Ο Ραζβάν πρέπει να απαντήσει σε ένα θεμελιώδες ερώτημα για τον ΠΑΟΚ

Κώστας Πετρωτός13 Σεπτεμβρίου 2021

Αν πάρει κανείς ένα βιβλίο προπονητικής και επιχειρήσει βάσει αυτού να κρίνει τον τρόπο που σχεδίασε και διαχειρίστηκε το χθεσινό παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον ΠΑΣ Γιάννινα ο Ραζβάν Λουτσέσκου, μάλλον θα του βάλει άριστα.

 Ο Ρουμάνος κόουτς έκανε ό,τι θα έκανε κάθε κανονικός προπονητής. Έχοντας μπροστά του διαδοχικά επίσημα ματς (άλλα δύο την εβδομάδα που αρχίζει και ισάριθμα την επόμενη), προσμετρώντας την καταπόνηση των διεθνών και κυρίως το γεγονός ότι είχε παίκτες με τους οποίους δούλευε επί δύο εβδομάδες καθημερινά και άρα όφειλε να είναι δίκαιος, πήρε την απόφαση να κάνει ένα ροτέισιον σε σχέση με τις γνώριμες επιλογές ενδεκάδας. 

Εριξε στο ματς τον Ζίβκοβιτς αντί του Πασχαλάκη και προτίμησε τον Καγκάβα αντί του ανέτοιμου Μιτρίτσα που έχει παίξει μόλις σε ένα φιλικό, αυτό με την Βέροια. Παράλληλα, προτίμησε να δώσει χρόνο συμμετοχής στον Ντόουγκλας αντί να βάλει δίπλα στον Σβαμπ από την αρχή τον Κούρτιτς που είχε δύο παιχνίδια με την Σλοβενία στα πόδια του.

Δυστυχώς και οι τρεις επιλογές του τον «κρέμασαν: ο Σέρβος γκολκίπερ στη φάση του 0-1, ο Αουγκούστο με το βαρύ και χωρίς ένταση παιχνίδι του και ο Ιάπωνας με την αδυναμία του να κάνει μία σωστή τελική ενέργεια.

Η αλήθεια, μάλιστα, είναι ότι ο 52χρονος τεχνικός προσπάθησε να αντιπαρέλθει τις κακές επιλογές με τις αλλαγές του που όλες ήταν προς την σωστή κατεύθυνση. Πρώτα αντικατέστησε τους κακούς Καγκάβα και Ντόουγκλας, μετά γύρισε σε σχήμα με δύο φορ με την είσοδο του Ακπομ (παρεμπιπτόντως δεν έχει επιστρέψει σε καλή κατάσταση) και φρέσκαρε την αριστερή πλευρά του με τον Σίντκλεί αντί του Βιείρίνια.

By the book, λοιπόν, όλα ήταν άριστα. Παρόλα αυτά ο ΠΑΟΚ δεν νίκησε (για την οικονομία του λόγου ας υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε η γκέλα του Ζίβκοβιτς και άρα το γκολ-δώρο του ΠΑΣ). Και στην ισοπαλία να έμενε η αναμέτρηση, πάλι αποτυχημένη θα ήταν, κατά συνέπεια, η πρεμιέρα για μία ομάδα που θέλει να λέγεται διεκδικήτρια του τίτλου και παίζει απέναντι σε μία από τις ομάδες, δεύτερης ή τρίτης (θα φανεί στην πορεία) στάθμης του Πρωταθλήματος.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, το πρόβλημα είναι αλλού. Κατά την ταπεινή μου άποψη εστιάζεται στο γιατί ο Καγκάβα να είναι η μόνη έτοιμη εναλλακτική στη θέση «10», να μην υπάρχει ταχύς μέσος και ο τερματοφύλακας πίσω από τον Πασχαλάκη (με όποια στραβά έχει ο Έλληνας διεθνής) να μην μπορεί να του βάλει δύσκολα στον ανταγωνισμό για την θέση του βασικού; Κοινώς, γιατί ο ΠΑΟΚ να μην διαθέτει πιο ποιοτικό ρόστερ;

Προφανέστατα αυτή την απορία μπορεί να την λύσει μόνο ο Ιβάν Σαββίδης. Είναι η πρώτη φορά από την μέρα που ανέλαβε τον ΠΑΟΚ που μπήκαν στα ταμεία σοβαρά χρήματα από πωλήσεις (τα 20 εκατομμύρια των μετακινήσεων Τζόλη-Γιαννούλη στην Νόριτς) και δεν αξιοποιήθηκαν. Μπορεί ο Σαββίδης να σχεδιάζει να τα δώσει αργότερα, μπορεί κάτι άλλο να έχει στο μυαλό του. Κανείς, πλην εκείνου, δεν γνωρίζει. Εμείς το μόνο που οφείλουμε να επισημάνουμε είναι ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει τις εναλλακτικές εκείνες που θα χρειαζόταν ο Λουτσέσκου για να νιώθει ετοιμοπόλεμος για κάθε μάχη σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Όταν η σάρκα ασθενεί, το πνεύμα μπορεί να είναι πρόθυμο;

Υπάρχει και η παράμετρος προπονητής στο θέμα των μεταγραφών. Προφανώς, ο Λουτσέσκου δεν «φώναξε» όσο θα περίμενε κανείς για να γίνουν κινήσεις ενίσχυσης. Σίγουρα ήθελε να προστατεύσει αυτούς που υπάρχουν στο ρόστερ από την έντονη κριτική και να τους στείλει μήνυμα εντός αποδυτηρίων ότι πιστεύει στην αξία τους. Ίσως πάλι να έχει αντιληφθεί ότι ο Σαββίδης δεν είναι «ζεστός» για μεγάλες μεταγραφές αυτή την περίοδο και επιχειρεί πρώτα να τον «ψήσει» με την δουλειά του. 

