Ο πρώτος γύρος του ΠΑΟΚ είναι σαν τη φανέλα του, ούτε μαύρο, ούτε άσπρο

Κωστής Παναγιώτου16 Νοεμβρίου 2022

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να κλείσει τον πρώτο γύρο της Super League δείχνοντας στα τελευταία του παιχνίδια μια ανοδική πορεία. Παρόλα αυτά η συνολική εικόνα του "δικέφαλου" μετά το πέρας των πρώτων 13 αγωνιστικών είναι ασπρόμαυρη όπως η φανέλα του.

Από τη μια οι νεαροί ποδοσφαιριστές γεμίζουν αισιοδοξία τους φίλους του ΠΑΟΚ και από την άλλη η μη σταθερή απόδοση γεννά συναισθήματα απαισιοδοξίας στους οπαδούς του "δικέφαλου", που περιμένουν από την ομάδα τους να πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα. Ένα βασικό χαρακτηριστικό του φετινού ΠΑΟΚ είναι τα σκαμπανεβάσματά του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το διάστημα 17 Οκτωβρίου με 30 Οκτωβρίου όπου ο "δικέφαλος" επικρατεί με 2-1 επί του Ολυμπιακού εκτός έδρας, μια νίκη που έφερε ένα κλίμα ανάτασης εντός της ομάδας, και αργότερα ακολούθησε η ισοπαλία με τον Αστέρας Τρίπολης (εντός έδρας) και η ήττα από την ΑΕΚ (εκτός έδρας), προσγειώνοντας ανώμαλα τον ΠΑΟΚ.

Παρόλα αυτά, το μεγάλο στοίχημα της φετινής ομάδας του Ραζβάν Λουτσέσκου είναι να κοιτάξει τη δική της εικόνα, την οποία θέλει να βελτιώνει από παιχνίδι σε παιχνίδι (όπως έχει κάνει στα τελευταίους τρεις αγώνες), και να μην μπει στη διαδικασία τι κάνουν οι ομάδες που βρίσκονται από πάνω του. Η σεζόν 2022/23 είναι μεταβατική για τον ΠΑΟΚ, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι "ασπρόμαυροι" πρέπει να παρατήσουν τα όπλα για την διεκδίκηση των δύο εγχώριων τίτλων.

Μακριά από τη Τούμπα χωλαίνει

Σε μια πορεία πρωταθλητισμού είναι απαραίτητο να φεύγεις αλώβητος από τις έδρες των αντιπάλων. Ο "δικέφαλος" στις τρεις πρώτες του εκτός έδρας αναμετρήσεις στο πρωτάθλημα με ΟΦΗ, Άρη και Λεβαδειακό δεν κατάφερε να πάρει τους τρεις βαθμούς της νίκης, ενώ στους δύο από τους τρεις αγώνες δέχτηκε γκολ στις καθυστερήσεις.

Το οξύμωρο είναι ότι η πρώτη νίκη του μακριά από την Τούμπα ήρθε στο Γεώργιος Καραϊσκάκης με αντίπαλο τον Ολυμπιακό (1-2), ενώ η πρώτη επικράτηση με ομάδα εκτός του Big-5 ήρθε απέναντι στον Ιωνικό (0-3). Ο ΠΑΟΚ στον πρώτο γύρο της Super League έδωσε έξι εκτός έδρας αναμετρήσεις, μετρώντας δύο νίκες, τρεις ισοπαλίες και μια ήττα, με 7 γκολ ενεργητικό και 5 παθητικό.

Η διαφορά με τα παιχνίδια στην Τούμπα δεν εντοπίζεται μόνο στα γκολ υπέρ-κατά, που είναι 12 έναντι 5 αντίστοιχα, αλλά και στα αποτελέσματα, καθώς έχει πέντε νίκες, μια ισοπαλία και μια ήττα.

Στο πρώτο ημίχρονο τα κάνει όλα σωστά

Κοιτώντας ακόμα πιο λεπτομερώς εντοπίζουμε πως ο "δικέφαλος" είναι ομάδα του πρώτου ημιχρόνου. Στον πρώτο γύρο της SL1 ο ΠΑΟΚ δέχτηκε μόλις 3 γκολ στο πρώτο 45λεπτο, ενώ βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα 12 φορές. Στο δεύτερο ημίχρονο είναι μέχρι στιγμής ίσα βάρκα ίσα πανιά, έχοντας 7 γκολ παθητικό και ισάριθμα τέρματα ενεργητικό.

