Ο ΠΑΟΚ ήξερε το σενάριο της πρόκρισης πριν καν την πάρει

Κώστας Πετρωτός28 Απριλίου 2022

Εχουν γραφτεί ουκ ολίγα για τη χθεσινή μάγκικη πρόκριση του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη επί του Ολυμπιακού. Για την προσωπικότητα αυτής της ομάδας, το γεγονός ότι μπορεί να ξεπερνά κάθε εμπόδιο που ορθώνεται στον δρόμο της (χθες είχε τρεις τραυματισμούς στην διάρκεια τους ματς, του Μπίσεσβαρ, του Μιτρίτσα και του Ντόουγκλας), να σηκώνεται όρθια και να διεκδικεί μέχρι το τέλος τον στόχο της. Για το πρώτο κόρνερ του Ολυμπιακού στο ματς που ήρθε στο τελευταίο δεκάλεπτο της κανονικής διάρκειας του αγώνα, την ακομπλεξάριστη παρουσία των παικτών του Δικεφάλου που, πλέον, είτε παίζουν στην Τούμπα είτε στο ΟΑΚΑ ή το Καραϊσκάκη, είναι το ένα και το αυτό.

Επιπλέον, εξυμνήθηκε η ομαδικότητα, η διάθεση αυτοθυσίας κάθε παίκτη, το να δώσει κάθε ικμάδα των δυνάμεων του για τον τελικό στόχο. Αυτά είναι πράγματα που έχουν συμβεί αρκετές φορές φέτος, συνιστούν την ταυτότητα και το ιδιαίτερο στυλ αυτής της ομάδας.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτά ο λόγος που ο ΠΑΟΚ κατάφερε να κάνει τους οπαδούς του Ολυμπιακού να αποχωρήσουν σιωπηλοί από τις εξέδρες του Καραϊσκάκη, αφού πρώτα, ορισμένοι εξ αυτών, πίστευαν ότι θα εκνευρίσουν τον Λουτσέσκου την ώρα που πήγαινε να κάνει δηλώσεις στο συνδρομητικό κανάλι και το μόνο που κατάφεραν ήταν να τους... στείλει μερικά φιλάκια.



Το παζλ ΠΑΟΚ, πλέον, μπορεί να παίρνει όποια μορφή θέλει ο δημιουργός του


Υπάρχει και κάτι ακόμη που μπαίνει στο πακέτο «έργο και σφραγίδα του Λουτσεσκου και του τιμ του» και αυτό δεν είναι άλλο από την βαθιά γνώση, τόσο του υλικού της δικής του ομάδας, όσο και των δυνατών σημείων και των αδυναμιών του αντιπάλου. Ο Ρουμάνος τεχνικός, πλέον, γνωρίζει απόλυτα ποιους παίκτες έχει να διαχειριστεί σε κάθε ματς. Τι μπορεί να περιμένει από τον καθένα ξεχωριστά και πότε να επιδιώκει να το πάρει στην διάρκεια ενός αγώνα. Αυτή η γνώση ήταν που του έλειπε στην αρχή της σεζόν και δόθηκε στον Ολυμπιακό το δικαίωμα να χτίσει διαφορά, που στο ελληνικό πρωτάθλημα δύσκολα καλύπτεται στην συνέχεια. Χρειάστηκε χρόνος για να μάθει ο 53χρονος τεχνικός πόσο αξιόπιστος και ουσιαστικός μπορεί να είναι ο Λύρατζης στο παιχνίδι του που πλέον και επιθετικά έχει εμπλουτιστεί αρκετά, τι χρειάζεται ο Ντόουγκλας για να ηρεμήσει και να κάνει ματς σαν το χθεσινό που μέχρι να αποχωρήσει άδοξα λόγω τραυματισμού ήταν σχεδόν αλάνθαστος, τι έχει να του δώσει ο Μουργκ σε ματς που το πρώτο ζητούμενο, όπως χθες, είναι, αρχικά, τα πολλά τρεξίματα για να μην επιβάλει ο αντίπαλος το παιχνίδι του.

