωπο του Όλαφ Ρέμπε. Αυτό που ανέδειξε όταν μιλούσε για τον ΠΑΟΚ που χτίζεται με τον ίδιο σε πρωταγωνιστικό ρόλο. «Εγώ και ο Φερέιρα είμαστε οι πατεράδες και προσπαθούμε να βρισκόμαστε κοντά στους παίκτες και να δίνουμε λύσεις σε όλα τα θέματα που τους απασχολούν», τόνισε σε μία αποστροφή του λόγου του και η διαφορά σε σχέση με όσα έλεγε για τους παίκτες της παλιάς φουρνιάς ήταν απόλυτα διακριτή.

Ο Ρέμπε δεν δίστασε να ζητήσει από όλους ρεαλισμό και υπομονή για την νέα ομάδα του ΠΑΟΚ κι αυτό φανερώνει την διάθεσή του να βγει μπροστά, να πιστωθεί την επιτυχία ή να χρεωθεί την αποτυχία για την ομάδα που χτίζεται κατά βάση στις δικές του επιλογές. Κι αυτό επιβεβαίωσε και ο ίδιος όταν αποκάλυψε ότι ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ δίνει στον ίδιο και τον Φερέιρα την απαιτούμενη ελευθερία κινήσεων.


Η πρώτη επίτευξη στόχου δεν κρίνει το τελικό πρόσημο

Ο Ρέμπε πρόταξε χθες τον εξορθολογισμό που πέτυχε μέσα στο καλοκαίρι στα οικονομικά του συλλόγου, με τις πωλήσεις παικτών, την αποδέσμευση βαριών συμβολαίων όπως του Βέρνμπλουμ και του Στοχ και τις πρώτες ευρωπαϊκές επιτυχίες της ομάδας που έστησε με τον Φερέιρα και κατάφερε να επανέλθει σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. «Ο Ιβάν με τον Γιώργο Σαββίδη με φώναξαν για να κάνω τον ΠΑΟΚ βιώσιμο» είπε και με βάση αυτή την εντολή τα πρώτα δείγματα γραφής είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Ωστόσο, η εντολή δεν είναι μόνο μία και ο ρόλος του Ρέμπε δεν είναι να λειτουργεί αποκλειστικά ως λογιστής της ΠΑΕ. Είναι πολλά περισσότερα. 

Ο Γερμανός θα πρέπει να γνωρίζει (και η αλήθεια είναι ότι έδειξε πως το κατάλαβε) ότι η υπομονή που ζήτησε δεν είναι καθόλου εύκολη λέξη όταν χρησιμοποιείται στα πέριξ της Τούμπας. Ο ΠΑΟΚ προφανώς χρειάζεται μία νέα αρχή που να συνοδεύεται και από ένα συμμάζεμα στα οικονομικά του, όμως, δεν μπορεί να μπαίνει στο γήπεδο και να παίζει απλά για να μοντάρεται, χωρίς να νοιάζεται για την εξέλιξή του, για το αν βάζει γερές βάσεις για να κατακτήσει κι άλλους τίτλους. Ο οικονομικός εξορθολογισμός δεν είναι ο μοναδικός στόχος. Για την ακρίβεια, δεν είναι ο βασικός στόχος. Ήταν αναγκαίος γιατί δεν γινόταν ο Ιβάν Σαββίδης να βάζει συνεχώς και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και δεν το επέτρεπε κιόλας το FFP. Ωστόσο, η βασική επιδίωξη ήταν και παραμένει να δημιουργηθεί μία νέα ομάδα πρωταθλητισμού πάνω σε πιο υγιείς βάσεις. Ενα σύνολο που θα συνδυάζει νιάτα και εμπειρία και θα μπορεί να ανανεώνεται μέσα από πωλήσεις, προώθηση παικτών από τις Ακαδημίες, αλλά και αγορές,

Ο ΠΑΟΚ έχει την ανάγκη να πάει πλέον στο επίπεδο που από την αρχή οραματιζόταν ο Σαββίδης, αυτό της αυτάρκειας, αλλά ο δρόμος δεν είναι εύκολος γιατί δεν πρέπει να χαθεί το DNA της μεγάλης ομάδας. Ο Δικέφαλος πρέπει να πορευτεί με βάση τις επιταγές του σύγχρονου ποδοσφαίρου, αλλά πετώντας προς την κορυφή όπως συνήθισε να το κάνει τα τελευταία χρόνια. Κι εδώ είναι πλέον που θα κριθεί στις άλλες αρετές του και ο νέος τεχνικός διευθυντής. Απέδειξε ότι είναι καλός στην ταχύτητα με την οποία διεκπεραιώνει αγοραπωλησίες, πρέπει όμως να φανεί το ίδιος αποτελεσματικός και εύστοχος σε αμιγώς ποδοσφαιρικά ζητήματα. 

Θα φανεί πόσο καλές επιλογές παικτών έγιναν με την σφραγίδα του και πόσο μπορεί να διαχειρίζεται σωστά τα αποδυτήρια του συλλόγου μαζί με τον Αμπέλ Φερέιρα. Το ότι ξεκαθάρισε πως δεν έθεσε κανένα θέμα αμφισβήτησης του Πορτογάλου τεχνικού όταν ανέλαβε τον πόστο του αθλητικού διευθυντή και μάλιστα σοκαρίστηκε που ήταν τόσο αρνητικό το κλίμα για εκείνον, του δημιουργεί την υποχρέωση να κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον Φερέιρα και μαζί να οδηγηθούν στην επιτυχία του πρότζεκτ νέος ΠΑΟΚ.

Το σίγουρο είναι ότι κινείται πολύ πιο δραστήρια σε σχέση με τον προκάτοχό του και αναλαμβάνει άμεσα δράση για να επιλύσει ζητήματα.

Υ.Γ. 1. Το πολυαναμενόμενο ραντεβού Ιβάν Σαββίδη-Αντρέ Βιεϊρίνια έγινε. Περιμένουμε να μάθουμε αν μπορεί να γίνει η ανατροπή κι ο Πορτογάλος να παραμείνει στον ΠΑΟΚ ως παίκτης. Το διευκρινίζω, γιατί μελλοντικά είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψει, αφού ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ φρόντισε να επιβεβαιώσει τους ισχυρούς δεσμούς που έχει με τον κάπτεν της καλύτερης ομάδας που έχει φτιάξει μέχρι σήμερα. 

Υ.Γ.2 Ο Γιώργος Καλύβας έφυγε από την ζωή αθόρυβα, όπως δούλευε επί χρόνια για τον αγαπημένο του ΠΑΟΚ. Με το προσωπικό παράδειγμά του έδειξε τι σημαίνει αγάπη και προσφορά για έναν σύλλογο. Ας αποτελέσει προίκα για κάθε άνθρωπο που ασχολείται με τον Δικέφαλο.



Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.