Ο Πογκμπά επέλεξε το συναίσθημα από το χρήμα

Κωστής Παναγιώτου15 Ιουλίου 2022

Μετά από έξι δύσκολα χρόνια στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Πολ Πογκμπά πήρε την απόφαση να αφήσει την ασφάλεια των χρημάτων και να κερδίσει πάλι το χαμόγελο του, το οποίο είχε αφήσει πριν έξι καλοκαίρια στο Τορίνο.

Ο 29χρονος μέσος επέστρεψε στη Γιουβέντους, υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο, με το συμβόλαιο του να κυμαίνεται περίπου στα 8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Οι πληροφορίες από το Νησί ανέφεραν πως οι «κόκκινοι διάβολοι» πρόσφεραν στον Γάλλο χαφ ανανέωση συμβόλαιο, με 17 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Ο Πογκμπά τελικά προτίμησε να αφήσει τη λάμψη των χρημάτων για να γυρίσει εκεί που τον καλούσε η καρδία του. «Σπίτι, γλυκό σπίτι! Αισθάνομαι υπέροχα, είναι μία ατμόσφαιρα που δεν μπορώ να την ορίσω αλλά το σίγουρο είναι πως είμαι ευτυχισμένος και ανυπόμονος να φορέσω ξανά τη φανέλα της Γιουβέντους σε αγώνες. Θέλω να ανακαλύψω ξανά τη χαρά του να παίζω ποδόσφαιρο. Μίλησα με Αλέγκρι, Ντιμπάλα, Κουαδράδο, Ανιέλι και Νέντβεντ, οπότε είχα έρθει σε επαφή με όλη σχεδόν την Γιουβέντους», δήλωσε ο Γάλλος στις πρώτες δηλώσεις του ως ποδοσφαιριστής των «μπιανκονέρι».

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η καρδιά μου αποφάσισε για μένα και είμαι σίγουρος πως πήρα την σωστή απόφαση. Η φανέλα είναι τα πάντα για μένα, η Γιουβέντους μού έδωσε την ευκαιρία να είμαι ο Πογκμπά. Τώρα θέλω να δώσω πίσω αυτή τη χαρά, να φέρω τρόπαια στο σύλλογο που αξίζει μόνο νίκες. Παίρνω τη φανέλα με τον αριθμό 10, ένα νούμερο που είχα αφήσει σε έναν φίλο όπως ο Πάουλο (Ντιμπάλα) και είμαι χαρούμενος που το πήρα πίσω. Λέω στον κόσμο πως γύρισα σπίτι και είμαι χαρούμενος.

Ήρθε η ώρα! Θα είμαι ακόμα πιο χαρούμενος όταν φέρουμε πίσω το τρόπαιο του πρωταθλητή».

Τα σκληρά λόγια του Μουρίνιο και η κατάθλιψη

Πολλές φορές τα χρήματα και η δόξα του πρωταθλητισμού κρύβουν κινδύνους, τους οποίους εμείς οι εξωτερικοί παρατηρητές δεν μπορούμε να αντιληφθούμε.

Τον Αύγουστο του 2016 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βγάζει από τα ταμεία της το υπέρογκο ποσό των 105 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τον Πογκμπά από τη Γιουβέντους, με τον Γάλλο να πηγαίνει σε γνώριμο περιβάλλον, καθώς υπήρξε ποδοσφαιριστής των «κόκκινων διαβόλων» το διάστημα 2009-12 στις ακαδημίες της ομάδας.

Ο 29χρονος συνυπήρξε με τρεις διαφορετικούς προπονητές στην Γιουνάιτεντ, τον Ζοσέ Μουρίνο, τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ και τον Ραλφ Ράνγκνικ, αλλά με τον Πορτογάλο βίωσε τις πιο δύσκολες στιγμές της καριέρας του.

Η κόντρα των δύο ανδρών είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με τους καβγάδες τους να παίρνουν μεγάλες διαστάσεις, με κανέναν από τους δύο να μην επιλέγει να βάλει νερό στο κρασί του και να κάνει ένα βήμα πίσω. Ο Γάλλος δεν μπορούσε με τίποτα να δικαιολογήσει τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τον ίδιο, με τις εμφανίσεις του να πυροδοτούν την γκρίνια των οπαδών, αλλά και πολλές φορές τη σκληρή κριτική των ΜΜΕ και του Μουρίνιο προς το πρόσωπό του.

Στις αρχές του Δεκέμβρη η κόντρα του Γάλλου με τον Πορτογάλο ξεπέρασε κάθε όριο, με τον 59χρονο τεχνικό να αποκαλεί τον Πογκμπά «ιό» μπροστά στους συμπαίκτες του.

