Ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ των... πρώτων ημιχρόνων και η καθίζηση εξ' αιτίας του «κοντού» βάθους

Στέλιος Γρηγοριάδης31 Δεκεμβρίου 2022

Αγαπητή Metrosport

Οι προποντές (και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο) συνηθίζουν να παριστάνουν τους... πυρηνικούς φυσικούς. Ειδικά στο ποδόσφαιρο, προσπαθούν να μας πείσουν ότι ασχολούνται με μία πολύ σπουδαία και δύσκολη επιστήμη. Κατανοητό. Πώς αλλιώς θα μεγένθυναν την αξία και τη σημασία της αναγκαιότητας της ύπαρξής τους στο άθλημα; Ας το δεχτούμε, λοιπόν. Αλλά και ας απαιτήσουμε να ασχολούνται σχολαστικά με το αντικείμενο. Να αναλύουν, να εξηγούν και, το κυριότερο, να παρεμβαίνουν για να ενισχύουν τις αρετές και να μειώνουν τις αδυναμίες των ομάδων τους.

Αλήθεια, ξέρει ο Λουτσέσκου ότι στα πρώτα ημίχρονα των αγώνων στο Πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ είναι πρώτος με 33 βαθμούς, με δεύτερο τον Παναθηναικό που έχει 30, αλλά και 10 βαθμούς περισσότερους από τον ΠΑΟΚ στην κανονική βαθμολογία, πράγμα που σημαίνει ότι στα δεύτερα ημίχρονα είναι πολύ καλύτερος από τον ΠΑΟΚ; Κι αν ναι, το έχει αναλύσει; Το έχει εξηγήσει; Εχει καταλάβει γιατί συμβαίνει; Κι αν πάλι ναι, τι ακριβώς έχει κάνει για να φέρει μια θετική ισορροπία ανεβάζοντας τις επιδόσεις της ομάδας του στο δεύτερο ημίχρονο;

Η εύλογη εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε όλοι μας οδηγεί, είναι η αλήθεια, σε αδιέξοδο. Δηλαδή ναι μεν μπορούμε να καταλάβουμε πού οφείλεται η υποχώρηση στο δεύτερο ημίχρονο, δεν μπορούμε όμως να σκεφτούμε τρόπο για να αλλάξει αυτό το φαινόμενο. Και ακριβώς αυτό καταδεικνύει την ευθύνη του Λουτσέσκου. Οχι στο κοουτσάρισμα, όχι στη διαχείριση των παικτών, αλλά στη συγκρότηση του ρόστερ το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Λουτσέσκου ρίχνει σε κάθε ματς τους, κατά τεκμήριο, πιο έτοιμους και πιο φορμαρισμένους παίκτες του, όπως άλλωστε κάνουν όλοι οι προπονητές σε όλο τον κόσμο. Η δυναμική των παικτών αυτών αποτυπώνεται στην άτυπη βαθμολογία με βάση τα πρώτα ημίχρονα. Είναι πρώτοι. Οταν μπαίνουμε στα δεύτερα ημίχρονα, όλοι ή κάποιοι από αυτούς αρχίζουν να ξεμένουν από δυνάμεις, αλλά αυτό συμβαίνει σε όλες τις ομάδες. Τότε είναι που ο προπονητής πρέπει να φρεσκάρει την ομάδα του. 

Να την τονώσει με φρέσκα πόδια και με ενέργεια. Και τότε ακριβώς ξεπροβάλλει σταθερά και επίμονα σε όλο το Πρωτάθλημα το έλλειμμα στο βάθος του ρόστερ του ΠΑΟΚ. Στους τρεις της Αθήνας υπάρχουν πολλές και ισάξιες επιλογές. Στον ΠΑΟΚ ο πάγκος απέχει πολύ ποιοτικά από τον βασικό κορμό. Μιλάμε για ένα ρόστερ 28 παικτών χωρίς τους πέντε τερματοφύλακες και όμως πίσω από 12-13 παίκτες υπάρχει το χάος. Κι αν εξαιρέσουμε κάποιους νεαρούς που λογικά δεν ήρθε ακόμη η ώρα τους, οι υπόλοιποι είναι απλώς παίκτες που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στον ΠΑΟΚ γιατί δεν μπορούν να προσφέρουν το παραμικρό...

ΥΓ. Εύκολο να ρίξουμε την ευθύνη στον Μπότο, σαν τεχνικό διευθυντή. Αλλά είναι αμέτοχος ο Λουτσέσκου στον καταρτισμό του ρόστερ; Οχι βέβαια. Επέλεξε τις ανανεώσεις που έγιναν και συμφώνησε για τους παίκτες που αποκτήθηκαν. Ουσιαστικά, αυτός δημιούργησε το ρόστερ. Και με το ρόστερ που δημιούργησε είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο όχι μόνο την ισορροπία ανάμεσα στα πρώτα και τα δεύτερα ημίχρονα να πετύχει, αλλά και να παρουσιάσει έναν ΠΑΟΚ όπως και ο ίδιος τον φανταζόταν.

Καλή Πρωτοχρονιά και Καλή Χρονιά σε όλους με υγεία, υγεία, υγεία.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.