Ο ΠΑΟΚ βρίσκει σταθερές πρωταθλητισμού και αυτό είναι το πιο σημαντικό

Κώστας Πετρωτός23 Δεκεμβρίου 2022

Όσο καιρό διαρκούσε το Μουντιάλ στο Κατάρ, ένας προβληματισμός που είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους οι φίλοι του ΠΑΟΚ ήταν πόσο θα επηρέαζε την ομάδα τους η παύση στις εγχώριες διοργανώσεις. Είχε προηγηθεί και το μέτριο ματς στην Καλαμάτα και, κάπως έτσι, πριν το ματς με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο υπήρχε ένα άγχος στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Τελικά, οι παίκτες του Ραζβάν Λουτσέσκου ήρθαν να ενώσουν το παζλ από το τελευταίο κομμάτι του, αυτό του αγώνα με τον Βόλο, μέχρι και τον χθεσινό, χωρίς κάποια μουντζούρα ανάμεσα και το φινάλε του ματς στο Αγρίνιο συνοδεύτηκε από ασπρόμαυρα χαμόγελα.

Ιδιαίτερα ελκυστικό ΠΑΟΚ δεν είδαμε βέβαια, ωστόσο, η ομάδα που έπαιξε χθες κόντρα στον Παναιτωλικό διέθετε τα βασικά συστατικά μίας ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό:

-Καλή ανασταλτική λειτουργία που δεν επέτρεψε στην ομάδα του Αναστασίου να απειλήσει σοβαρά (εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, η φάση με τον Καρέλη στο 57’). Εχει αποκτήσει έναν τερματοφύλακα που αποδεικνύεται κομβικός στο να βγάζει η ομάδα σοβαρότητα στην πίσω ζώνη, ενώ Ινγκασον και Κουλιεράκης έχουν «δέσει», καλά παρότι χθες υπήρχαν κάποια αβίαστα λάθη σε πάσες, κυρίως, από τον μικρό.

-Καλό «χτίσιμο» των επιθέσεων, αφού ο ΠΑΟΚ και στην αντίπαλη περιοχή πατούσε με καλή συχνότητα και ευκαιρίες δημιούργησε, ενώ από νωρίς σημείωσε και ένα γκολ που βρήκε τον σκόρερ Νάρεϊ οφσάιντ για… χιλιοστά. Παράλληλα, ήταν και απειλητικός από τις στημένες φάσεις, στοιχείο που δείχνει ότι στην προετοιμασία έγινε δουλειά σε αυτό τον τομέα (να μην ξεχνάμε ότι πλέον, εδώ και λίγες εβδομάδες οι παίκτες που αναλαμβάνουν τις εκτελέσεις είναι διοφορετικοί, κυρίως ο Ράφα και ο Κωνσταντέλιας).

-Επιτέλους, έχει έναν φορ με συχνή επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα. Ο Ολιβέιρα πέτυχε το τέταρτο σερί γκολ του, με τα δύο προηγούμενα βέβαια να είναι από το σημείο του πέναλτι, αλλά είναι εμφανές ότι πλέον έχει αρχίσει να γίνει σημείο αναφοράς στην επίθεση της ομάδας.

Αν σταθούμε σε αυτό το τελευταίο στοιχείο, θα δούμε ότι ξεκάθαρα πλέον φαίνονται οι ρόλοι του καθενός στον τρόπο που επιτίθεται ο ΠΑΟΚ. Ο Νάρεϊ είναι ένας κρυφός φορ με διαγώνιες κινήσεις προς την αντίπαλη περιοχή, ο Ντόουγκλας (όπως και ο Φιλίπε, που έλειψε χθες σε αυτόν τον τομέα, όταν αγωνίζεται) κάνουν κάτι ανάλογο παίζοντας από τον άξονα. Ο ΠΑΟΚ έχει αρχίσει να αποκτά σταθερές που στην πορεία μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικές στην προσπάθεια που κάνει να πατήσει στην αντίπαλη περιοχή.


Πολύς ντόρος για ένα λάθος που είναι στον πειθαρχικό τομέα


Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να σταθώ στην φάση του πρώτου γκολ του ΠΑΟΚ και στον ντόρο που σηκώθηκε απ΄ τους γηπεδούχους, αλλά και αντιπάλους του Δικεφάλου στην μάχη κορυφής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ντόουγκλας έσπρωξε τον Κολοβό πριν την εκτέλεση του φάουλ από τον Νάρεϊ (η αδυναμία να ελέγξει τα νεύρα του σε μερικά σημεία του αγώνα είναι το μόνο στοιχείο που δεν αφήνει τον Βραζιλιάνο να ανεβάσει και άλλο την αξία του και να τον εμπιστεύεται απόλυτα η ομάδα του) και έπρεπε να πάρει κίτρινη κάρτα. Το λάθος του Σιδηρόπουλου είναι ότι έχασε την φάση και δεν έδωσε την κάρτα, ωστόσο, αυτό δεν έχει σχέση με το τι ακολούθησε. Στην εκτέλεση φάουλ κάθε παίκτης του Παναιτωλικού είναι απασχολημένος με το μαρκάρισμα παίκτη ΠΑΟΚ που έχει χρεωθεί και ο Ολιβέιρα αποφεύγει έξυπνα τον Χουχούμη και σκοράρει. Μάλιστα, αν προσέξει κανείς τις στιγμές μετά το γκολ του Πορτογάλου οι παίκτες του Αναστασίου δεν διαμαρτύρονται και ο καυγάς αρχίζει αμέσως μετά μόνο από τον Κολοβό. Πολύς θόρυβος, κατά συνέπεια, οποίος προφανώς ενισχύεται από ομάδες που νιώθουν ότι ο ΠΑΟΚ πατάει γερά στην προσπάθεια να κατακτήσει μία από τις δύο θέσεις που οδηγούν στα προκριματικά του Champions League.


Το άγχος το έχουν όλοι άλλοι


Και μιας και και αναφερθήκαμε στην μάχη κορυφής, στην αγωνιστική που ολοκληρώθηκε φάνηκε πολύ έντονα ένα στοιχείο που μπορεί να παίξει τον ρόλο του υπέρ του ΠΑΟΚ. Το άγχος της επιτυχίας δεν το έχουν ο Λουτσέσκου και οι παίκτες του, αλλά οι παίκτες και οι προπονητές του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού. Οι «πράσινοι» πήραν νωρίς-νωρίς το… χρίσμα του νέου πρωταθλητή και τώρα πρέπει να αντέξουν την ψυχολογική πίεση σε κάθε απώλειά τους, οι «κιτρινόμαυροι» είχαν ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά από νωρίς λόγω του εξτρά λόγου της «πρώτης σεζόν στη Αγιά Σοφιά» και οι «ερυθρόλευκοι» κουβαλούν την ταμπέλα της ομάδας που έβαλε τα πιο πολλά χρήματα και έφερε ηχηρές μεταγραφές, αλλά όπως φαίνεται το κακό στήσιμο του συνόλου από το καλοκαίρι δεν διορθώνεται εύκολα.

Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ, πέρασε την μεγάλη μπόρα μετά τον αποκλεισμό από την Λέφσκι, αρκετοί βιάστηκαν να μιλήσουν για χαμένη χρονιά και τώρα δε έχει λόγο να μην κάνει αυτό που είπε πολύ ευθαρσώς είπε ο Λουτσέσκου στη συνέντευξή Τύπου «δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν οι άλλοι και αν θα γίνονται γκέλες, με νοιάζει μόνο η ομάδα μου να είναι έτοιμη να νικήσει σε κάθε επόμενο παιχνίδι».


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.