Ο ΠΑΟΚ τρύπησε το ταβάνι του, αλλά ο Ραζβάν βγάζει ακόμη άσους από τo μανίκι

Κώστας Πετρωτός02 Μαΐου 2022

«Η ομάδα έχει ξεπεράσει τον εαυτό της» ομολόγησε χθες δημόσια ο Ραζβάν Λουτσέσκου για τον φετινό ΠΑΟΚ, αποδεικνύοντας ότι είναι απόλυτα ρεαλιστής σχετικά με την κατάσταση στην ομάδα του. Το ρόστερ του Δικεφάλου παίζει συνεχώς στα κόκκινα και παρόλα αυτά αντέχει ακόμη με φόντο τον τελικό του κυπέλλου.

Μάλιστα, έχουν πειστεί σχεδόν άπαντες ότι η απόσταση των 13, πλέον, βαθμών που υπάρχει από ΑΥΤΟΝ τον Ολυμπιακό δεν έχει να κάνει με την διαφορά ποιότητας στο έμψυχο δυναμικό, αλλά με το γεγονός ότι οι «ερυθρόλευκοι» είχαν το ατού της συνέχειας της ομάδας από την σεζόν 2020-2021 στην εκκίνηση της φετινής, ενώ ακόμη οι «ασπρόμαυροι» ψάχνονταν.
Χθες, ο Δικέφαλος παρά τους τραυματισμούς επτά παικτών (ο Ντόουγκλας ήταν και τιμωρημένος) και τους έξι βασικούς της περασμένης Τετάρτης που ο Ρουμάνος τεχνικός κράτησε στον πάγκο (Σΐντκλεϊ, Κρέσπο, Ινγκασον, Λύρατζης, Κούρτιτς και Ακπομ) κατάφερε να παραμείνει αήττητος για 13ο σερί παιχνίδι κόντρα σε μία ΑΕΚ που καιγόταν για νίκη.

Αν, μάλιστα, είχε το κίνητρο της απώλειας βαθμών του Ολυμπιακού που του στέρησε ο Καραντώνης νωρίτερα, με την διαχείριση του χρόνου στο ματς του Καραϊσκάκη, σπρώχνοντας τους «ερυθρόλευκους» στην νίκη επί του ΠΑΣ, τότε είναι βέβαιο ότι θα ήταν ακόμη πιο ανταγωνιστικός και ενδεχομένως και με άλλο σχήμα. Εστω και έτσι, όμως, για μία ακόμη φορά κατάφερε να ολοκληρώσει έναν αγώνα σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ΄ ότι τον άρχισε. Αυτό οφείλεται πρώτα και κύρια στο γεγονός ότι αποδεικνύεται πως διαθέτει μία ομάδα καλογυμνασμένη, που βγάζει ενέργεια και ένταση παρότι έχει +16 ματς από την ΑΕΚ και αρκετά περισσότερα από ορισμένες άλλες ομάδες.

Το δεύτερο στοιχείο που εξηγεί το ανέβασμα του ΠΑΟΚ στο φινάλε είναι η στρατηγική του 53χρονου κόουτς. Αν κανείς δει πώς διαχειρίστηκε τις αλλαγές του, θα διαπιστώσει ότι έριξε τα βασικά επιθετικά όπλα που είχε από τον πάγκο σταδιακά στο δεύτερο ημίχρονο κι αν ο Ολιβέιρα είχε σημειώσει γκολ στην φάση που για ελάχιστα εκατοστά σημάδεψε το δοκάρι και όχι το εσωτερικό της εστίας της ΑΕΚ, τώρα θα διαβάζαμε ύμνους για τον στρατηγό Ραζβάν.

Το πιο σημαντικό για τον Δικέφαλο είναι ότι ο προπονητής του έδειξε ότι διαθέτει ένα ξεκάθαρο πλάνο στο μυαλό του. Είχε ιεραρχήσει τους στόχους εδώ και αρκετούς μήνες και πλέον έχει στρέψει όλη την προσοχή στον τελικό του Κυπέλλου, με βασική επιδίωξη ως τότε να έχει την ομάδα του όσο περισσότερο φορμαρισμένη γίνεται και με όσο το δυνατό περισσότερους ετοιμοπόλεμους ποδοσφαιριστές.


