Ο ΠΑΟΚ του πρώτου γύρου πίσω από τους αριθμούς

Metrosport Team14 Δεκεμβρίου 2021

Γράφει ο Κωστής Παναγιώτου

Ο πρώτος γύρος της Super League 1 ολοκληρώθηκε και η γεύση που μένει στον ΠΑΟΚ είναι πικρή. Η επιστροφή του Ραζβάν Λουτσέσκου ανέβασε τις προσδοκίες και όλοι φιλοδοξούσαν για μια ανάλογη πορεία, με την προ διετίας παρουσία του Ρουμάνου στον «ασπρόμαυρο» πάγκο.

Ο αγωνιστικός χώρος, όμως, φανέρωσε τα προβλήματα και την έλλειψη επιλογών από τον πάγκο, με αποτέλεσμα αρκετοί παίκτες να επιβαρυνθούν και να παρουσιάζουν πτωτική πορεία με το πέρασμα των αγωνιστικών. Οι 13 βαθμοί από την κορυφή και τον Ολυμπιακό δεν αφήνουν πολλά περιθώρια, με την αντίδραση από τον «Δικέφαλο του Βορρά» να πρέπει να είναι άμεση, αλλά μεγαλύτερη ανάγκη έχει να αποκτήσει ξανά την αυτοπεποίθηση που έχει χαθεί τόσο από τον οργανισμό, όσο και από τους φίλους της ομάδας.


Η επίθεση τον ξελασπώνει, η άμυνα τον προδίδει

Κοιτώντας κανείς δύο σχετικές λίστες του πρωταθλήματος, διαπιστώνει γρήγορα τα συν και τα πλην του φετινού ΠΑΟΚ. Αναφερόμαστε στην καλύτερη επίθεση και την καλύτερη άμυνα. Ο «Δικέφαλος» έχει τη δεύτερη καλύτερη επίθεση ( μαζί με Ολυμπιακό) του πρωταθλήματος με 24 τέρματα. Σκοράροντας μάλιστα τα ίδια γκολ εντός και εκτός έδρας (12).

Στον αντίποδα βρίσκεται στην 9η θέση με την καλύτερη άμυνα, με 18 γκολ παθητικό. Δηλαδή είναι κάτω από τη μέση της βαθμολογίας. Επίσης, υπάρχει μια ισορροπία στα γκολ που δέχεται ως γηπεδούχος (8) και ως φιλοξενούμενος (10).

Εμβαθύνοντας στα νούμερα που ξεχωρίζουν ο ΠΑΟΚ είναι 2ος σε ασίστ (15), αλλά ταυτόχρονα είναι στη 3η θέση με τα περισσότερα λάθη (558), δηλαδή 42,9 ανά αγώνα, υψηλός αριθμός για ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό. Ενώ είναι πρώτος στις επιτυχημένες πάσες με 915, δηλαδή 70.38 ανά παιχνίδι. Τέλος, χρειάζεται 5.8 τελικές για να βρει δίχτυα, με αποτέλεσμα να είναι ο 2ος στη σχετική λίστα, ενώ συνολικά επιχειρεί 10.8 τελικές ανά αγώνα.

Γκολ Υπέρ                 24       2ος

Γκολ κατά                 18       9ος

Ασίστ                       15       2ος

Γκολ/Τελικές            5.8     2ος

Πάσες                     915      1ος

Λάθη                      558      3ος

Συνολικές τελικές   140      5ος



Στα «ντέρμπι» είναι ίσα βάρκα, ίσα πανιά

Στα τέσσερα «ντέρμπι» του πρώτου μισού του πρωταθλήματος έχει καταφέρει να γευτεί τη χαρά της νίκης δύο φορές και την πικρή γεύση της ήττας ισάριθμες φορές.

Εντός έδρας έχει επικρατήσει επί της ΑΕΚ (2-0) στην κορυφαία εμφάνισή του στην «Τούμπα» και έχει ηττηθεί από τον Άρη (0-1).

Εκτός έδρας έχει ακριβώς τον ίδιο απολογισμό με μια νίκη επί του Παναθηναϊκού (1-3), στην κορυφαία εμφάνισή του μακριά από τη Θεσσαλονίκη, και μια ήττα από τον Ολυμπιακό (2-1).

Η εικόνα του ΠΑΟΚ στα μεγάλα παιχνίδια δεν είναι απόρροια της μεγάλης διαφοράς από τον πρώτο, αλλά στους αγώνες που θεωρητικά κυκλώνεις πριν την έναρξη της σεζόν και λες εδώ πρέπει να κερδίσω.

