Ο ΠΑΟΚ «το έχει» αλλά δεν είδαν ότι η Κράσνονταρ παίζει... κανονικό ποδόσφαιρο

Στέλιος Γρηγοριάδης24 Σεπτεμβρίου 2020

Aγαπητή Metrosport,

“Οι λεπτομέρειες δεν ήταν σήμερα μαζί μας, αλλά είμαι σίγουρος ότι στην Τούμπα θα κάνουμε ένα καλό παιχνίδι που θα μας οδηγήσει στην πρόκριση”, είπε ο Αμπελ Φερέιρα μετά την ήττα από την Κράσνονταρ στη Ρωσία.

Ναι, οι λεπτομέρειες δεν ευνόησαν τον ΠΑΟΚ. Ο Πέλκας έχασε το πέναλτι, ο Γιαννούλης παραχώρησε ένα πέναλτι που θα μπορούσε να αποφύγει, το πλασέ του Ελ Καντουρί πήγε στο δοκάρι και το 2-1 έγινε από μια κακή στιγμή στο κέντρο της άμυνας. Η Κράσνονταρ έχασε πιο πολλές ευκαιρίες, αλλά αν δεν τη βοηθούσε η τύχη στις τέσσερις αυτές περιπτώσεις, ούτε καν την ισοπαλία θα είχε πάρει.

Ναι, ο ΠΑΟΚ μπορεί να κάνει ένα καλό παιχνίδι στην Τούμπα και να πάρει τελικά την πολυπόθητη πρόκριση. Γιατί να μην το κάνει; Αρκεί να μοιάζει με τον ΠΑΟΚ που απέκλεισε την Μπεσίκτας και την Μπενφίκα.

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο αυτές οι τέσσερις λεπτομέρειες που έκριναν το προχθεσινό ματς. Υπήρχαν και άλλες. Και πρέπει να τις εντοπίσουν παίκτες και Φερέιρα για να “πνίξουν” την Κράσνονταρ στη ρεβάνς.

1. Η άμυνα σάστισε σε αρκετές περιπτώσεις. Αυτή η σαστιμάρα έφερε τα δύο γκολ και υποχρέωσε τον Ζίβκοβιτς σε τουλάχιστον τρεις σωτήριες αποκρούσεις.

2. Οι χαφ δεν ανταποκρίθηκαν όπως θα έπρεπε ούτε ανασταλτικά, ούτε δημιουργικά. Η άμυνα “τρυπήθηκε” από τον άξονα, ενώ δεν “βγήκαν” πολλοί καλοί συνδυασμοί που θα δημιουργούσαν περισσότερες ευκαιρίες για γκολ. Κρέσπο και Σβαμπ ήταν μακριά από τον καλό εαυτό τους, αλλά ακόμη και ο Γιαννούλης με τον Ελ Καντουρί, που φάνηκαν περισσότερο, δεν πρόσφεραν όσα στους προηγούμενους αγώνες.

3. Οι τρεις επιθετικοί έτρεξαν ίσως περισσότερο απ' όλους, ωστόσο ούτε βοηθήθηκαν όσο θα έπρεπε από τους μέσους, ούτε οι ίδιοι κατάφεραν να διασπάσουν την άμυνα της Κράσνονταρ με προσωπικές ενέργειες. Το γκολ ήταν ποίημα με τις πάσες του Βαρέλα, του Γιαννούλη και του Ζίβκοβιτς και το ιδανικό τελείωμα του Πέλκα, αλλά φάσεις σαν αυτή “βγήκαν” ελάχιστες.

Στη ρεβάνς, λοιπόν, με δεδομένο ότι η Κράσνονταρ θα βρει περισσότερο χώρο για τις επιθέσεις της, μια που ο ΠΑΟΚ θα παίζει μόνο για τη νίκη, πρέπει να αποφευχθεί η σαστιμάρα και το “τρύπημα” της άμυνας, γιατί αυτό, όπως είδαμε, είναι το ατού της Κράσνονταρ.

 Η ικανότητα των χαφ και των επιθετικών της να “μπουκάρουν” κατά μέτωπο, χάρη στην ταχύτητα, τη δεξιοτεχνία και τις αυτοματοποιημένες κινήσεις τους. Πέρα από τη μεγάλη αυτοσυγκέντρωση των κεντρικών αμυντικών και του Ζίβκοβιτς, θα χρειαστεί οι τέσσερις μέσοι να τα κάνουν όλα τέλεια. Να προστατεύσουν την άμυνα και να συνδυαστούν όσο μπορούν καλύτερα με τους τρεις επιθετικούς για να “βγουν” οι φάσεις που θα φέρουν το γκολ ή τα γκολ.

 Οσο για τους επιθετικούς, που μοιραίο είναι να βρεθούν πιο πολλές φορές από τους υπόλοιπους σε θέση βολής, εννοείται ότι πρέπει να αποδειχθούν αποτελεσματικοί στην τελική ενέργεια, όπως εννοείται ότι πρέπει να έχουν μεγάλη συμμετοχή στο “χτίσιμο” των επιθέσεων, είτε με την καλή κυκλοφορία της μπάλας, είτε και με τις προσωπικές ενέργειές του.

Ναι, ο ΠΑΟΚ “το έχει”. Ναι, ο ΠΑΟΚ μπορεί. Αλλά κάνουν λάθος όσοι δεν είδαν ότι η Κράσνονταρ είναι μια πολύ καλά δουλεμένη ομάδα, που παίζει... κανονικό ποδόσφαιρο. Μια ομάδα που μπορείς να τη διαλύσεις εξ αιτίας των αδυναμιών της στην άμυνα, αλλά και που μπορεί να σε διαλύσει χάρη στην ωραία ανάπτυξή της με τις ταχύτατες κινήσεις των μέσων και των επιθετικών της. 

Κάνουν λάθος, επίσης, όσοι λένε ότι “ο ΠΑΟΚ δεν έχει να φοβηθεί τίποτε στη ρεβάνς”. Φόβος έτσι κι αλλιώς δεν πρέπει να υπάρχει ποτέ, ωστόσο οι παίκτες του ΠΑΟΚ και ο προπονητής τους οφείλουν να δουλέψουν με γνώμονα την παραδοχή ότι έχουν να παλέψουν με έναν πολύ αξιόλογο και επικίνδυνο αντίπαλο, που θα τον αποκλείσουν μόνο εάν “πιάσουν” το 100% της απόδοσής τους.

ΥΓ. Το μυαλό όλων είναι, λογικά, στη ρεβάνς, αλλά προσοχή στο ματς του Σαββάτου με τον Βόλο. Δεν συγχωρούνται απώλειες βαθμών με κατώτερους αντιπάλους.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.