Ο περσινός θρίαμβος επί του ΠΑΟΚ και ο απαιτητικός φετινός Αρης

Βασίλης Μάστορας13 Δεκεμβρίου 2020

Ντέρμπι στο οποίο το βαθμολογικό ενδιαφέρον έχει μεγαλύτερη αξία από το γόητρο, είναι το σημερινό μεταξύ του Αρη και του ΠΑΟΚ. Πρέπει να ψάξουμε στο μακρινό παρελθόν προκειμένου να βρούμε έναν αγώνα που είχε την ίδια αξία και για τις δύο ομάδες. Αρα υπάρχει ένας σημαντικός λόγος που δίνει ξεχωριστεί σημασία στο σημερινό ντέρμπι.

Υπάρχει φαβορί; Είναι η κλασική ερώτηση προς υποψιασμένους και μη. Εχω την άποψη ότι η θεωρία γκρεμίζεται στην πράξη των 90 λεπτών ενός αγώνα ντέρμπι. Εκεί όπου υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν τη ροή του. Η αξία των ρόστερ είναι το τελευταίο που μπορεί να διαμορφώσει το αποτέλεσμα σ’ έναν αγώνα ντέρμπι. Οι λεπτομέρειες και το αγωνιστικό πάθος είναι τα βασικά στοιχεία που μπορούν να κρίνουν το αποτέλεσμα και του σημερινού αγώνα. Κυρίως όμως τα λάθη. Οσα λιγότερα κάνει μία ομάδα τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει για να νικήσει. Ο Αρης πέρυσι στο αγώνα του «Κλ. Βικελίδης», πριν από τον αγώνα, δεν είχε με το μέρος του κανένα από εκείνα τα στοιχεία που θα τον έχριζαν φαβορί. Κατάφερε όμως να πετύχει έναν θρίαμβο επί του ΠΑΟΚ.

Ο φετινός Αρης είναι ομάδα απαιτήσεων. Βρίσκεται μόνο έναν βαθμό πίσω από τον ΠΑΟΚ, έχει ποιότητα στο ρόστερ και απέδειξε στην πράξη τις αρετές του. Ομάδα η οποία λειτουργεί εξαιρετικά μεσοαμυντικά, που βρίσκει τη δύναμη να αντιδράσει όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και βγάζει τη δύναμη της κυρίως στο β’ ημίχρονο. Εχει λιγότερες τελικές από τον ΠΑΟΚ ανά αγώνα 9,6 έναντι 13,7 και η αποτελεσματικότητα των «κίτρινων» στο σκοράρισμα, είναι 1/6 έναντι 1/7,6 σε σχέση με τον σημερινό του αντίπαλο.

Οι αριθμοί όμως είναι για τους στατικολόγους. Ο Αρης έχει την ποιότητα και την ωριμότητα να διαχειριστεί τις απαιτήσεις του σημερινού ντέρμπι. Παρά την απουσία του Ροζ. Είναι ομάδα με αθλητικότητα και ταλέντο. Στοιχεία που έχουν μεγαλύτερη αξία σ’ ένα ντέρμπι. Καλή όμως η ποιότητα των παικτών, αλλά στο ντέρμπι θα κριθούν πολλά από το πόσο από το ταλέντο τους θα πετύχουν να βγάλουν σήμερα μέσα στο γήπεδο. Σ’ έναν αγώνα όπου οι σφυγμοί θα χτυπήσουν κόκκινο και το άγχος θολώνει το μυαλό και οδηγεί σε λάθη.

Αυτά θα πρέπει να αποφύγουν οι παίκτες του Αρη. Ο Μάντζιος δήλωσε ότι η προετοιμασία έγινε όπως για όλους τους προηγούμενους αγώνες του Πρωταθλήματος. Προφανώς για λόγους ψυχολογικής αποφόρτισης δεν προσπάθησε να αλλάξει την ατζέντα της προετοιμασίας ενόψει ντέρμπι. Οι χτύποι της καρδιάς όμως σ’ έναν τέτοιο αγώνα ανεβαίνουν χωρίς να το καταλάβει ο παίκτης. Είναι τα 90λεπτα για τα οποία ζουν όλοι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. 

Οι αγώνες που οι ποδοσφαιριστές πρώτα μάχονται για να καλύψουν τον ποδοσφαιρικό τους εγωισμό και μετά για τους βαθμούς και τα χρηματικά μπόνους. Και ο ποδοσφαιρικός εγωισμός είναι το ισχυρότερο κίνητρο. Αυτός που αλλάζει τα δεδομένα των αγώνων ντέρμπι και γκρεμίζει τις στατιστικές. Υπάρχει όμως και μία ποδοσφαιρική τακτική την οποία η ομάδα που την ασπάστηκε βγήκε κερδισμένη: Πολλά τρεξίματα, καθαρό μυαλό και αξιοποίηση των ευκαιριών. Το τρίπτυχο που μαθηματικά κρίνει τα ντέρμπι.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.