Η αδυναμία της ομάδας να κρατήσει το αποτέλεσμα του πρώτου μέρους της στέρησε βαθμούς, ειδικά στις δύο εκτός έδρας αναμετρήσεις με ΟΦΗ και Λεβαδειακό. Βέβαια το καμπανάκι είχε χτυπήσει νωρίτερα στον εντός έδρας αγώνα με τον Ατρόμητο, αλλά εκεί είχε την τύχη και την ποιότητα του Νάρεϊ και πήρε τους τρεις βαθμούς της νίκης.

Τα γκολ υπέρ-κατά στο πρώτο ημίχρονο:

Αγώνες

Γκολ Κατά στο 1ο ημίχρονο

Γκολ Υπέρ στο 1ο ημίχρονο

Παναιτωλικός

0

1

Ατρόμητος

0

1

Άρης

0

0

Λαμία

0

1

ΟΦΗ

0

1

Παναθηναϊκός

0

1

Λεβαδειακός

0

0

Ολυμπιακός

1

1

Αστέρας Τρίπολης

1

0

ΑΕΚ

1

0

ΠΑΣ Γιάννινα

0

2

Ιωνικός

0

2

ΝΠΣ Βόλος

0

2

Σύνολο

3

12

Τα γκολ υπέρ-κατά στο δεύτερο ημίχρονο:

Αγώνες

Γκολ Κατά στο 2ο ημίχρονο

Γκολ Υπέρ στο 2ο ημίχρονο

Παναιτωλικός

0

0

Ατρόμητος

1

1

Άρης

0

0

Λαμία

0

0

ΟΦΗ

1

0

Παναθηναϊκός

2

0

Λεβαδειακός

1

1

Ολυμπιακός

0

1

Αστέρας Τρίπολης

1

2

ΑΕΚ

1

0

ΠΑΣ Γιάννινα

0

0

Ιωνικός

0

1

ΝΠΣ Βόλος

0

1

Σύνολο

7

7

Οι παίκτες που ομορφαίνουν τον ΠΑΟΚ

Το φετινό καλοκαίρι οι "ασπρόμαυροι" προχώρησαν σε ολική αλλαγή του ρόστερ, γυρνώντας σελίδα και κοιτώντας προς την αξιοποίηση είτε νεαρών παικτών που ήρθαν στην ομάδα από το εξωτερικό, είτε ποδοσφαιριστών από τα σπλάχνα του συλλόγου.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκει ο Τιάγκο Ντάντας. Ο 21χρονος Πορτογάλος δικαίωσε τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ που τον επέλεξαν, αποδεικνύοντας πως πρόκειται για έναν τρομερά ταλαντούχο ποδοσφαιριστή, οποίος είναι ο μαέστρος στον κέντρο της ομάδας, έχοντας το υψηλότερο ποσοστό εύστοχων μεταβιβάσεων στους 'ασπρόμαυρους", με 91%. Ένα ακόμα εντυπωσιακό στατιστικό είναι οι φορές που χάνει την κατοχή της μπάλας, έχοντας μόνο 5.6 possession lost ανά αγώνα, ενώ έχει 53.2 επαφές με τη μπάλα ανά παιχνίδι, σε μια νευραλγική θέση για την ανάπτυξη του ΠΑΟΚ.

Τα στατιστικά του Ντάντας στη Super League:

Ανά αγώνα

Επαφές

53.2

Πάσες-κλειδιά

0.8

Επιτυχημένες πάσες

43.4 (91%)

Επ. πάσες στην επίθεση

22.8 (85%)

Επ. μακρινές μεταβιβάσεις

2.7 (67%)

Κερδισμένες μονομαχίες

1.2 (48%)

Αναχαιτίσεις

0.8

Heatmap - Ντάντας

Στη δεύτερη κατηγορία, δηλαδή παιδιά από τα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ, ανήκουν ο Κουλιεράκης, οποίος εντυπωσιάζει με την ωριμότητα και τη ψυχραιμία που αγωνίζεται, ο Τσαούσης, που πριν τον τραυματισμό του έδειχνε πως μπορεί να έχει βασικό ρόλο στην πρώτη ομάδα, ο Κωνσταντέλιας, οποίος έχει τραβήξει τα βλέμματα όλων στα τελευταία παιχνίδια και δικαίως. Απλά και στις τρεις περιπτώσεις χρειάζεται υπομονή και όχι γρήγορα συμπεράσματα. Δεν αναφέρω τον Λύρατζη γιατί τον γνωρίζαμε από τη περσινή σεζόν και δείχνει και φέτος πως πρόκειται για ένα σύγχρονο μπακ.

