Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στον αστερισμό του Αντρίγια, αυτός κάνει την διαφορά

Κώστας Πετρωτός06 Μαΐου 2021

Πολλές φορές ψάχνουμε με αναλύσεις επί αναλύσεων να βρούμε την αλήθεια των όσων συμβαίνουν γύρω από τον ΠΑΟΚ και αυτή κρύβεται σε κάποια απλά στατιστικά στοιχεία. Από τότε που υπάρχει Κύπελλο και Α΄ Εθνική ο Δικέφαλος μετρά έντεκα διπλά επί της ΑΕΚ και τα τρία από αυτά από τον τελικό του 2018 και μετά (σκεφτείτε ότι ο ο τελικός του 2019 είχε τυπικά δηλωμένο γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ). Αν σκεφτεί κανείς ότι τα τελευταία 62 χρόνια, από καταβολής της Α΄ Εθνικής και έπειτα οι δύο ομάδες συναντιούνται αρκετά συχνά, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς πόσο έχει ανεβάσει ο ΠΑΟΚ το επίπεδο του στην εποχή Σαββίδη. Αν θέλουμε δε να εστιάσουμε στο διάστημα μετά το αλησμόνητο ματς με τον Κομίνη και έπειτα, τότε θα δούμε ότι σε 14 ματς ο ΠΑΟΚ έχει χάσει μόλις μία φορά και έχει νικήσει οκτώ.

Αυτή η αγωνιστική διαφορά των δύο ομάδων επιβεβαιώθηκε και χθες στο ΟΑΚΑ. Ο ΠΑΟΚ έκανε πραγματικά ένα άνετο πέρασμα από την έδρα της Ενωσης και μάλλον οι παίκτες του θα πρέπει να νιώθουν ότι έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία να πετύχουν ένα σκορ που θα μνημονεύονταν για χρόνια. Οχι παίζοντας κυριαρχικό ποδόσφαιρο και έχοντας μονίμως την κατοχή μπάλας, αλλά στηριζόμενοι στην καλή ανασταλτική λειτουργία, στις άμεσες αντεπιθέσεις και στο βάθος του πάγκου που διαθέτουν σε σχέση με τον αντίπαλό τους.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Ουάρντα. Ενας παίκτης που ο ΠΑΟΚ έχει την άνεση να τον εκμεταλλεύεται ως game changer ερχόμενο από τον πάγκο και απ’ ότι φαίνεται του ταιριάζει καλύτερα αυτός ο ρόλος από εκείνον του βασικού. Χθες, ήταν εκείνος που με τέλεια πάσα στον βηματισμό του Κρμέντσικ «ξεκλείδωσε» το γκολ για τον Τσέχο φορ που επανέφερε για τον ΠΑΟΚ τον πανηγυρισμό α λα τοξοβόλο που είχε καθιερώσει ο Κλάους.

Ο 27χρονος άσος πρέπει να είναι εκείνος που βάζει τους περισσότερους προβληματισμούς στον Ιβάν Σαββίδη κυρίως από την Μ. Πέμπτη και έπειτα. Είναι μία κρύο, μία ζέστη. Βάζει το κρίσιμο γκολ στον ημιτελικό της Τούμπας και χθες, στο πρώτο μέρος χάνει την ευκαιρία να βάλει βάσεις για χατ τρικ. Τελειώνει τη φάση του 0-1, βοηθούμενος από την καταπληκτική πάσα του Ουάρντα και στην συνέχεια παίρνει και το πέναλτι από τον Λόπες. Ασταμάτητα κινητικός και με διάθεση να βγαίνει συνεχώς στην πλάτη της άμυνας της ΑΕΚ, αλλά με τις εκτελέσεις του να έχουν δίπλα ένα μεγάλο ερωτηματικό. Εσείς αν ήσασταν Σαββίδης τι θα κάνατε στο θέμα της μεταγραφής του; Απλά προβληματιστείτε…

Η ποιοτική πινελιά ήταν made by Σερβία

Ωστόσο, την διαφορά για τον ΠΑΟΚ την έκανε και πάλι ο Αντριγια Ζίβκοβιτς. Όσοι είδαν προσεκτικά τις πάσες του στην αρχή των φάσεων από τις οποίες προέκυψαν τα δύο γκολ θα συμφωνήσουν μαζί μου. Ο βραχύσωμος Σέρβος ήταν εκείνος που έκανε την κίνηση που σμπαράλιασε την αμυντική διάταξη της ΑΕΚ και τις δύο φορές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει, βέβαια, και ειδικά στα πλέι οφ είναι ο παίκτης κλειδί για τον ΠΑΟΚ. «Καθάρισε» το ντέρμπι της πρεμιέρας με την ΑΕΚ κι αυτό με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, ήταν ο παίκτης που ηγήθηκε της προσπάθειας να μην χαθούν βαθμοί στην Τρίπολη και χθες, εκείνος που με τις πάσες του συνέβαλε τα μέγιστα να «τελειώσει» την υπόθεση Ευρώπη ο ΠΑΟΚ μέσα σε πέντε λεπτά.

