Ο πιο σοβαρός λόγος παραμονής του Γκαρσία φάνηκε στο 3-4-3 με τον Ολυμπιακό

Κώστας Πετρωτός19 Απριλίου 2021

Είναι μεγάλη υπόθεση οι ποδοσφαιριστές να αισθάνονται καλά με αυτό που παίζουν μέσα στο γήπεδο. Για να συμβαίνει αυτό σημαίνει ότι το γνωρίζουν απ’ έξω και ανακατωτά, άρα το έχουν δουλέψει. Και συνήθως ό,τι έχεις δουλέψει πολύ, το μαθαίνεις και καλά και άρα νιώθεις και πιο σίγουρος ότι μπορείς να το εφαρμόζεις. Μάθε τέχνη κι άστηνε κι άμα... πεινάσεις πιάστηνε. Αυτό, δηλαδή, που έκαναν ο Πάμπλο Γκαρσία και οι παίκτες του ΠΑΟΚ κόντρα στον Ολυμπιακό. Όλο το προηγούμενο διάστημα ο Δικέφαλος είχε προβληματίσει έντονα με την ευκολία που δεχόταν γκολ κι έψαχνε αντίδοτο για να αντιμετωπίσει μία ομάδα που είχε σκοράρει σε όλα τα παιχνίδια στις εγχώριες διοργανώσεις μέχρι χθες.

Ο Ουρουγουανός τεχνικός μελέτησε αρκετά όλα τα δεδομένα μέσα από τις εμφανίσεις της ομάδας του και κατέληξε στο 3-4-3 με το οποίο ο ΠΑΟΚ είχε αρχίσει την σεζόν κι έφτασε μία ανάσα από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν είχε πρόβλημα να κάνει αυτή την αλλαγή, παρότι δεν είναι θιασώτης αυτού του συστήματος, όπως είχε δηλώσει όταν ανέλαβε τα ηνία της ομάδας. Το καλό του ΠΑΟΚ μπαίνει πάνω από οποιονδήποτε εγωισμό και σίγουρα ο Γκαρσία δεν είχε λόγο να σκεφτεί αν πρέπει να υιοθετήσει την τακτική του προκατόχου του, Αμπέλ Φερέιρα, από την στιγμή που, όπως αποδείχθηκε, αυτή ήταν η ενδεδειγμένη επιλογή απέναντι στο 3-4-3 του Ολυμπιακού. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό το σύστημα είχε δουλευτεί περισσότερο από κάθε άλλο στην προετοιμασία στην Πορταριά, γι’ αυτό και οι ποδοσφαιριστές το αγκάλιασαν. Προκύπτει, λοιπόν, ένα πολύ σοβαρό συμπέρασμα: Πόσο μεγάλη αξία έχει ένας προπονητής να έχει κάνει την προετοιμασία με την ομάδα που κοουτσάρει. Αν δεν είναι αυτό ένα από τα πλέον σοβαρά επιχειρήματα υπέρ της παραμονής του Πάμπλο Γκαρσία, τότε ποιο άλλο μπορεί να είναι;

Βέβαια, ο Κανάριο φρόντισε να βάλει και τις δικές του πινελιές. Γιατί είχε πλέον μεγάλο δείγμα από το υλικό του και γνωρίζει τα ατού και τις αδυναμίες των παικτών του. Δεν θα ήταν εύκολο ο Ροντρίγκο να είναι απόλυτα συνεπής ως δεξιός φουλ μπακ απέναντι σε Ρέαμπτσουκ και Μασούρα και έβαλε τον Βιεϊρίνια, δεξί στόπερ για να δίνει βοήθειες, Επιπλέον, έχοντας να επιλύσει έναν ακόμη γρίφο, πώς να διαχειριστεί το ντεφορμάρισμα του Τζόλη, τοποθέτησε τον Ελ Καντουρί αριστερά, ρόλο που είχε κυρίως στην εποχή Λουτσέσκου. Ήταν από τις κινήσεις που μέτρησαν καταλυτικά, γιατί ο Μαροκινός, που περνά την δύσκολη περίοδο του ραμαζανιού, έκανε όλο το παιχνίδι ως οργανωτής και «κούμπωσε», με τις προωθήσεις του «κάθε ματς και καλύτερου» Μπάμπα.

