Ο ΠΑΟΚ θα πάει στη ρεβάνς και για να σβήσει το λάθος του Ιουνίου

Κώστας Πετρωτός20 Αυγούστου 2021

Αυτή την φορά το «για μένα ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να κερδίσει 3-1 ή 4-1» που ανέφερε ο Ραζβάν Λουτσέσκου στις πρώτες δηλώσεις του μετά τον αγώνα με την Ριέκα δεν είναι απλά ένα από τα γνωστά ευφυολογήματά του, αλλά απηχεί σε απόλυτο βαθμό την πραγματικότητα. Ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να είχε φτάσει σε μία καθαρή νίκη κόντρα στους Κροάτες και το σύνθημα «ΠΑΟΚ εσύ θα προκριθείς» που ακούστηκε στο φινάλε του ματς και συνόδευσε το ζεστό χειροκρότημα της κερκίδας προς τους παίκτες για την προσπάθεια που έκαναν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο είναι η καλύτερη απόδειξη για την πολύ καλή εικόνα που έβγαλαν οι γηπεδούχοι στο δεύτερο ημίχρονο. Οι γηπεδούχοι είχαν συνολικά 21 τελικές, 17 κόρνερ, ποσοστό κατοχής μπάλας άνω του 65% και σπουδαίες ευκαιρίες κυρίως από τους Σφιντέρσκι και Κούρτιτς.

Ελειψε το γκολ και την αδικία ήρθε να την αποκαταστήσει εν μέρει ο Γκάλεσιτς με το αυτογκόλ που σημείωσε στην τελευταία φάση του αγώνα. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι υπάρχει και μία άλλη ερμηνεία γύρω από την αδυναμία του ΠΑΟΚ να αποτυπώσει την κατά κράτος επικράτηση έναντι του αντιπάλου του στο αποτέλεσμα του αγώνα: Έλλειψη ποιοτικών λύσεων ή για την ακρίβεια έλλειψη πληθώρας ποιοτικών λύσεων, γιατί όντως ο ΠΑΟΚ διαθέτει ποιοτικούς παίκτες στην ενδεκάδα του. Ελα όμως που με τραυματία τον Ολιβέιρα, θα έπρεπε να περιμένει τα πάντα από τον ανέτοιμο Σφιντέρσκι (ελέω κορονοϊού και για να προσθέσω κάτι με αφορμή αυτό, καλό είναι να γνωστοποιείται κάθε κρούσμα κορονοϊού, γιατί οι παίκτες δέχονται άδικα σκληρή κριτική μέχρι να συνέλθουν απόλυτα μετά την περιπέτεια που αγνοεί ο κόσμος) ή τον Μπίσεσβαρ που παίζει με την φόρα του Gold Cup και χωρίς να έχει κάνει προετοιμασία, αλλά και τον πεσμένο ακόμη σε απόδοση, Αντρίγια. Το γεγονός ότι ο Λουτσέσκου αναγκάστηκε να βάλει έναν 17χρονο (αλίμονο αν ζητήσει κανείς ευθύνη από τον Κούτσια) ή τους Εσίτι και Καγκλάβα στο φινάλε για να πάρει κάτι από τον πάγκο του, αν μη τι άλλο φανερώνει και την γύμνια του ρόστερ.

Βέβαια, το λάθος με τις μεταγραφές δεν έγινε τον Αύγουστο, αλλά ενάμιση μήνα πριν όταν η ομάδα προετοιμαζόταν να φύγει για το βασικό στάδιο προετοιμασίας. Ο ΠΑΟΚ τότε είχε ήδη πάρει τον Τέιλορ, ολοκλήρωνε την απόκτηση του Ολιβέιρα και σχεδόν στα μέσα της παρουσίας του στην Ολλανδία, προστέθηκε και ο Κούρτιτς. Για να ήταν η ομάδα ικανοποιητικά καλυμμένη για τα παιχνίδια της στα προκριματικά του Conference League θα έπρεπε να είχε αποκτήσει τουλάχιστον έναν ακραίο μπακ ακόμη και έναν παίκτη στην μεσοεπιθετική γραμμή. Μίνιμουμ. Να είχε δουλέψει μαζί τους ο Λουτσέσκου, να τους έμπαζε στην φιλοσοφία της ομάδας, να υπήρχε ο χρόνος να γίνουν γρανάζια της. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη, το βάρος πέφτει ξεκάθαρα στην διοίκηση και φέρει μεγάλη ευθύνη που η ομάδα αντιμετωπίζει δυσκολίες για να φτάσει μέχρι τους ομίλους του Conference League που αποτελούν κατά γενική ομολογία έναν βασικό στόχο φέτος.

