Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της εποχής Σαββίδη

Κώστας Πετρωτός08 Ιανουαρίου 2021

Eγιναν λάθη στην διαχείριση του αγώνα στο Περιστέρι κι αυτά κόστισαν μία πολύ «σκληρή» ήττα για τον ΠΑΟΚ

Ο Χρήστος Τζόλης δεν έπρεπε να εκτελέσει το πέναλτι όσο σίγουρος κι αν ένιωθε εκείνη την στιγμή. Αλίμονο, άλλωστε, αν ένα ταλέντο σαν κι εκείνον που διακρίνεται για το θράσος του στην εκτέλεση κι έχει πετύχει σπουδαία γκολ να μην είχε την αυτοπεποίθηση να πάρει πάνω του ένα πέναλτι. Προφανώς η ευθύνη βαραίνει στον Βιεϊρίνια που δεν του αρνήθηκε, αλλά και στον Γκαρσία που δεν φώναξε από τον πάγκο «Χρήστο, όχι εσύ». 

Μήπως, όμως, κάπτεν και κόουτς δεν ήθελαν να προηγηθεί η ομάδα τους στο σκορ; Φυσικά και ήθελαν κι απλά θεώρησαν ότι έτσι βοηθούν τον πιτσιρικά να αυξήσει τις επιδόσεις του στο σκοράρισμα. Λάθος απειρίας, όπως ενδεχομένως το ίδιο είναι και η επιμονή στον κακό, μετά την περιπέτεια με τον κορονοϊό, Γιαννούλη και στον επιρρεπή-και-χθες σε λάθη (ίσως δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το σοκ από το καταστροφικό αυτογκόλ με την Κράσνονταρ) Μιχαηλίδη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο δεύτερο μέρος ο Κάναντι στόχευσε στην προβληματική χθες ανασταλτικά αριστερή γραμμή άμυνας του ΠΑΟΚ και δικαιώθηκε.

Προφανώς και το 0-1 που έγινε 1-2 και κατέληξε σε 3-2 φανερώνει πρόβλημα στην διαχείριση του αγώνα και η ευθύνη του προπονητή έρχεται σε πρώτο πλάνο. Για σταθείτε, όμως. Ο Σαββίδης και οι συνεργάτες του δε γνώριζαν ότι δίνουν την ομάδα σε έναν άπειρο προπονητή όταν επέλεγαν να τον προωθήσουν από την Κ19;

Αφορμή για τις πρώτες σκέψεις σ΄ αυτό το blog είναι η δήλωση του Γκαρσία «αν συνεχίσω να προσπαθώ και δεν έρχονται τα αποτελέσματα, θα φύγω μόνος μου, δεν θα χρειαστεί να με διώξουν. Είμαι σίγουρος ότι θα κάνω μεγάλη ομάδα». Στα δικά μου αυτιά ηχεί ως απόδειξη ότι ο Γκαρσία δουλεύει κάτω από πολύ έντονη πίεση. Μοιάζει να αισθάνεται ότι κάθε Κυριακή-Πέμπτη παίζει το κεφάλι του και ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω.

Τις μέρες που είχε ληφθεί η απόφαση ο Γκαρσία να αντικαταστήσει τον πιο ακριβό προπονητή της ιστορίας του ΠΑΟΚ (Αμπέλ Φερέιρα) η προώθησή του από την Κ19 επικοινωνήθηκε από την ΠΑΕ ως «ένα πολύ συνειδητό και ώριμο για να εφαρμοστεί πρότζεκτ», στο οποίο λίγο καιρό αργότερα ορίστηκε και η χρονική διάρκεια (2023). Πώς γίνεται, λοιπόν, ξαφνικά σε κάθε ματς να κρίνεται το μέλλον του στον πάγκο του ΠΑΟΚ;

Προφανώς μία τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί τότε ο 43χρονος κόουτς δεν θα βγάλει ούτε την φετινή σεζόν στην ομάδα. Στα 13 ματς που έχει καθίσει στον πάγκο των «μεγάλων» του ΠΑΟΚ, τόσο λόγω δικών του τοποθετήσεων όσο και λόγω εκείνων της συζύγου του συγκεντρώνει φθορά που υπό νορμάλ συνθήκες θα είχε μετά από 1,5 χρόνο στο τιμόνι της πρώτης ομάδας.

