Ο ΠΑΟΚ θέλει τη 2η θέση, ο Άρης τη γαλήνη

Παναγιώτα Χαλκιά28 Ιουνίου 2020

Η Βόρεια Ελλάδα το περιμένει, η Θεσσαλονίκη ανυπομονεί. Οι δείκτες του ρολογιού μετρούν αντίστροφα και κάθε λεπτό μας φέρνει πιο κοντά στη μεγάλη μάχη. Άρης και ΠΑΟΚ θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο «Κλεάνθης Βικελίδης» για την 4η αγωνιστική των πλέι οφ του πρωταθλήματος.

Είναι ένα ντέρμπι διαφορετικό. Ένα παιχνίδι που ξυπνά μνήμες και κάνει την πόλη να καρδιοχτυπά. Αμφότεροι έχασαν στη μάχη του κυπέλλου μεσοβδόμαδα και αναζητούν ένα τρίποντο για να αναπτερώσουν το ηθικό τους. Ο Δικέφαλος έχει ένα έξτρα κίνητρο καθώς κυνηγά τη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Οι «κιτρινόμαυροι» αντιμετωπίζουν το αντίπαλο δέος της πόλης, που από μόνο του είναι ένα σημαντικό κίνητρο.

Αποτελεσματικός Άρης, πετάει ευκαιρίες ο ΠΑΟΚ

Άρης και ΠΑΟΚ έχουν συναντηθεί άλλες δύο φορές στη διάρκεια του πρωταθλήματος. Στην Τούμπα ο Δικέφαλος απώλεσε βαθμούς για πρώτη φορά στη σεζόν και κατάφερε να πάρει το βαθμό της ισοπαλίας στο 97΄με τέρμα του Γιόσιπ Μίσιτς (2-2). Στο Χαριλάου οι «κιτρινόμαυροι» φρόντισαν να σπάσουν το αήττητο του έτερου συμπολίτη και να τον ρίξουν από την κορυφή επικρατώντας με 4-2.

Το εντυπωσιακό των δύο αναμετρήσεων είναι η αποτελεσματικότητα του Άρη. Οι παίκτες του Μίκαελ Ένινγκ είχαν πάθος, ενέργεια, δύναμη και εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τις ευκαιρίες που δημιούργησαν. Μέτρησαν συνολικά οχτώ τελικές, εκ των οποίων οι έξι κούνησαν τα δίχτυα του αντιπάλου. Σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ, ο οποίος έκανε 23 τελικές και κατάφερε να σκοράρει μόλις τέσσερις φορές.

Η διαδικασία των πλέι οφ μας προσφέρει άλλες δύο μάχες ανάμεσα στους δύο αντιπάλους και το metrosport.gr αναλύει την στατιστική εικόνα των ομάδων σε αυτή τη φάση του πρωταθλήματος.

Ευάλωτος αμυντικά ο Άρης…

Ευκαιρίες στον αντίπαλο να πατήσει περιοχή και να απειλήσει την εστία δίνει συχνά πυκνά ο Άρης. Στα τρία παιχνίδια των πλέι οφ οι «κιτρινόμαυροι» έχουν δεχθεί έξι τέρματα σε 34 τελικές, δηλαδή οι αντίπαλοι βρίσκουν δίχτυα κάθε 5.6 τελικές προσπάθειες.

22 εντός περιοχής

Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι παίκτες του αντιπάλου βρίσκουν κενούς διαδρόμους και πατούν εύκολα στην περιοχή. Οι 22 από τις 34 τελικές που έχουν δημιουργήσει είναι μέσα από τη μεγάλη περιοχή. Ειδικότερα, έχουν επιχειρήσει 17 σουτ και πέντε κεφαλιές.

Ο τρόπος που δέχεται γκολ δεν άλλαξε καθώς όπως και στην κανονική διάρκεια η εστία παραβιάστηκε μετά από κάποιο ατομικό λάθος (Ολυμπιακός), από το ύψος της μεγάλης περιοχής (ΟΦΗ), από κενό στο αριστερό άκρο (Ολυμπιακός) και από κενό στο κέντρο της άμυνας (ΑΕΚ).

….αλλά δημιουργικός

Την αδυναμία στην άμυνα, την καλύπτει η επίθεση. Ο Άρης έχει μια πλούσια και ποιοτική μεσοεπιθετική γραμμή και αποδεικνύεται έμπρακτα. Βρήκε δίχτυα και στα τρία παιχνίδια των πλέι οφ. Έχει παραβιάσει την αντίπαλη εστία έξι φορές. Χρειάζεται μόλις 3.6 τελικές προσπάθειες για να σκοράρει. Ωστόσο, δυσκολεύεται να πατήσει περιοχή αφού οι 10 από τις 22 τελικές που έχει δημιουργήσει συνολικά είναι εκτός αυτής.

Δημιουργεί αλλά δεν σκοράρει ο ΠΑΟΚ

Αδυναμία στο σκοράρισμα παρουσιάζει ο ΠΑΟΚ, ο οποίος έχει μείνει άσφαιρος στα δύο από τα τρία παιχνίδια των πλέι οφ. Ο Δικέφαλος δεν έχει σταματήσει να δημιουργεί αλλά έχει πρόβλημα στην ορθότητα της τελικής πάσας. Ειδικότερα, μετρά συνολικά 39 τελικές και μόλις τρία τέρματα. Χρειάζεται δηλαδή 13 προσπάθειες για να παραβιάσει την αντίπαλη εστία.

Δεν πατούν εύκολα περιοχή οι αντίπαλοι

Οι «ασπρόμαυροι» έχουν δεχθεί δύο τέρματα στις τρεις στροφές των πλέι οφ. Η άμυνα λειτουργεί ικανοποιητικά αλλά τα ατομικά λάθη έχουν κοστίσει. Οι αντίπαλοι δυσκολεύονται να πατήσουν στη μεγάλη περιοχή αλλά εάν το κάνουν είναι αποτελεσματικοί. Οι παίκτες των αντιπάλων έχουν μπει μόλις οχτώ φορές στην περιοχή και στις δύο εξ αυτών ήταν εύστοχοι.

Μάλιστα, και τα δύο τέρματα προήλθαν από λάθος. Στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ο Βιεϊρίνια έχασε την μπάλα και ο Ελ Αραμπί βρήκε τον τρόπο να παραβιάσει την εστία του Πασχαλάκη ενώ στην αναμέτρηση με τον ΟΦΗ ο Νέιρα εκμεταλλεύτηκε την ασταθή απόκρουση του Έλληνα γκολκίπερ και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Ραντεβού στο χορτάρι του «Κλεάνθης Βικελίδης», όπου το πλεκτό είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα κουνηθεί αφού οι δύο ομάδες έχουν σημειώσει συνολικά 10 τέρματα στις δύο μεταξύ τους συναντήσεις.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.