Φεύγοντας από τους νεαρούς ο ΠΑΟΚ το καλοκαίρι προχώρησε και σε κινήσεις έτοιμων ποδοσφαιριστών, όπως του Κάλεντ Νάρεϊ και του Ράφα Σοάρες. Ο Γερμανός σε χρόνο dt απέδειξε πως δίκαια οι άνθρωποι του "δικεφάλου" επέμειναν για τη μεταγραφή του. Ο 28χρονος είναι πρώτος σε τελικές ανά αγώνα μαζί με τον Κούρτιτς, με 1.8, ενώ είναι πρώτος σε τελικές εντός εστίας ανά παιχνίδι, με 1.0. Επίσης, είναι ο άνθρωπος που έχει συνεισφέρει περισσότερο από τον καθέναν στον ΠΑΟΚ στην επίτευξη τερμάτων, με 4 γκολ και 2 ασίστ. Τέλος, είναι τρίτος στις πάσες-κλειδιά, δηλαδή πάσες που καταλήγουν σε τελική, με 1.7.

Τα στατιστικά του Νάρεϊ στη Super League:

Ανά αγώνα

Επαφές

38.5

Πάσες-κλειδιά

1.7

Επιτυχημένες πάσες

15.9 (72%)

Τελικές (εντός εστίας)

1.8 (1.0)

Επ. πάσες στην επίθεση

13.4 (61%)

Επ. ντρίπλες

0.8 (47%)

Κερδισμένες μονομαχίες

2.2 (32%)

Heatmap - Νάρεϊ

Από την άλλη ο Ράφα Σοάρες στάθηκε άτυχος στον επαναληπτικό με τη Λέφσκι και απουσίασε για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας. Ο τραυματισμός του Τσαούση όμως τον έριξε στα βαθιά και πήρε φανέλα βασικού στο ματς με την ΑΕΚ, αλλά θα ήταν άδικο να τον κρίνουμε την απόδοσή του σε αυτόν τον αγώνα για πολλούς και διαφόρους λόγους. Στα επόμενα παιχνίδια όμως έδειξε τους λόγους που αποκτήθηκε το καλοκαίρι, δίνοντας μάλιστα και δύο ασίστ στις τελευταίες τρεις αναμετρήσεις, ενώ είναι ο κορυφαίος δημιουργός του ΠΑΟΚ, βάσει τις πάσες-κλειδιά, έχοντας 2.3 ανά αγώνα. Ο μοναδικός αστερίσκος στην περίπτωση του Πορτογάλου μπαίνει στα αμυντικά του καθήκοντα, επειδή ακόμη δεν έχει δοκιμαστεί σε παιχνίδια μεγάλης πίεσης από τον αντίπαλο, αν εξαιρέσουμε τον παιχνίδι με την ΑΕΚ που ήταν ο πρώτος του αγώνας μετά από αποχή 94 ημερών.

Τα στατιστικά του Ράφα Σοάρες στη Super League:

Ανά αγώνα

Επαφές

69.0

Πάσες-κλειδιά

2.3

Επιτυχημένες πάσες

39.3 (82%)

Επ. πάσες στην επίθεση

20.0 (66%)

Επ. τάκλιν

0.5

Αναχαιτίσεις

0.8

Κερδισμένες μονομαχίες

1.0 (31%)

Heatmap - Ράφα Σοάρες

Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε στις επιδόσεις του Αντρίγια Ζίβκοβιτς, οποίος μπορεί να μην έχει πλησιάσει τις επιδόσεις των προηγούμενων ετών με την ασπρόμαυρη φανέλα, όσο αφορά το σκοράρισμα, αλλά είναι ο παίκτης που έχει δημιουργήσει τις περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες για τον "δικέφαλο", έχοντας 4. Επίσης, είναι δεύτερος στη λίστα με τις πάσες κλειδιά ανά αγώνα, με 1.9.

Το κλείσιμο του πρώτου γύρου βρίσκει τον ΠΑΟΚ στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα μαζί με τον Ολυμπιακό και στο -12 από την κορυφή, αλλά αυτό που έχει σημασία για την ομάδα του Λουτσέσκου είναι να συνεχίσει μετά τη διακοπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου από εκεί που σταμάτησε, δηλαδή να βελτιώνεται από παιχνίδι σε παιχνίδι.

Data: SofaScore

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.