Το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα και αυτό είναι υποχρέωση της διοίκησης. Τι να κάνει; Αυτό που δεν έκανε μέχρι τώρα. Να εξηγήσει αναλυτικά ποιο είναι το πρότζεκτ Γκαρσία και ποιος ο χρονικός ορίζοντας στον οποίο περιμένει αποτελέσματα.

Αν κανείς διάβαζε χθες σχόλια και τίτλους σε ιστοσελίδες μετά το ματς θα διαπίστωνε ότι η ήττα του ΠΑΟΚ από τον Ατρόμητο χαρακτηρίστηκε ως μαχαιριά στην πορεία προς τον τίτλο που έχει στόχο για την φετινή σεζόν ο Δικέφαλος. Κι όμως, αυτό τον στόχο ποτέ κανείς δεν τον ανέφερε ως μία «υποχρέωση» της τωρινής ομάδας. Ακόμη και με τον Φερέιρα στον πάγκο η μοναδική ξεκάθαρη στόχευση που είχε τεθεί ήταν η συμμετοχή της ομάδας σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης για να ξεφύγει ο ΠΑΟΚ από τον βραχνά του FFP.

Από την στιγμή που το πέτυχε, χάνοντας μάλιστα στις λεπτομέρειες την παρουσία του στους ομίλους του Champions League, ο ΠΑΟΚ πορεύεται με τρόπο που το τοπίο να μοιάζει πολύ θολό για τον κόσμο. Όλος ο οργανισμός επηρεάζεται από τα άμεσα αποτελέσματα. Ο Φερέιρα πλήρωσε τον αποκλεισμό από τους ομίλους του Champions League με τον τρόπο που έγινε, ο Γκαρσία μοιάζει σαν να μετέχει σε ένα άτυπο Survivor που σε κάθε… επεισόδιο προσπαθεί να αποφύγει την αποχώρηση.

Σ΄ αυτό ο Σαββίδης πρέπει να τραβήξει μία γραμμή. Αν πραγματικά θέλει να τον ενισχύσει πρέπει να δώσει ηχηρή στήριξη στον Ουρουγουανό κόουτς, χαράσσοντας από κοινού ένα πλάνο για να χτιστεί μία ομάδα που πραγματικά θα έχει όλα τα εχέγγυα για να επιστρέψει στην κορυφή. Κυρίως, όμως, θα πρέπει να κοινοποιήσει στον κόσμο αυτό το πλάνο για να μην «τρελαίνεται» σε κάθε αρνητικό αποτέλεσμα.


Τα «πνευμόνια» του ΠΑΟΚ δεν αντέχουν


Παράλληλα, χρειάζονται και στηρίγματα, τόσο στο έμψυχο δυναμικό, όσο και στην ενίσχυση στο τεχνικό τιμ με την παρουσία κάποιου στελέχους με εμπειρία σε υψηλό επίπεδο που θα μπορεί να συζητά και να συμβουλεύει τον Γκαρσία και θα τον βοηθά να παίρνει τις σωστές αποφάσεις. Για να συμβεί αυτό, προφανώς, πρέπει να πειστεί και ο ίδιος ο Ουρουγουανός τεχνικός ότι είναι ωφέλιμο. Προσωπικά, δεν μου δείχνει άνθρωπος που έχει κολλήματα κι αυτό φαίνεται από το πόσο ψάχνεται με το υλικό του, αλλάζοντας συχνά πρόσωπα. Ψάχνει να βρει την κατάλληλη χημεία μεταξύ των παικτών, αλλά και το πώς θα περάσει τις ιδέες του στον κόσμο του ΠΑΟΚ. Για μένα, δεν είναι τυχαία η επιλογή του χθες να κάνει τις δύο συνεντεύξεις του, σε NOVA και PAOK TV, στην μητρική του γλώσσα και όχι στα σπαστά ελληνικά που μιλάει.

Όσο για την ενίσχυση του ρόστερ, θα μου επιτρέψετε να εστιάσω στις θέσεις των κεντρικών μέσων που ο ΠΑΟΚ έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα (ίσως πιο έντονο και από το σκοράρισμα). Δυστυχώς, ο Δικέφαλος δεν διαθέτει χαφ αθλητές, «πνευμόνια» που θα ορίζουν το επίπεδο και την ποσότητα της ενέργειας που βγάζει η ομάδα μέσα στο γήπεδο. Ο Σβαμπ και στα καλά του παιχνίδια βγάζει το πολύ 50 ποιοτικά λεπτά, ο Αουγκούστο μοιάζει να κινείται μονίμως σε μία ταχύτητα, ο Ελ Καντουρί δεν έχει δείξει ανθεκτικός στα διαδοχικά παιχνίδια. Χθες, στο Περιστέρι, οι δύο πρώτοι για 45 λεπτά έλεγχαν τα πάντα και έτσι δεν υπήρχε η παραμικρή υποψία απειλής από τον Ατρόμητο, ενώ στο δεύτερο μέρος κατέρρευσαν (ούτε ο Ελ Καντουρί βοήθησε ιδιαίτερα σ’ αυτόν τον τομέα) και μαζί τους η ανασταλτική λειτουργία του ΠΑΟΚ.