Κάντε, παράλληλα, αν θέλετε και τον κόπο να μπείτε στην σελίδα της Super League με τα στατιστικά των πλέι οφ/πλέι άουτ και θα δείτε σε πόσες κατηγορίες ξεχωρίζει. Πρώτος σκόρερ μαζί με τον Μακέντα (έχουν από τέσσερα γκολ), πρώτος σε γκολ ανά τελικές προσπάθειες αφού χρειάζεται 2,3 για να βρει δίχτυα, δεύτερος στα γεμίσματα (14/30)
Ας μην κάνουμε πάλι την γνωστή αναδρομή στα ευρωπαϊκά παιχνίδια στην αρχή της σεζόν, αφού πλέον άπαντες έχουν αντιληφθεί ότι είναι ο παίκτης των μεγάλων αγώνων. Χωρίς δεύτερη σκέψη είναι πλέον και το αστέρι που χαρίζει λάμψη σε όλη την ομάδα και αυτή έχει μάθει να κινείται γύρω του. Αντιλαμβάνεται ο καθένας εύκολα, κατά συνέπεια, πόσο κομβικό είναι για τη νέα σεζόν, το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του 24χρονου άσου να κλείσει με το τέλος των φετινών αγωνιστικών υποχρεώσεων και να μην σέρνεται το καλοκαίρι, όταν η ομάδα θα πρέπει να μοντάρεται.

Ο Γκαρσία αγγίζει την ψυχολογία των παικτών του και φαίνεται

Στην ανάλυση του χθεσινού διπλού Ευρώπης που επιτρέπει μία καλύτερη διαχείριση της προετοιμασίας για το Κύπελλο κι ας μην το φωνάζει δημόσια ο Γκαρσία, μπαίνει και το δικό του κοουτσάρισμα. Ειδικά, τα όσα είπε στην ανάπαυλα και η κίνησή του να περάσει τον Ουάρντα αντί του Μουργκ και τον Τσιγγάρα αντί του Αουγκούστο αποτέλεσαν τον καταλύτη για να «κλειδώσει» ο Δικέφαλος μέσα σε πέντε λεπτά το διπλό. Η ψυχολογική άνοδος ήταν κατακόρυφη με την επανέναρξη και αποτυπώθηκε στον χειμαρρώδη τρόπο που ο ΠΑΟΚ μπήκε στο δεύτερο μέρος. «Όλοι οι παίκτες πλέον τον πιστεύουν και το δείχνουμε στα παιχνίδια μας» δήλωσε ο Βιεϊρίνια για την σχέση προπονητή – παικτών του ΠΑΟΚ και εκεί κρύβεται όλη η αλήθεια.

Το αν ο Γκαρσία διαθέτει την επάρκεια να χτίσει τον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι με τρόπο που να διεκδικήσει τον τίτλο του χρόνου, είναι κάτι που θα το δούμε στην πορεία, ωστόσο, ο 43χρονος τεχνικός διαθέτει το πιο σημαντικό από τα προτερήματα ενός προπονητή: τον τρόπο να κερδίζει τους παίκτες του και πάνω σ’ αυτή την ικανότητα μπορεί να χτίσει κάθε επιτυχία του στον ασπρόμαυρο πάγκο.

Φυσικά, έχει και ένα πολύ μεγάλο στήριγμα. Τον Αντρέ Βιεϊρίνια, το δεξί του χέρι εντός και εκτός γηπέδου. Είναι προφανές ότι αυτό το δίπολο και η εξαιρετική σχέση μεταξύ Γκαρσία και Βιεϊρίνια είναι το σημείο που ο Σαββίδης ποντάρει πιο πολύ και ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να αφήσει ανεκμετάλλευτο. Αλλωστε, ακριβώς τέτοιες ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ κορυφαίων προσωπικοτήτων ψάχνει κάθε σύλλογος που σέβεται την ιστορία του και τον εαυτό του για να στηριχθεί στην υλοποίηση ενός πλάνου. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει κανέναν λόγο να εξαιρεθεί του κανόνα...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Kάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.