Οι «μικροί» τον πλήγωσαν

Οι παλιοί συνήθιζαν να λένε πως: «πρωταθλητής θα στεφθεί αυτός που θα περάσει από την επαρχία». Εγώ θα κάνω μια μικρή παραλλαγή λέγοντας πως: «πρωταθλητισμό κάνεις όταν νικάς ομάδες της επαρχίας». Ο ΠΑΟΚ φέτος δεν τα έχει πάει καλά στα παιχνίδια που οι τρεις βαθμοί ήταν μονόδρομος και οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα μοιάζει με αποτυχία.

Οι αντίπαλοί του καταφέρνουν να σκοράρουν εναντίον του με την ίδια ευκολία τόσο εντός, όσο και εκτός έδρας. Ο συνολικός απολογισμός εντός είναι 7 γκολ παθητικό και τα ίδιο ισχύει και εκτός έδρας. Επίσης, στις συνολικά 9 αναμετρήσεις με τις θεωρητικά «μικρές» ομάδες έχει 5 νίκες, μια ισοπαλία και 3 ήττες, δηλαδή έχει απολέσει 11 βαθμούς.

ΠΑΟΚ εντός έδρας                                  ΠΑΟΚ εκτός έδρας

0-1 ΠΑΣ Γιάννινα                                       0-1 Αστέρας Τρίπολης

4-4 ΝΠΣ Βόλος                                          1-2 Παναιτωλικός

4-1 Απόλλων Σμύρνης                               1-3 ΟΦΗ

2-1 Λαμία                                                  2-0 Ατρόμητος

                                                                  3-2 Ιωνικός

Οι παίκτες που έκαναν τη διαφορά

Δύο ονόματα έχουν ξεχωρίσει και δεν είναι άλλα από τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς (2 γκολ, 3 ασίστ) και τον Γιασμίν Κούρτιτς (5 γκολ, 1 ασίστ), οι οποίοι έχουν συμμετοχή στα 11 από τα 24 τέρματα της ομάδας τους. Ο «Δικέφαλος» έχει καταφέρει να βρει γκολ από δέκα διαφορετικούς ποδοσφαιριστές του και το νόμισμα έχει δύο όψεις. Η πρώτη αποδεικνύει την δυνατότητα που έχει να βρίσκει γκολ από διαφορετικά πρόσωπα και να επιτίθεται πολυπρόσωπα. Η δεύτερη, όμως, δείχνει την δυστοκία που αντιμετωπίζουν οι επιθετικοί του, με τον Κάρολ Σφιντέρσκι και τον Τσούμπα Άκπομ να έχουν μαζί 5 τέρματα, όσα δηλαδή και ο Κούρτις.

Ο Σλοβένος είναι πρώτος σε τελικές για την ομάδα του (19 τελικές) και 3ος στη λίστα με τους παίκτες που χρειάζονται τις λιγότερες προσπάθειες για να πετύχουν κάποιο τέρμα στο πρωτάθλημα, με 3.8 τελικές. Επίσης, είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας και ο τέταρτος του πρωταθλήματος (μαζί με Ευθύμη Κουλούρη, Στίβεν Τσούμπερ, Ελ Αραμπί, Αΐας Άοσμαν και Ροντρίγκο Εραμούσμπε).

Ο Α.Ζίβκοβιτς είναι 3ος σε ασίστ στη Super League, μαζί με τον συμπαίκτη του, Ντάγκλας Αουγκούστο, και τον Χουάν Μουνίθ του Ατρόμητου, με 3 ασίστ. Ακόμα ένας που ξεχωρίζει είναι ο Στέφαν Σβαμπ, οποίος είναι πρώτος σε πετυχημένες πάσες για τον ΠΑΟΚ και 2ος σε όλο το πρωτάθλημα, με 104 πάσες.

Τέλος, ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ βρίσκεται στην 2η θέση με τους παίκτες με τα περισσότερα λάθη στη λίγκα, με 75, καθώς ο Ολλανδός διαχειρίζεται πολλές κατοχές για την ομάδα του. Αλλά παράλληλα αποδεικνύει την κόπωση του μεσοεπιθετικού και την έλλειψη καθαρού μυαλού, παίζοντας συνεχόμενα παιχνίδια σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Δύο παίκτες δεν φέρνουν την άνοιξη. Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται και άλλοι παίκτες από το ρόστερ να βγουν μπροστά και να πρωταγωνιστήσουν στη δύσκολη συνέχεια που ακολουθεί.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.