Ο ΠΑΟΚ του 2021 αρχίζει από το ισχυρό μυαλό

Κώστας Πετρωτός21 Δεκεμβρίου 2020

Η τελευταία εικόνα του 2020 για τον απλό οπαδό του ΠΑΟΚ είναι ο Πάμπλο Γκαρσία να μιλά με ένταση για τον πόλεμο που νιώθει ότι δέχεται η ομάδα του και την στάση που τηρούν ο ίδιος και οι ποδοσφαιριστές του. Στις δηλώσεις του στο συνδρομητικό κανάλι μετά τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, ο Ουρουγουανός τεχνικός επικαλέστηκε ακόμη και το όνομα του Γιώργου Κούδα κάνοντας έμμεσα παραπομπή στην αξέχαστη φωτογραφία που ο Ανθιμος Καψής, έχοντας αγκαλιάσει τον «Μεγαλέξανδρο», προσπαθούσε να τον σταματήσει αλλά μάταια. Ενδεχομένως, ο 43χρονος τεχνικός να ήθελε έτσι να παραπέμψει στον Χρήστο Τζόλη και την προσπάθεια που έκανε να περάσει τρεις παίκτες του Άρη την προηγούμενη Κυριακή και τελικά άκουσε τον Κλάτενμπεργκ να σχολιάζει ότι... έκανε θέατρο στο τέλος της προσπάθειάς του.

Όπως και να ‘χει, ο Πάμπλο Γκαρσία κουβαλούσε έναν θυμό μέσα του από την αναμέτρηση με τους «κιτρινόμαυρους» και τον εξέφρασε μετά την νίκη στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Αν και εκτιμώ ότι θα έπρεπε ό,τι είχε να πει, να το κατέθετε αμέσως μετά την λήξη του αγώνα στο «Κλ. Βικελίδης», δεν μπορώ να μην σκεφτώ ότι ίσως κάνω λάθος και δεν ήθελε να μιλήσει τότε, απλά, επειδή ήταν εκτός εαυτού και δεν ήθελε να πει κάτι πολύ χοντρό.

Αν ισχύει αυτό, τότε η σκέψη μου για τις χθεσινές ατάκες του «Κανάριο» καταλήγει σε ένα και μόνο συμπέρασμα: Ο θυμός του είναι απόλυτα διαχειρίσιμος και ό,τι κάνει ίσως είναι μέρος ενός σχεδίου που έχει στο μυαλό του. Ποιο μπορεί να είναι αυτό; Η λογική λέει ότι μπορεί να έχει στο μυαλό την σεζόν του Ραζβάν Λουτσέσκου στην ομάδα, που με ατάκες τύπου «they stole us», μπόρεσε να βάλει εξτρά κίνητρα στους παίκτες του να πάνε αήττητοι ως το τέλος του Πρωταθλήματος.

Όσο εύκολα σε φτιάχνει, άλλο τόσο εύκολα μπορεί να σε κάνει σμπαράλια

Μπορεί να ακούγεται πολύ ελκυστική μία τέτοια τακτική, όμως, δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμη. Απόδειξη, οι έξι κίτρινες κάρτες που είχαν χθες παίκτες του ΠΑΟΚ ή τα 9 κλεψίματα από την μία και τα 8 λάθη από την άλλη του Ελ Καντουρί. Όσο εύκολα μπορεί να πωρωθεί μία ομάδα όταν ο προπονητής της επικαλείται βιώματα που «χτυπούν» στο θυμικό των ποδοσφαιριστών, επίσης το ίδιο εύκολα μπορεί η πώρωση να μετατραπεί σε νεύρα και ο έλεγχος να χαθεί.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι εκτός της σεζόν του αήττητου πρωταθλήματος, υπάρχει και η περσινή, στην διάρκεια της οποίας ορισμένα γεγονότα (χαρακτηριστικότερο η υπόθεση της «πολυιδιοκτησίας») έβγαλαν τον ΠΑΟΚ από τις ράγες και τον αποπροσανατόλισαν εντελώς. Κατά συνέπεια, ο Πάμπλο Γκαρσία και το τιμ του θα πρέπει να εκπαιδεύσουν το μυαλό των παικτών τους για να μπορούν να διαχειρίζονται τέτοιου είδους καταστάσεις.