Τσόλακ και Ολιβέιρα δίνουν στον ΠΑΟΚ «όπλα» που διέθετε πριν στην σεζόν


Μέσα από την διαδικασία του ροτέσιον, όμως, καταφέρνει και βγάζει νέα όπλα στην μάχη και κυρίως όπλα που αφορούν σε φορ. Ο Ολιβέιρα και ο Τσόλακ δίνουν έντονο στίγμα στα τελευταία ματς, μάλιστα ο Κροάτης ήταν αυτός που σκόραρε σε δύο διαδοχικά παιχνίδια και αυτό έχει σημαντική, θετική, επίδραση στην ψυχολογία του. Όσοι βρέθηκαν χθες στην Τούμπα αντιλήφθηκαν με πόσο πολύ «αέρα» έπαιζε ο Κροάτης επιθετικός και πόσο μεγάλη αυτοπεποίθηση έχει, πλέον, μετά το γκολ στο Καραϊσκάκη. Χθες, σκόραρε δις στις δύο ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν, όμως, για το πρώτο γκολ είχε διαφορετική άποψη ο VAR. Με αυτοπεποίθηση μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο και ο Ολιβέιρα, ωστόσο, είναι οφθαλμοφανές ότι χρειάζεται ένα γκολ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο ΠΑΟΚ έχει πλέον δύο επιθετικά όπλα πολύτιμα σε καλή κατάσταση. Και είναι πολύ ελπιδοφόρο που μία ομάδα που δυσκολευόταν να βρει γκολ από τους φορ της, να έχει δύο με τον Τσόλακ σε δύο σημαντικά ματς. Αυτό που επιχείρησε χθες ο Λουτσέσκου με τον Ολιβέιρα και τον Ακπομ να παίξουν μαζί στην γραμμή κρούσης, υπάρχει η αίσθηση ότι θα το δούμε συχνά στα υπόλοιπα παιχνίδια, αφού δύο φορ μαζί μπορούν να πιέσουν πολύ τον αντίπαλο υπό συνθήκες. Και κάπως έτσι μία ομάδα που δεν έχτιζε το επιθετικό παιχνίδι πάνω στους φορ της, να αποκτήσει και αυτή την εναλλακτική. Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητη μία παρένθεση: Ο Αντρίγια δεν είναι φέτος ο παίκτης που θαυμάσαμε πέρυσι. Παρόλα αυτά παραμένει το επιθετικό βαρόμετρο του ΠΑΟΚ, ο παίκτης που με μία ενέργειά του μπορεί να αλλάξει τον ρου ενός αγώνα. Προφανώς, οι αντίπαλοι πλέον τον υπολογίζουν περισσότερο και τον μαρκάρουν πιο στενά, όμως, έχει τέτοια ποικιλία στο παιχνίδι του που ήρθε η ώρα να αρχίζει να την βγάζει πιο έντονα, Ας μην ξεχνάμε ότι ο περσινός τελικός κρίθηκε από δική του ενέργεια (πάσα με τακουνάκι προς τον Κρμέντσικ).

Και κάτι ακόμη, σε ό,τι αφορά στον αγωνιστικό. Χθες, φάνηκε η αξία του Λύρατζη και εν τη απουσία του. Ο Τέιλορ είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως σε ό,τι αφορά στο ανασταλτικό κομμάτι και έπεισε ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να υπολογίζει σε αυτόν μόνο αν χρειάζεται έναν παίκτη με ταχύτητα από την μέση και μπροστά σε ειδικές συνθήκες αγώνα. Από την άλλη, ήταν θετικό ότι ο Σάστρε στάθηκε με αξιοπρέπεια ως αριστερός μπακ και έδειξε σε όλους έναν ακόμη λόγο για τον οποίο ο ΠΑΟΚ θα τον αγοράσει από την Μαγιόρκα,


Ο Κλάτενμπεργκ έχει γίνει… Ελληνας, αλλά ακόμη να μάθει τους Ελληνες ρέφερι


Αφήνοντας το αγωνιστικό σκέλος, ας πιάσουμε και το κομμάτι της διαιτησίας. Είναι πραγματικά απορίας άξιο, ο οργανισμός ΑΕΚ να διαρρέει πώς η διαιτησία του Καμπάκοφ ήταν η χειρότερη φετινή για την ομάδα της. Στην φάση του ακυρωθέντος γκολ του Τσόλακ η ζυγαριά έγειρε προς εκείνη, με την συμβολή τoυ VAR σε μία δύσκολη περίπτωση που και να μην άλλαζε η απόφαση του Βούλγαρου διαιτητή θα μπορούσε κανείς να βρει σοβαρές δικαιολογίες για την απόφασή του, ενώ στα μέσα του δευτέρου μέρους, ο Στογιάνοφ από το VAR… αμέλησε να παρέμβει στο ξεκάθαρο πάτημα-δεύτερη κίτρινη του Χατζησαφί στον Τέιλορ.

Ωστόσο, εκεί που πραγματικά υπήρχε παρέμβαση διαιτητική για να αλλοιωθεί αποτέλεσμα ήταν στο Καραϊσκάκη. Οσοι είδαν πώς διαχειρίστηκε ο Καραντώνης τον χρόνο από την ισοφάριση του ΠΑΣ και μετά, αντιλήφθηκαν την σπουδή του να μην έχει απώλειες βαθμών ο Ολυμπιακός. Δεν είναι ο πρώτος Ελληνας διαιτητής που αδυνατεί να δείξει προσωπικότητα σε ματς των «ερυθρολεύκων» ειδικά στο Καραϊσκάκη. Όλοι έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα, εκτός από τον Κλάτενμπεργκ που θα μπορούσε να ορίσει ξένο για να δείξει ότι νοιάζεται για απόλυτη ισονομία στην τελευταία αγωνιστική που θα μπορούσε να ξαναφουντώσει η μάχη του τίτλου, όμως ο Αγγλος αρχιδιαιτητής φρόντισε να στερήσει από τον ΠΑΟΚ το επιπλέον κίνητρο που θα μπορούσε να δώσει πραγματικό ενδιαφέρον στο ματς με την ΑΕΚ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.