Ο Σαββίδης έχει πλέον μέτρο σύγκρισης τον εαυτό του


Για να είμαστε ειλικρινείς, ο Γκαρσία δεν είναι ο πρώτος προπονητής (ούτε φυσικά θα είναι και ο τελευταίος) που περνά δύσκολη περίοδο στον ΠΑΟΚ. Υπάρχει, όμως, μία βασική διαφορά σε σχέση με τους προπονητές στην προ Λουτσέσκου εποχή και αυτή είναι ότι ο τωρινός ΠΑΟΚ συγκρίνεται συνεχώς με την ομάδα του αήττητου τίτλου και του νταμπλ. 

Ο Σαββίδης έφερε την ομάδα σε ένα σημείο που πλέον οι απαιτήσεις του κόσμου έχουν γιγαντωθεί και η σύγκριση με τους invincibles δύο χρόνια πριν συνεχώς κάνει πιο αυστηρή την κριτική του. Μέχρι το 2019, ο Σαββίδης, με αρκετά λάθη, έκανε συνεχώς τον ΠΑΟΚ μεγαλύτερο έως ότου τα σάρωσε όλα, ανοίγοντας όμως την όρεξη των ΠΑΟΚτσήδων, όχι άδικα, αφού έχουν αντιληφθεί με τον πλέον πειστικό τρόπο ότι ο ομογενής επιχειρηματίας έχει τρομερές δυνατότητες για να κάνει την ομάδα τους απόλυτη κυρίαρχη στην Ελλαδα και να την φέρει στην ελίτ της Ευρώπης. Από την ώρα, όμως, που πήρε το νταμπλ ο ΠΑΟΚ, μοιάζει να έχει χάσει το μυαλό του. Δεν έχει ουσιαστική εξέλιξη ως ποδοσφαιρικό κλαμπ και αυτή η στασιμότητα προκαλεί φθορά. Σ΄ αυτή την κρίσιμη συγκυρία, λοιπόν, ο Σαββίδης καλείται να πάρει στοχευμένες αποφάσεις για να επαναφέρει την ομάδα του στον δρόμο της προόδου. 

Υ.Γ 1. Πολλοί ίσως ειρωνευτούν, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι η τηλεδιάσκεψη μέσω Skype που θα έχει ο Σαββίδης με την ομάδα σήμερα, θα είναι πολύ χρήσιμη. Εχω στο μυαλό μου μια συζήτηση που είχα πρόσφατα με έναν παίκτη της χρυσής ομάδας του Λουτσέσκου («χωρίς τον Σαββίδη κάθε Σαββατοκύριακο εκεί, είναι δύσκολο να έχει η ομάδα την συγκέντρωσή της συνεχώς στο μάξιμουμ. Όταν ξεπεραστεί η πανδημία και έρθει όλα θα είναι διαφορετικά»).

Υ.Γ. 2 Μεγάλο γκολ πέτυχε ο Ουάρντα για όσους... νιώθουν πόσο μεγάλη ευστροφία και αντίληψη της πορείας της μπάλας χρειαζόταν για να κάνει ο Αιγύπτιος βήματα πίσω την ώρα που όλοι πήγαιναν στην αντίθετη κατεύθυνση . Φαίνεται ότι προέρχεται από μπασκετική οικογένεια. Το δείχνει το ξεμαρκάρισμα...

Υ. Γ. 3 Αν θέλουμε να ψάξουμε τι λείπει από πολλούς παίκτες του τωρινού ΠΑΟΚ, ας γυρίσουμε το βλέμμα μας στον Βιεϊρίνια. Την δεδομένη χρονική στιγμή είναι ο παίκτης που διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για έναν ποδοσφαιριστή του Δικεφάλου. Ας πάρουν ό,τι από εκείνον οι πιτσιρικάδες της ομάδας.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.