Ο ΠΑΟΚ, το πρόβλημα στο γκολ και τα Xgoals που λένε την μεγάλη αλήθεια

Metrosport Team30 Σεπτεμβρίου 2022

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι, άρθρα και δηλώσεις για ενίσχυση, παίκτες ήρθαν, άλλοι έφυγαν και η σεζόν ξεκίνησε για τον ΠΑΟΚ. Άσχημη αρχή με έναν αναπάντεχο ευρωπαϊκό αποκλεισμό και τον «δικέφαλο» να μπαίνει στα εντός συνόρων παιχνίδια με μεγάλη γκρίνια. Η μεταγραφική περίοδος έκλεισε, η ενίσχυση σταμάτησε πριν τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, επαρκής ή όχι θα φανεί σε βάθος χρόνου.

Μεσοεπιθετικά ο ΠΑΟΚ πήρε παίκτες, έκανε την αναμενόμενη ανανέωση με τους Μπράντον Τόμας, Κάλεντ Νάρεϊ, Νίκολας Κουαλιάτα, Αντρέ Ρικάρντο. Οι Τόμας και Νάρεϊ για την πρώτη ομάδα που ήδη καταθέτουν τα διαπιστευτήρια τους, οι Κουαλιάτα και Ρικάρντο για την δεύτερη όπως φαίνεται. Οι υπόλοιποι της... γραμμής αυτοί που ήδη υπήρχαν στην ομάδα μεταξύ τους ο Αντρίγια Ζίφκοβιτς, ο Ντάγκλας Αουγκούστο και ο Νέλσον Ολιβέιρα μαζί με τους Ντιέγκο Μπίσεσβαρ και Ομάρ Έλ Καντουρί.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το αν αυτή η ενίσχυση ήταν επαρκής τελικά. Πως όμως προσμετράται αν ο «δικέφαλος» έχει αποτελεσματικότητα ή όχι; Και αν το πλάνο που είχε εξ αρχής του... βγαίνει στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου; Με τα XGoals, δηλαδή σύμφωνα με την μονάδα μέτρησης των πιθανοτήτων που έχει κάθε τελική προσπάθεια για να γίνει γκολ σε συνάρτηση φυσικά με το συμβαίνει στην πραγματικότητα. Στα Expected Goals λοιπόν, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου έχει πολύ υψηλά ποσοστά.


Πιο συγκεκριμένα ο ΠΑΟΚ είναι πρώτος συνολικά στην Super League σύμφωνα με τα στατιστικά της FootyStats. Αναλυτικά τα στοιχεία της πρώτης πεντάδας:

XG OVERALL

  1. ΠΑΟΚ 1.86XG
  2. Ολυμπιακός 1.69XG
  3. ΑΕΚ 1.50XG
  4. Άρης 1.48XG
  5. Αστέρας Τρίπολης 1.36XG

Όπως βλέπουμε οι τελικές που κάνουν οι Θεσσαλονικείς είναι εξαιρετικά απειλητικές και καλύτερες από κάθε άλλη ομάδα της Super League.Αναλυτικότερα όμως τι κάνουν οι «ασπρόμαυροι» εντός και εκτός έδρας ξεχωριστά;

Και στα δύο ο «δικέφαλος»... σαρώνει, στα μεν εντός είναι πάλι στην κορυφή και στα δε εκτός βρίσκεται στην δεύτερη θέση πίσω μόνο από τον Αστέρα Τρίπολης και με μικρή διαφορά.

Στα παιχνίδια εντός έδρας ο ΠΑΟΚ βρίσκεται πρώτος και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους κάτι που όμως δεν «αποτυπώνεται» στα γκολ που έχει πετύχει.

Ο πίνακας της Footystats:

XG HOME

  1. ΠΑΟΚ 2.16XG
  2. Ολυμπιακός 1.90XG
  3. ΑΕΚ 1.87XG
  4. ΠΑΣ Γιάννενα 1.73XG
  5. Ιωνικός 1.62XG

Πρώτος στην λίστα με την επικινδυνότητα φάσεων αλλά πέμπτος στο σκοράρισμα εντός έδρας μαζί με τον Ατρόμητο έχοντας βρει δίχτυα 4 φορές.

Άρα κάτι δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε βάση αριθμών. Μικρό δείγμα σαφώς φαίνεται όμως να πιστοποιεί το επιθετικό πρόβλημα καθώς οι «ασπρόμαυροι» θα έπρεπε να έχουν σκοράρει παραπάνω. Τρεις νίκες έχει ο ΠΑΟΚ δεν... έχασε κάτι από άποψη βαθμών, αλλά θα μπορούσε να κερδίζει πιο εύκολα.

Επιβεβαιώνεται με λίγα λόγια το γεγονός ότι ο «δικέφαλος» δεν εκμεταλλεύεται την πληθώρα τελικών, με μέσο όρο 16.6 ανά παιχνίδι πετυχαίνει 1.3 γκολ, δηλαδή δυσκολεύεται πολύ να «καθαρίσει» τους αγώνες.

Στα παιχνίδια μακριά από την Τούμπα η εικόνα δεν αλλάζει δραματικά, αλλά είναι η μόνη κατηγορία που δεν βρίσκει τον ΠΑΟΚ πρωτοπόρο.

Ο πίνακας της Footystats:

XG AWAY

  1. Αστέρας Τρίπολης 1.48XG
  2. ΠΑΟΚ 1.42XG
  3. Άρης 1.40XG
  4. Ολυμπιακός 1.39XG
  5. Ατρόμητος 1.29XG

Δεύτερη θέση στον σχετικό πίνακα, για τους Θεσσαλονικείς πίσω μόνο από τον Αστέρα Τρίπολης. Συγκριτικά πάλι ο «δικέφαλος» όμως βρίσκεται πολύ... πίσω με 13.5 τελικές ανά παιχνίδι και 1 γκολ μέσο όρο μόλις σε δύο αγώνες βέβαια.

Άρα στην συνολική εικόνα οι αριθμοί επιβεβαιώνουν το επιθετικό πρόβλημα, καθώς τον βρίσκουν όγδοο στην συνολική λίστα σκοραρίσματος πίσω από όλες τις ομάδες της εξάδας, τον Παναιτωλικό και τον Βόλο. Μάλιστα οι καταστάσεις δεν βοηθούν τον ΠΑΟΚ καθώς μετά τον τραυματισμό του Μπράντον Τόμας και την φυγή του Γιώργου Κούτσια μοναδικός διαθέσιμος στην θέση “9” πλέον είναι ο Νέλσον Ολιβέιρα.

Το μοναδικό καλό που μπορεί να βρει ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι ότι η ομάδα του έχει τις τελικές ώστε να σκοράρει, οπότε λείπει μόνο η εκτέλεση. Κάτι που όμως θα χρειαστεί άμεσα καθώς μπαίνει σε μήνα πολύ απαιτητικών αναμετρήσεων έχοντας να παίξει τρία ντέρμπι, με Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΑΕΚ και εκεί θα πρέπει να βρει και την αποτελεσματικότητα στο γκολ.

Αν θα τα καταφέρει θα φανεί αρχής γενομένης από το παιχνίδι της Κυριακής (2/10), στην Τούμπα κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.