Ο πειραματισμός του Ενινγκ και η δυναμική του Αρη

Βασίλης Μάστορας07 Σεπτεμβρίου 2020

Η αγωνιστική εικόνα του Αρη στον αγώνα με τον Βόλο, στην ουσία το crash test πριν από την πρεμιέρα του Πρωταθλήματος, έφερε προβληματισμό στους «κίτρινους». Μετά τον ενθουσιασμό που προκάλεσε η εμφάνιση με τη Σάλκε, ακόμη και αυτή με τη Λάρισα στο α’ ημίχρονο, προχθές ο Αρης έδειξε να χάνει τον ρυθμό του.

Η λογική στην προετοιμασία λέει ότι οι ομάδες ανεβάζουν βήμα βήμα την απόδοση τους. Αρα το γεγονός ότι ο Αρης στο τρίτο μόλις φιλικό, αυτό με τους Γερμανούς, έφθασε σε πολύ υψηλά επίπεδα την απόδοση του ίσως, θα έπρεπε να προβληματίσει. Αυτός είναι ο ένας αστερίσκος που μπαίνει. Ο δεύτερος έχει να κάνει με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ομάδες όταν υπηρετούν το 4-3-3.

Εγραφα σε τούτη εδώ τη γωνιά, πριν από λίγες ημέρες αναλύοντας το σύστημα που θέλει ο Ενινγκ να παίξει φέτος ο Αρης, ότι η άμυνα είναι ευάλωτη λόγω έλλειψης αμυντικού βάθους, κυρίως όταν γίνεται γρήγορη μεταφορά παιχνιδιού από τη μία πλευρά του γηπέδου στην άλλη και πολλές φορές δημιουργούνται κενοί χώροι λόγω μεγάλων αποστάσεων μεταξύ των παιχτών στην κεντρική ζώνη. Εάν δεν καλυφθούν αυτοί οι χώροι από τους πλάγιους επιθετικούς, η άμυνα θα είναι ευάλωτη. Κι αυτό φάνηκε χθες τουλάχιστον τέσσερις φορές. 

Ο Βόλος δημιούργησε σημαντικές φάσεις παίζοντας γρήγορα την μπάλα, αλλά δεν σκόραρε γιατί έδωσε λύσεις ο Κουέστα. Αυτός είναι ένας κίνδυνος τον οποίο θα βρίσκει σε κάθε αγωνιστική μπροστά του ο Αρης, όταν θα χάνει την μπάλα στο κέντρο και ο αντίπαλος έχει ταχύς επιθετικούς.

Ο δεύτερος αστερικός για τον Αρη, στον προχθεσινό φιλικό αγώνα, ήταν ο τρόπος που μάρκαρε στο κέντρο. Ενώ με Σάλκε και Λάρισα, στους δύο φιλικούς αγώνες που αποτελούν αξιόπιστα τεστ, μάρκαρε ψηλά με τη συμμετοχή και των ακραίων επιθετικών Γκάμα και Φετφατζίδη, στον αγώνα με τον Βόλο περίμενε τον αντίπαλο. Οπότε το προνόμιο του να «πνίγει» τον αντίπαλο και να κλέβει μπάλες στο κέντρο, το περασμένο Σάββατο, εξανεμίσθηκε.

Για τον Αρη έμπαινε κι ένα ζήτημα αγωνιστικής βελτίωσης από τη στιγμή που θα είχε συμμετοχή στην 11άδα ο Ματίγια. Παίκτης ικανός να βοηθήσει στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, αλλά με έλλειμα στο ανασταλτικό κομμάτι.

Ο ανέτοιμος Ματίγια που πήρε τον ρόλο του Τζέγκο (αγωνίσθηκε μπροστά από τους κεντρικούς αμυντικούς) που έχει δείξει εξαιρετικά προσόντα στο ανασταλτικό κομμάτι, με τη βοήθεια και του Σάκιτς, στον νέο του ρόλο δεν πρόσφερε αυτά που μπορεί. Τρίτος αστερίσκος λοιπόν ο ρόλος του Τζέγκο (κεντρικός μέσος ή εσωτερικός) και η θέση που τελικώς θα είναι περισσότερο χρήσιμος ο Σάκιτς. Σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που θα αξιοποιηθεί ως μέσος, ο Ροζ θα πάει στο δεξιό άκρο και θα αναζητηθεί ο παρτενέρ του Ντάτκοβιτς. Θέση για την οποία υπάρχουν αρκετές επιλογές.

Ο Ενινγκ επικαλέστηκε και ένα φθηνό επιχείρημα, σχολιάζοντας την απόδοση του Αρη στον αγώνα με τον Βόλο. Κι αυτό ήταν το ότι η ομάδα του δεν δέχθηκε γκολ. Προφανώς έχει άλλη αντίληψη στην έννοια κίνδυνος για την ομάδα του ή θεωρεί ότι ο Κουέστα πάντα θα κάνει… θαύματα.

Οσον αφορά την αγωνιστική συμπεριφορά του Λόπεθ δείχνει ότι έχει ακόμη προβλήματα προσαρμογής και χρόνος δεν υπάρχει. Ισως η λύση του Μάνου να είναι ό,τι το καλύτερο στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος. Χωρίς βεβαίως και ο δεύτερος να έχει πείσει ακόμη ότι έχει βρει την χημεία με την ομάδα.

Focus

O κ. Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση τού διαιτητικού η οποία απέρριψε τα όσα αποφάσισε η Ε.Ε. για αναδιάρθρωση της Super League2. «Ελπίζω πως σύντομα θα έχουμε πρόταση της διοίκησης SL2-FL, σχέδιο με ρεαλιστικά κριτήρια και πλάνο βιωσιμότητας» ήταν η ανάρτηση του υφυπουργού στο twitter. Πολύ αισιόδοξο τον βρίσκω, γιατί οι Λίγκες δεν φημίζονται για την… ταχύτητα τους και τις φρέσκιες ιδέες.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.