Ο Βιεϊρίνια «έδειξε» τα πλέι οφ, γιατί γνωρίζει ότι απαιτείται πίστωση χρόνου

Όσα περιγράψαμε πιο πάνω αποτελούν το στοίχημα ψυχολογικής διαχείρισης μέσα στους πρώτους μήνες του 2021. Υπάρχει, όμως, και ένα αγωνιστικό το οποίο, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις, το «έπιασε» ο πολύπειρος Αντρέ Βιεϊρίνια. Είπε ο «κάπτεν» του ΠΑΟΚ ότι ο τίτλος θα παιχτεί στα πλέι οφ. Μόνο τυχαία δεν ήταν η επισήμανσή του στην παρούσα φάση. Αντιλήφθηκε ότι η ομάδα κουβαλά τεράστια πίεση (το ομολόγησε και ο Γιαννούλης στις δηλώσεις του) και χρήζει αποφόρτισης. Ο ΠΑΟΚ έχει την ανάγκη να δουλέψει μακριά από την πίεση αυτή την περίοδο. Το ξέρει και ο Γκαρσία, όπως και ο Βιεϊρίνια και όλοι όσοι είναι εντός ποδοσφαιρικού τμήματος ότι ο Δικέφαλος έχει πολλά πράγματα να διορθώσει. Τόσο με καθημερινή δουλειά στις προπονήσεις, όσο και με μεταγραφές.

Αν ρίξει κανείς μία ματιά (και) στο χθεσινό ματς, θα διαπιστώσει ότι από τις μεταγραφές του καλοκαιριού μόνο ο Αντρίγια έχει σταθερά πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Ουαγκέ εκεί που άρχισε να ανεβαίνει τραυματίστηκε, οι Μουργκ και Σβαμπ έχουν πολλά σκαμπανεβάσματα, ο Τσόλακ κινείται στην σκιά του Σφιντέρσκι και ο ΠΑΟΚ «φωνάζει» ότι χρειάζεται φορ, ο Περέιρα είναι ακόμη άγουρος, το ίδιο και ο Νινούα που έχει υποχωρήσει στις επιλογές του Γκαρσία τελευταία. Ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη από στοχευμένες κινήσεις έτοιμων παικτών που θα έρθουν αρχές Γενάρη και από τα πρώτα ματς θα υπολογίζονται.

Βελτίωση στα στημένα μπροστά, πίσω όμως θέλει δουλειά

Παράλληλα, απαιτείται μοντάρισμα μέσα στο γήπεδο (μέχρι και πριν λίγες μέρες δεν είχε τον χρόνο για κάτι τέτοιο ο Γκαρσία γιατί ανά τρεις μέρες ο ΠΑΟΚ έδινε παιχνίδι). Χθες, κόντρα στον Παναθηναϊκό, ο ΠΑΟΚ έδειξε ότι έχει θέματα στην ανασταλτική λειτουργία του και ειδικά στις στημένες φάσεις. Το καλό είναι, από την άλλη, ότι έδειξε να βελτιώνει την δική του παραγωγή ευκαιριών από στημένες φάσεις. Δημιούργησε απειλητικές καταστάσεις και ένα γκολ από τα καλοζυγισμένα κόρνερ του Μουργκ. Οφείλει να συνεχίσει σ΄ αυτόν τον δρόμο και παράλληλα να αποκτήσει και αυτοματισμούς στο παιχνίδι του, να βγάζει εικόνα πολύ δεμένου συνόλου που θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό ότι είναι συμπαγές.

Φυσικά, μαζί με όλα αυτά χρειάζεται και βελτίωση της ατομικής εικόνας πολλών παικτών. Ο Πασχαλάκης έλειψε αρκετά και χρειάζεται μερικά ακόμη παιχνίδια για να βρει ρυθμό, ο Βιεϊρίνια το ίδιο. Ο Γιαννούλης έχει επηρεαστεί πολύ από τον κορονοϊό και θέλει τον χρόνο του, ο Σβαμπ πρέπει να ξαναφτιάξει τους δείκτες της φυσικής κατάστασής του.

Ο Σφιντέρσκι θέλει τις ανάσες του, ενώ παίκτες όπως ο Βαρέλα και ο Ροντρίγκο είναι απαραίτητο να επιστρέψουν ετοιμοπόλεμοι. Υπό αυτό το πρίσμα είναι πολύ θετικό το τάιμινγκ των γιορτών. Οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ θα έχουν την ευκαιρία να γεμίσουν τις μπαταρίες τους και να αδειάσουν το μυαλό τους απ’ όσα, έντονα, βίωσαν το τελευταίο διάστημα. Το μόνο που πρέπει να κρατήσουν ως το απόλυτο όπλο τους, είναι η συγκέντρωσή τους. Με το νέο έτος πρέπει να φτάσει στα ύψιστα επίπεδα γιατί πλέον καμία απώλεια δεν θα συγχωρείται.

Ειδικά, όταν έχει περάσει τόσα πολλά ο ΠΑΟΚ μέσα στο 2020 που απαιτείται να τον έχουν κάνει πιο ώριμο.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.