Ο Πούτιν εκτόξευσε την... ένταση: Αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Metrosport Team21 Φεβρουαρίου 2022

Υπό τον ήχο νέων εκρήξεων στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα κατά το οποίο ανακοίνωσε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κίνηση που έρχεται πιθανώς ως προοίμιο εισβολής.

Στην έναρξη του διαγγέλματος, ο Πούτιν -αφού έκανε λόγο για πολύ έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο Ντονμπάς- χαρακτήρισε την Ουκρανία «αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας».

«Η Ανατολική Ουκρανία είναι αρχαία ρωσική γη» είπε ο ρώσος πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως «η μοντέρνα Ουκρανία είναι δημιούργημα της κομμουνιστικής Ρωσίας. Ο αρχηγός των Μπολσεβίκων Βλαδίμηρος Λένιν προκάλεσε μειονεκτήματα στη Ρωσία, δημιουργώντας το κράτος της Ουκρανίας. Ο Λένιν παρέδωσε το Ντόνμπας στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας».

«Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε τι σημαίνει μια γνήσια αποκομμουνιστικοποίηση» πρόσθεσε.

Ο ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ της κυβέρνησης της Ουκρανίας και των αυτοανακηρυχθείσων δημοκρατιών στο Ντονμπάς. 

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι, από την αρχή, η Ρωσία έκανε τα πάντα για να βοηθήσει στην επίλυση όλων των αναδυόμενων ζητημάτων με ειρηνικά μέσα, με ειρηνικό τρόπο» τόνισε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.

Ο Πούτιν τόνισε ότι «ριζοσπάστες και εθνικιστές παίρνουν τα εύσημα για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με αυτήν», ωστόσο «παρά την αδικία και την απάτη, ο ρωσικός λαός αναγνώρισε τα κράτη μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και βοήθησε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας».

Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας, ο Πούτιν εστίασε στην προσπάθεια της Ουκρανίας «να κλέψει το φυσικό αέριο από τη Ρωσία», κάνοντας λόγο για νεοναζιστικό κίνημα που αναπτύχθηκε στη χώρα με «πολλές επιθέσεις κατά της Ρωσίας».

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ για τα επεισόδια στην εξέγερση του 2014, στο Μάινταν, τονίζοντας πως «οι διαδηλωτές είχαν την κρυφή υποστήριξη της αμερικανικής πρεσβείας. Οι δυνάμεις αυτές έσπρωξαν την Ουκρανία σε έναν εμφύλιο πόλεμο».

«Η Ρωσία εξόφλησε πλήρως τα χρέη της Ουκρανίας, αλλά το Κίεβο αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες για την επιστροφή της περιουσίας της» ξεκαθάρισε, κατηγορώντας το Κίεβο ότι «προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τον διάλογο με τη Ρωσία για παζάρια με τη Δύση», ενώ «από την αρχή άρχισε να χτίζει την κρατική της υπόσταση πάνω σε αντιφάσεις».

«Η Ουκρανία δεν είχε ποτέ μια πραγματική κρατική υπόσταση, αντέγραφε απλά μοντέλα άλλων», συνέχισε, σημειώνοντας ότι «η διαφθορά στην Ουκρανία κατέστρεψε την ουκρανική κρατική της υπόσταση, οι εθνικιστές το εκμεταλλεύτηκαν αυτό το 2014 με την υποστήριξη της Δύσης», αλλά και πως «η Ουκρανία είναι διχασμένη, περνάει οξεία οικονομική κρίση».

«Οι ριζοσπάστες που κατέλαβαν την εξουσία στην Ουκρανία οργάνωσαν την τρομοκρατία, άνθρωποι δολοφονήθηκαν βάναυσα στην Οδησσό, θα κάνουμε τα πάντα για να τιμωρήσουμε αυτούς τους εγκληματίες» πρόσθεσε.

In.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.