Ο ΠΑΟΚ με και χωρίς τον Λουτσέσκου - Το νταμπλ και τα ρεκόρ

Χρύσανθος Δοβλέτογλου27 Μαΐου 2021

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι βάσει αποτελεσμάτων ο πιο επιτυχημένος προπονητής της σύγχρονης ιστορίας του ΠΑΟΚ και είναι λογικό πολλοί να χωρίζουν τις περιόδους σε πριν και μετά την εποχή του Ρουμάνου κόουτς στον ΠΑΟΚ. Ήρθε για πρώτη φορά στην Τούμπα το καλοκαίρι του 2017 και οι πρώτες εβδομάδες δεν ήταν εύκολες, μέχρι να βάλει το... τρένο στις ράγες. Οι πρώτοι τριγμοί ήρθαν με τον αποκλεισμό από την Έστερσουντ, αλλά στηρίχθηκε και από εκεί και πέρα άρχισαν και οι επιτυχίες.

Στο πρώτο πέρασμά του από τον ΠΑΟΚ μέτρησε 47 νίκες πρωταθλήματος, 16 Κυπέλλου και πέντε ευρωπαϊκών. Συνολικά κατέγραψε 68 επιτυχίες, 12 ισοπαλίες και 13 ήττες, οδηγώντας τους ασπρόμαυρους στην κατάκτηση δύο Κυπέλλων (2018, 2019), ενός νταμπλ, που συνδυάστηκε με αήττητο στην Super League, και ενός πρωταθλήματος (2018) που το κέρδισε εντός αγωνιστικών χώρων, αλλά, τελικά, το έχασε στις δικαστικές αίθουσες, ενώ έσπασε μία σειρά από ρεκόρ.

Η μοναδική ομάδα που το κατέκτησε αήττητη από το 1964

Με τον Ραζβάν Λουτσέσκου στην άκρη του πάγκου ο ΠΑΟΚ πέτυχε μία μοναδική επίδοση. Κατέκτησε αήττητος την Super League για πρώτη φορά από το 1979-80, που θεσπίστηκε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Στην ιστορία της Α' Εθνικής (από το 1959-60), η μοναδική ομάδα που είχε καταφέρει να το σηκώσει χωρίς να χάσει ήταν ο Παναθηναϊκός του 1964, που τελείωσε τη χρονιά με 24 νίκες και έξι ισοπαλίες. Ο Δικέφαλος την ολοκλήρωσε με 26 νίκες και τέσσερις ισοπαλίες.

Η αποχώρηση και η... οπισθοχώρηση

Ο ΠΑΟΚ επί ημερών Λουτσέσκου άρχισε να χτίζει το μεγαλύτερο αήττητο σερί του στο πρωτάθλημα, το οποίο διατηρήθηκε και με προπονητή τον Αμπέλ Φερέιρα μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 και την ήττα στο «Κλ. Βικελίδης». Πιο συγκεκριμένα, έμεινε αήττητος για 51 ματς, με απολογισμό 43 νίκες και οκτώ ισοπαλίες, ενώ, αξίζει να σημειωθεί, ότι κατάφερε να μην χάσει ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος, ισοφαρίζοντας την επίδοση του Ολυμπιακού 46 χρόνια μετά.

Ωστόσο, λίγους μήνες μετά το διαζύγιο με τον Ρουμάνο τεχνικό ήρθε και η οπισθοχώρηση των ασπρόμαυρων. Ο ΠΑΟΚ στο επόμενο πρωτάθλημα, με τον Αμπέλ Φερέιρα, έχοντας απέναντί του και την ΕΕΑ, που του επέβαλλε ποινή αφαίρεσης βαθμών, τερμάτισε δεύτερος, με απολογισμό σε όλες τις διοργανώσεις 27 νίκες, 11 ισοπαλίες και οκτώ ήττες, ενώ δεν έφτασε καν στον τελικό Κυπέλλου. 

Λίγους μήνες μετά και πιο συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2020 ο Πορτογάλος προπονητής αποχαιρέτησε και τα ηνία ανέλαβε ο Πάμπλο Γκαρσία. Ο Ουρουγουανός προπονητής έβαλε ξανά τον Δικέφαλο σε τροχιά τίτλων, με την κατάκτηση του Κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό, με συνολικό απολογισμό, σε όλες τις διοργανώσεις, 23 επιτυχίες, εννιά  ισοπαλίες και δέκα ήττες και, πλέον, ο Λουτσέσκου καλείται να συνεχίσει στον δρόμο των τίτλων, με όπλα του την εμπειρία και το επιτυχημένο παρελθόν του στην Τούμπα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.