«Δεν παίζεις. Δεν σέβεσαι τους παίκτες και τους οπαδούς της ομάδας. Και σκοτώνεις τη νοοτροπία των καλών τίμιων ανθρώπων γύρω σου», είχε πει μεταξύ άλλων ο Μουρίνιο στον Πογκμπά. Τα άσχημα αποτελέσματα των «κόκκινων διαβόλων» σε συνδυασμό με την κόντρα του Πορτογάλου με αρκετούς ποδοσφαιριστές της ομάδας οδήγησαν στη λύση της συνεργασίας του Μουρίνιο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ λίγες μέρες μετά το παραπάνω περιστατικό.

Αρκετά χρόνια αργότερα ο Πογκμπά παραχώρησε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, αποκαλύπτοντας πως τα πρώτα χρόνια στη Γιουνάιτεντ ήταν από τα δυσκολότερα που έχει περάσει: «Τα πρώτα σημάδια της κατάθλιψης ξεκίνησαν όταν ήμουν με τον Ζοσέ Μουρίνο στη Γιουνάιτεντ. Κάνεις ερωτήσεις στον εαυτό σου, αναρωτιέσαι μήπως φταις γιατί δεν έχεις ζήσει ποτέ αυτές τις στιγμές στη ζωή σου.

Μερικές φορές δεν ξέρεις ποιος είσαι, απλά θέλεις να απομονωθείς, να είσαι μόνος. Αυτά είναι αναμφισβήτητα σημάδια.

Όλοι οι κορυφαίοι αθλητές περνούν αυτές τις στιγμές, αλλά λίγοι μιλούν για αυτό. Αναπόφευκτα, θα το νιώσετε (κατάθλιψη) στο σώμα σας, στο κεφάλι σας και μπορεί να έχετε έναν μήνα, ακόμη και έναν χρόνο, όπου δεν είστε καλά.

Κερδίζουμε πολλά χρήματα και δεν παραπονιόμαστε πραγματικά, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να περάσουμε στιγμές που είναι πιο δύσκολες από άλλες, όπως όλοι οι άλλοι στη ζωή».

Pog-back… για να βρει το χαμένο του χαμόγελο

Ύστερα από 232 συμμετοχές, 39 γκολ, 51 ασίστ και τρία τρόπαια ο Πολ Πογκμπά αφήνει το Μάντσεστερ και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο Νησί για να γυρίσει στο «σπίτι» του, όπως αποκαλεί ο ίδιος τη Γιουβέντους. Η θητεία του Γάλλου στη Γιουνάιτεντ στιγματίστηκε και από τους τραυματισμούς του, οι οποίοι του στέρησαν 89 αγώνες. Πλέον, όπως τονίζει και ίδιος, γυρίζει στην ομάδα της καρδίας του και οι φίλοι των «μπιανκονέρι» θα δουν έναν άλλο παίκτη, από εκείνον που ήταν τα τελευταία έξι χρόνια.

«Είμαι πολύ χαρούμενος με τα χρόνια που πέρασα στο Μάντσεστερ. Μεγάλωσα πολύ, ανδρώθηκα εκεί, έμαθα πολλά. Δεν ήταν λάθος, ήμουν πολύ χαρούμενος εκεί, με κάποιες εξαιρέσεις.

Αλλά τώρα τα αφήνω πίσω μου, είναι άλλος Πολ, άλλος Πογκμπά. Ελπίζω πραγματικά να μην τραυματιστώ ξανά, νιώθω καλά, θα παίξω στη θέση μου και ελπίζω να τα πάω καλύτερα από τα τελευταία χρόνια».

Ο Πολ Πογκμπά στην πρώτη του θητεία στη Γιουβέντους πανηγύρισε 8 τίτλους και οι δύο πλευρές ευελπιστούν η επανασύνδεσή τους να οδηγήσει ξανά την ομάδα στην κατάκτηση τροπαίων. Η ανακοίνωση των Ιταλών για τη μεταγραφή του απέδειξε τον ισχυρό δεσμό που έχουν μεταξύ τους και αυτό μερικές φορές αρκεί για έναν επιτυχημένο «γάμο».

«Κάθε φορά που χωρίζουν οι δρόμοι κάποιων που έχουν μοιραστεί μια έντονη περιπέτεια, πάντα υπάρχει η ελπίδα να ξαναβρεθούν αργά ή γρήγορα. Και αυτό συνέβη και με τον Πολ. Αν και χώρισαν οι δρόμοι μας δεν ξεχάσαμε ποτέ ο ένας τον άλλο και το κάλεσμα οδήγησε ξανά στην επιστροφή στο σπίτι. Ο Πολ είναι ξανά στο Τορίνο. Έφυγε παιδί και επέστρεψε ως άνδρας και ως Πρωταθλητής. Αυτό που δεν άλλαξε είναι η επιθυμία για να γράψει σελίδες ιστορίας γι' ακόμα μια φορά. Ο Πογκμπά είναι ξανά εδώ και δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο χαρούμενος γι' αυτό».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.