Το πρόβλημα είναι, όμως, πως το έμψυχο δυναμικό που έχει στα χέρια του έχει ήδη γεννήσει ερωτηματικά για το κατά πόσο θα αντέξει να πάει στα... κόκκινα χωρίς απώλειες. Ακουγα τον προπονητή του ΠΑΟΚ να μιλάει στις δηλώσεις του στο ΠΑΟΚ TV μετά το ματς για το πρόβλημα της έλλειψης αυτοπεποίθησης όταν τα πράγματα δυσκολεύουν στο ματς και να εκτιμά ότι αυτό λύνεται μέσα από την καθημερινή δουλειά και τα διαδοχικά παιχνίδια. 

Είναι στ’ αλήθεια έτσι ή μήπως ξεφεύγει από τον εξαιρετικό προπονητή Λουτσέσκου μία παράμετρος λόγω του έντονου συναισθηματικού δεσίματος με πολλούς από τους ποδοσφαιριστές του; Όταν το σώμα δεν μπορεί πλέον να φτάσει στα επίπεδα του παρελθόντος, αυτό δεν επηρεάζει τον δείκτη αυτοπεποίθησης (παραφράζοντας την ρήση των Αρχαίων Ελλήνων «το μεν πνεύμα πρόθυμο, η δε σαρξ ασθενής»);

Αν ένας ποδοσφαιριστής δεν πατάει γερά στα πόδια του πόση αυτοπεποίθηση μπορεί να έχει άραγε; Ο Βιεϊρίνια, ο Μπίσεσβαρ, ο Βαρέλα, ο Κρέσπο, ο Καγκάβα, σίγουρα θέλουν να βάλουν ένταση και μεγαλύτερο ρυθμό στο παιχνίδι τους όπως έκαναν στα χρόνια δόξας τους, βιολογικά, όμως, είναι στην ίδια κατάσταση;

Προσέξτε, όμως, για να μην παρεξηγηθώ: Δεν αμφισβητώ την ποιότητα των παικτών αυτών, αλλά το πόσο συχνά και σε διάρκεια μπορούν να την βγάλουν πλέον.

Μπορεί να βγάλει κάτι καλό το πατατράκ

Σε κάθε περίπτωση, η απώλεια του αήττητου από το πρώτο κιόλας ματς είναι ένα ηχηρό χαστούκι που στέλνει τον ΠΑΟΚ άμεσα στον καθρέφτη του για αυτοκριτική, απόλυτα ρεαλιστική. Να δει τον εαυτό όπως ακριβώς είναι και να οδηγηθεί σε άμεσες σοβαρές αποφάσεις. Πρέπει, πρώτα και πάνω απ’ όλα, να αποφασιστεί ποιοι παίκτες έχουν να δώσουν.

Αν συμβαίνει το αντίθετο, ορισμένοι δεν έχουν λόγο να κλείνουν την πόρτα ενός νέου προς την πρώτη ομάδα. Αυτό είναι το βασικότερο και αμέσως μετά πρέπει να αναλυθεί κατά πόσο ο ΠΑΟΚ μπορεί να πάει για όλους τους στόχους με την ίδια προσήλωση ή πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο Πρωτάθλημα. Όπως και να ‘χει, ο Λουτσέσκου οφείλει να σκεφτεί αν θα πρέπει να ενεργοποιήσει και ορισμένους νέους παίκτες για να δώσουν ενέσεις ενέργειας στην βαριά ομάδα που έχει φέτος υπό τις οδηγίες του.

Υ.Γ. Οι δηλώσεις για το «τερέν τρίτης κατηγορίας της Τούμπας» ήταν λογικό να εκληφθούν ως φθηνές δικαιολογίες στο πρώτο άκουσμα κάθε φίλου του ΠΑΟΚ. Ωστόσο, ο Λουτσέσκου δεν είχε αυτή την πρόθεση και φάνηκε όταν έκανε τις δεύτερες στο ΠΑΟΚ TV, πόσο πιο ήρεμος ήταν, αναδεικνύοντας ένα σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με τον αγωνιστικό χώρο. 

Ωστόσο, κάτω από τον υβριδικό τάπητα της Τούμπας, κρύβεται ένα πρόβλημα συνεννόησης εντός ΠΑΕ. Πώς είναι δυνατόν ο προπονητής του ΠΑΟΚ να μην είχε feedback για το πώς ήταν η Τούμπα προκειμένου να ζητήσει πιο επιτακτικά συντήρηση, όταν φροντίζει κάθε λεπτομέρεια σε προπονήσεις και αγώνες και πριν λίγες μέρες είχε στείλει συνεργάτη του ακόμη και για να τσεκάρει το τερέν στο γήπεδο της Βέροιας, ενόψει του φιλικού με την τοπική ομάδα;

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.