Ο ΠΑΟΚ ξέρει να επιβιώνει, γι' αυτό δικαιούται να ονειρεύεται

Κώστας Πετρωτός08 Απριλίου 2022

Μερικές φορές, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ακόμη και αν είναι απαραίτητα για ένα άρθρο σχολιασμού. Υπάρχουν δύο εικόνες χθες στο Βελοντρόμ, που αποτυπώνουν την μεγάλη αλήθεια του αγώνα του ΠΑΟΚ με την Μαρσέιγ.

Η πρώτη: Ενώ ο Μάρτσινιακ είναι έτοιμος να σφυρίξει λήξη στο πρώτο μέρος με το σκορ στο 1-0, η Μαρσέιγ κερδίζει κόρνερ από κακό διώξιμο του Πασχαλάκη και στην συνέχεια «φθηνό» κόρνερ που παραχώρησε ο Ινγκασον. Ο Ουντέρ εκτελεί με ακρίβεια μοιρογνωμονίου, η μπάλα πάει στον Παγιέ που με ασύλληπτο σουτ πέτυχε ένα γκολ world class, αναγκάζοντας στη συνέντευξη Τύπου τον Ραζβάν Λουτσέσκου να «υποκλιθεί» στην ποιότητά του.

Η δεύτερη: Ο ΠΑΟΚ μπαίνει φουριόζος στο ματς στο β' ημίχρονο και στα πρώτα τρία λεπτά του Ελ Καντουρί στον αγωνιστικό χώρο σημειώνει ένα γκολ από κλέψιμο του Λύρατζη πάνω στον Παγιέ που στο πρώτο μέρος έχει τεράστιο πρόβλημα να ανταποκριθεί στην συνεργασία του σούπερ σταρ της Μαρσέιγ με τον Ζέρσον, τακουνάκι του Αντρίγια που στα πρώτα 45 λεπτά δεν είχε φανεί καθόλου και άπιαστο πλασέ του Ομάρ που όλοι οι φίλοι του ΠΑΟΚ τις τελευταίες εβδομάδες εξέφραζαν παράπονο για την ελλιπή προσφορά του στην ομάδα φέτος με τα συχνά διαστήματα απουσιών.

Γιατί εκφράζεται η αλήθεια του αγώνα μέσα από τις δύο αυτές φάσεις; Πολύ απλά γιατί θα περίμενε κανείς ο ΠΑΟΚ να είχε «καταρρεύσει» μετά το γκολ του Παγιέ και η Μαρσέιγ να είχε απογειωθεί και να έδινε στη νίκη της διαστάσεις θριάμβου. Αυτό δεν συνέβη κι αντίθετα έβγαλε τρομερή αντίδραση. Και δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που το κάνει. Ακόμη και στα προκριματικά της διοργάνωσης με την Ριέκα χρειάστηκε να πάει στην Κροατία για να διορθώσει την ανορθογραφία της Τούμπας,

Ωστόσο, μέσα από όλη αυτή την πορεία έδειξε ότι έχει ένα τρομερό ένστικτο επιβίωσης, έργο του προπονητή του. Ο Λουτσέσκου πριν το παιχνίδι έλεγε ότι το κλειδί του αγώνα είναι το ψυχολογικό κομμάτι και αυτό αποδείχθηκε στην πράξη. Στον τομέα αυτό επικράτησε κατά κράτος του Σαμπάολι, που ακόμη και στο τέλος του ματς έβγαλε μία υπεροψία, μιλώντας για πολύ καλύτερη Μαρσέιγ και έναν ΠΑΟΚ που απλά ήταν τυχερός να σκοράρει σε μία φάση.

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ κατάφερε στην ανάπαυλα να αλλάξει τα πάντα. Το στυλ παιχνιδιού της ομάδας του, την ψυχολογία παικτών που ήταν στα κάτω τους, να ηρεμήσει τους εκνευρισμένους και να κάνει την σωστή αλλαγή στην σωστή θέση, γιατί ο Τσιγγάρας χθες δεν ήταν σε καλή βραδιά.

Η μπαγκέτα γέννησε πρωταγωνιστές στο δεύτερο μέρος

Ο απίστευτος ψυχολόγος Λουτσέσκου, κατάφερε να αφυπνίσει τον Ελ Καντουρί κι αυτό φάνηκε από την δύναμη με την οποία έφυγε η μπάλα στο πλασέ που επιχείρησε, να ανεβάσει Λύρατζη και Αντρίγια με αποτέλεσμα η δεξιά πλευρά του ΠΑΟΚ να γίνει σε ένα διάστημα στο ματς η μεγάλη δύναμή του, να ηρεμήσει τον Ινγκασον και τον Ντόουγκλας και να βγάλει από τον Πασχαλάκη τον… Σούπερμαν στο κατάλληλο χρονικό σημείο.