Παίζει για το αποτέλεσμα, γιατί αυτό είναι το κλειδί για το μέλλον

Το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε τον 43χρονο προπονητή και το τιμ του και απέδειξε ότι πλέον παίζει για το αποτέλεσμα και μόνο κι αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του στο PAOK TV που μίλησε για προσαρμογή στον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού. Ο Γκαρσία δεν είναι χθεσινός στον ΠΑΟΚ και γνωρίζει ότι για να πάρει το χρίσμα να χτίσει την ομάδα το καλοκαίρι πρέπει να δώσει δείγματα γραφής στο φετινό πρωτάθλημα. Κι ας μην είναι δική του η ομάδα κι ας μην έχει επιλέξει εκείνος το ρόστερ.

Γι’ αυτό και η χθεσινή νίκη με την εμφάνιση που την συνόδευσε, έχει μεγαλύτερη αξία απ΄ τον χαρακτηρισμό «της πιο κομβικής στον δρόμο για την Ευρώπη». Στέλνει μηνύματα και λίγο πιο μακροχρόνια για τον ΠΑΟΚ:

-Πρώτα απ΄ όλα ότι ο Δικέφαλος δεν είναι «τελειωμένος» στο Κύπελλο «αφού όπως όλα δείχνουν, θα αντιμετωπίσει τον… άλλου επιπέδου Ολυμπιακό». Χθες, αποδείχθηκε ότι η ομάδα του Μαρτίνς δεν είναι αχτύπητη. Ειδικά στην μια βραδιά. Προφανώς ήταν καλύτερη από τους αντιπάλους της στον μαραθώνιο του Πρωταθλήματος, αλλά στο ένα ματς δεν είναι αχτύπητη. Και ειδικά αν απέναντί της βρει τον ΠΑΟΚ που έχει καλή συγκομιδή νικών τα τελευταία χρόνια.

-Κατά δεύτερο, έχει πλέον και μία άλλη εναλλακτική συστήματος στα τελευταία ματς και μπορεί να επιλέγει ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε αγώνα.

-Το κυριότερο, όμως, είναι ότι οι παίκτες έδειξε ιδιαίτερα θετική διάθεση να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια του προπονητή τους να «φωνάξει» προς τον Ιβάν Σαββίδη την δουλειά του. Προφανώς, ένα και μόνο δείγμα δεν είναι αρκετό, πρέπει να δούμε και την συνέχεια, αν επιτέλους ο ΠΑΟΚ αποκτήσει την απαιτούμενη σταθερότητα στην απόδοσή του και μπορέσει να πείσει ότι βρίσκεται στο Νο2 της κατάταξης στην Ελλάδα και αρκούν μόνο κινήσεις προσθήκης στο έμψυχο δυναμικό για να χτυπήσει και πάλι κορυφή.

Οι απαντήσεις στα προσεχή παιχνίδια.

Και κάτι τελευταίο. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο Αντριγια «χτυπά» στα μεγάλα ματς. Το έκανε με την Μπενφίκα, με την Αϊντχόβεν στην Τούμπα, πρόσφατα στην πρεμιέρα των πλέι οφ με την ΑΕΚ. Ο χαρακτήρας του είναι τέτοιος που εκλαμβάνει ως πρόκληση κάθε μεγάλο ματς. Η επέκταση της συνεργασίας μαζί του είναι επιβεβλημένη γιατί απέδειξε ότι είναι ποδοσφαιριστής που ο ΠΑΟΚ αξίζει να χτίσει (και) πάνω του την ομάδα της επόμενης περιόδου.


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.