Ο Λουτσέσκου, ωστόσο, δεν χάνει την αισιοδοξία του ότι όλα θα πάνε καλά. Ο τρόπος που μιλά δημόσια (το έκανε και χθες στην συνέντευξη Τύπου) δείχνει μεγάλη αυτοπεποίθηση και για την δουλειά που κάνει και για την ανταπόκριση της ομάδας σ΄ αυτήν. Η αλήθεια είναι ότι το μέχρι τώρα δείγμα γραφής πείθει ότι υπάρχει πρόοδος. Στα τρία πρώτα επίσημα παιχνίδια του ο ΠΑΟΚ παρουσιάζει διαρκή βελτίωση και παράλληλα δείχνει ότι έχει ακόμη πολλά περιθώρια να πάει προς τα πάνω. Οι στημένες φάσεις είναι ένας τομέας που ακόμη έχουμε δει ελάχιστα πράγματα σε σχέση με όσα γνωρίζουμε για τις ομάδες του Λουτσέσκου. Χθες, σε 17 κόρνερ ο απολογισμός ήταν φτωχός σε δημιουργία ευκαιριών και χρειάστηκε να έρθει το τελευταίο από αυτά για να προκύψει αυτογκόλ.

Ο Λουτσέσκου πρέπει να επιδιώξει την αφύπνιση κάποιων ατού

Τι μπορεί να αλλάξει για τον ΠΑΟΚ σε μία εβδομάδα για να αυξήσει κατά πολύ τις πιθανότητες να είναι εκείνος που θα πάει στους ομίλους του Conference League; Για να είμαστε ρεαλιστές, σαφέστατα θα υπάρχει βελτίωση της συνολικής απόδοσης, ωστόσο, το στοιχείο στο οποίο πρέπει να επενδύσει ο ΠΑΟΚ είναι η κατακόρυφη άνοδος στην απόδοση συγκεκριμένων μονάδων του. Ειδικότερα του Αντρίγια που ο Λουτσέσκου τόνισε ότι περιμένει την έκρηξή του, του Σφιντέρσκι που σίγουρα θα έχει περισσότερες δυνάμεις, έχοντας μία ακόμη εβδομάδα προπονήσεων, αλλά πρέπει να εμφανιστεί και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, του Κούρτιτς που ήδη δείχνει ότι μπορεί να γίνει παίκτης κλειδί για τον ΠΑΟΚ και του Βιεϊρίνια που πρέπει να καταθέσει την ποιότητα και την εμπειρία του. Το γκολ της ισοφάρισης στο φινάλε σίγουρα θα μετρήσει υπέρ του Δικεφάλου και ψυχολογικά και για την στρατηγική που θα ακολουθήσει στην διάρκεια του αγώνα και ο ΠΑΟΚ είναι μία έμπειρη ομάδα που ξέρει πώς να εκμεταλλεύεται λεπτομέρειες σαν κι αυτή.

Χρήσιμα συμπεράσματα μετά και το χθεσινό ματς

Κλείνοντας θα ήθελα να καταθέσω και ορισμένους προβληματισμούς που μου γεννήθηκαν κάνοντας μία βόλτα στα social media:

-Διάβασα ουκ ολίγα σχόλια ότι ο ΠΑΟΚ είναι μία ομάδα βετεράνων που της λείπει η ενέργεια και η ταχύτητα. Αλήθεια, εκτιμήθηκαν όσο τους άξιζε από μερίδα του κόσμου μονάδες που της έδιναν αυτά τα στοιχεία (Πέλκας, Λημνιός);
-Το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση για την αποτελεσματικότητα του τμήματος σκάουτινγκ και το πόσο καλά συνεργάζεται με τον Λουτσέσκου (σε σημείο που να ξεφεύγει και από τα όρια που πρέπει να διέπουν μία ΠΑΕ), μήπως θα πρέπει να οδηγήσει σε αναθεώρηση της σκέψης ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να πορεύεται χωρίς τεχνικό διευθυντή;
-Όλα δείχνουν ότι ο ΠΑΟΚ δεν θα αποφύγει την αγαπημένη συνήθειά του στα χρόνια του Σαββίδη να αποκτά παίκτες στο φίνις των μεταγραφών. Πλέον, το έχει εμπεδώσει και ο πιο απλός οπαδός της ομάδας. Ας φροντίσουν οι υπεύθυνοι όσοι έρθουν να είναι πραγματικά ποιοτικοί παίκτες. Αυτό έχει ανάγκη ο Δικέφαλος.

Υ.Γ. Χρωστάω μία συγνώμη στον Σβαμπ, γιατί ο δαίμων της ηλεκτρονικής δημιουργίας των σελίδων στην εφημερίδα «Metrosport« (και η απροσεξία του γράφοντος κατά την διόρθωση) του στέρησε έναν επιπλέον βαθμό από την συνολική βαθμολογία του στον αγώνα. Είναι πολύ καλός ως οργανωτής από την μέρα που τον «απελευθέρωσε» ο Κούρτιτς από άλλα καθήκοντα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook 


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.