Φυσικά, ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Αν δεν είχαν προσωπικότητα αυτοί οι παίκτες δεν θα μπορούσε κανείς προπονητής στον κόσμο να τους την βγάλει. Και αυτό είναι το συμπέρασμα που επιβεβαιώνεται για τον ΠΑΟΚ. Μοιάζει με τον πυγμάχο που στριμώχνεται στην γωνία και στο τέλος αντιδρά. Όταν μπορεί και το κάνει αυτό και κόντρα σε ομάδα με αρκετούς παίκτες καλύτερους ποιοτικά και κυρίως στο αθλητικό κομμάτι, τότε δικαιούται να κάνει τρελά όνειρα.

Ένα από τα κορυφαία παιχνίδια του Κρέσπο ανασταλτικά

Συνειδητά στο κείμενο γίνεται αναφορά στην προσφορά του Κρέσπο που χθες σε επίπεδο καθαρά ανασταλτικό έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια τιυ στον ΠΑΟΚ. Ο τρόπος που παίρνει την μπουκιά από το... πόδι του Μπακαμπού και η τρομερή λειτουργία του ως λίμπερο που σκούπιζε τα πάντα στο δεύτερο μέρος τον κατατάσσουν στους κορυφαίους της βραδιάς. Ίσως μαζί με τον Ακπομ γιατί και στο πρώτο μέρος ο Αγγλος φορ έδωσε απίστευτες μάχες με τους αμυντικούς της Μαρσέιγ και τους έβαλε πραγματικά δύσκολα. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τον Βιεϊρίνια και στην κίνησή του να πάει στην κερκίδα των οπαδών του ΠΑΟΚ και να τους ζητήσει να κοντρολάρουν λίγο τον «θυμό» τους απ’ όσα απίστευτα έζησαν επί δύο μέρες, στην πολύ όμορφη αλλά με μεγάλο πρόβλημα εγκληματικότητας πόλη της Μασσαλίας. Παράλληλα τους έκλεισε και το μάτι ότι στην Τούμπα χρειάζεται να συνδυάσουν μυαλό και πάθος για να έρθει η πιο ιστορική ευρωπαϊκή στιγμή της ομάδας.

Μήπως από τον Ολυμπιακό πρέπει να πουν «συγνώμη κάναμε λάθος»;

Ας πιάσουμε και μία ακόμη παράμετρο που μπορεί να παίξει ρόλο στο ματς της Τούμπας, εκτός των καρτών που τελικά «στέλνουν» την Μαρσέιγ με μείον τρεις παίκτες (επιστρέφει βέβαια ο Πέρες) και τον Σαμπάολι στην κερκίδα και όχι στον πάγκο στο δεύτερο ματς. Ποια είναι αυτή; Το γεγονός ότι πριν το ματς της Τούμπας, η Μαρσέιγ έχει σημαντικό παιχνίδι με την Μονπελιέ στην έδρα της, καθώς καίγεται για την νίκη για να διατηρήσει την δεύτερη θέση που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ και στα πολλά εκατομμύρια που η ΟΜ χρειάζεται για να ξεπεράσει τα πολλά οικονομικά προβλήματα που έχει.

Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ δεν θα παίξει με τον Ολυμπιακό αφού αναβλήθηκε ενεργοποιώντας σχετικό άρθρο του ΚΑΠ. Γνωρίζοντας την προοπτική για μία δεύτερη ομάδα στο Champions League και ένα σοβαρό παράθυρο να πηγαίνει πάλι ο πρωταθλητής στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, μήπως Μαρτίνς, Βάτσλικ και όσοι ακόμη εξέφρασαν από πλευράς Ολυμπιακού παράπονα για την αναβολή του αγώνα με τον Δικέφαλο, μήπως πρέπει να ειπωθεί ένα «συγνώμη, κάναμε λάθος;».

Το VAR και τα έξυπνα μυαλά στην Τούμπα

Τέλος, δύο λόγια για δύο ζητήματα που συζητήθηκαν πολύ. Το ένα είναι η απουσία VAR από το Conference League. Η πρώτη σεζόν της διοργάνωσης, ίσως μπορεί να χωρά μία δικαιολογία που δεν υπάρχει. Οτιδήποτε άλλο από τη μη λειτουργία του του χρόνου, θα καταστήσει την διοργάνωση ασόβαρη.

Το δεύτερο είναι το πιο σοβαρό. Επί δύο μέρες στην Μασσαλία είχαμε την δυνατότητα να καταγράψουμε απίστευτες συμπεριφορές των Γάλλων οπαδών με την απόλυτη ανοχή της γαλλικής Αστυνομίας. Η οργή και η αγανάκτηση των οπαδών του ΠΑΟΚ που βίωσαν δύσκολες καταστάσεις είναι ανθρώπινη και απολύτως σεβαστή. Ωστόσο, άπαντες πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά πώς πρέπει να φερθούν στην Τούμπα για να μην χάσει η ομάδα πράγματα που με τόσο κόπο κέρδισε.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.