Επίσης, πότε να ρίξει στο ματς τον Μιτρίτσα και πότε τον Ολιβέιρα και παράλληλα, σε ποιες αδυναμίες του αντιπάλου να χτυπήσει. Χθες, για παράδειγμα, έκλεισε πολύ καλά τους διαδρόμους του Ολυμπιακού από τον άξονα, δεν έδωσε στον Γκάρι Ροντρίγκες το δικαίωμα να βγει ένας εναντίον ενός με τον Σίντκλεϊ και «παγίδευσε» τους «ερυθρόλευκους» σε σέντρες και μακρινά σουτ, που ήταν εύκολη λεία για τους στόπερ του ΠΑΟΚ και τον Πασχαλάκη αντίστοιχα. Επιπλέον, δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ιδιαιτερότητα κάθε διοργάνωσης στην στην οποία αγωνίζεται. Στο Conference League, με την Μίντιλαντ, δεν υπήρχε ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ, οπότε δεν ανησύχησε τόσο πολύ αν το 1-0 στο πρώτο ματς ουσιαστικά θα ήταν καταστροφικό αν οι Δανοί, όπως συνέβη στην Τούμπα, σκόραραν. Αντίθετα, χθες έχτισε την ψυχολογία της ομάδας του πάνω σε αυτόν τον κανονισμό. Ήταν εμφανές από την εξέλιξη του ματς ότι στο μυαλό όλων των παικτών η εντολή ήταν μία: «ψάχνουμε ένα γκολ, ανεξάρτητα αν και ο Ολυμπιακός το πετύχει πρώτος». Γι΄ αυτό και σε καμία περίπτωση, κανείς στον ΠΑΟΚ δεν πανικοβλήθηκε όταν στο φινάλε του πρώτου μέρους της παράτασης, ο Ελ Αραμπί έβρισκε δίχτυα με το πέναλτι που κέρδισε από τον Πασχαλάκη.

Είναι χαρακτηριστική μία στιγμή σε εκείνο το σημείο του αγώνα που φανερώνει πόσο καθαρό μυαλό είχε ο πάγκος του ΠΑΟΚ. Την ώρα που ο Ισπανός ρέφερι Γκόμεθ, δεχόταν από τον VAR συμπατριώτη του Βιγιανουέβα, παραίνεση να πάει να δει την φάση του πέναλτι στο βίντεο, πριν ακόμη βρεθεί μπροστά στην οθόνη, ο Κριστιάνο Μπάτσι έχει προλάβει να συνεννοηθεί με τον Λουτσέσκου, καλεί τον Τσόλακ να ξεντυθεί και του δίνει οδηγίες για να είναι έτοιμος να μπει στο ματς, αν ο Ολυμπιακός έπαιρνε, όπως και έγινε, προβάδισμα στο σκορ.

Είναι μία από τις πολλές λεπτομέρειες που δείχνουν ότι ο 53χρονος προπονητής του ΠΑΟΚ και το τιμ του είχαν δουλέψει πάνω σε κάθε σενάριο του αγώνα. Και όσο το μηδέν παθητικό θα ήταν το βασικό ζητούμενο του ματς (αρκεί να θυμίσει κανείς ότι ο Ολυμπιακός μπήκε με τρεις καθαρούς χαφ στον αγώνα και ο ΠΑΟΚ με τον Μουργκ εξτρέμ) και όταν πλέον θα ερχόταν η ώρα να ανοίξει ο ρυθμός (ο Μιτρίτσα ήταν η απάντηση στην είσοδο του Καρβάλιο στο ματς που μετέτρεψε το σχήμα του Ολυμπιακού σε 4-2-3-1), αλλά και εν τέλει όταν ο Δικέφαλος θα έπρεπε, με κάθε ρίσκο να ψάξει γκολ ισοφάρισης που τον ανάγκασε να πάει σε σχήμα με δύο φορ.

Η μαεστρία του Ρουμάνου κόουτς και των συνεργατών του δεν είναι μόνο έμφυτο ταλέντο, αλλά και προετοιμασία σε βάθος για ένα τόσο απαιτητικό ματς όσο ήταν το χθεσινό στο Καραϊσκάκη. Και όλη αυτή η γνώση που συγκεντρώθηκε από την μελέτη όλων των συνθηκών του αγώνα, πέρασε με μαεστρία στους παίκτες. Όσο κι αν στριμώχθηκαν σε ορισμένες στιγμές και όχι κομμάτια του αγώνα, βρήκαν την άκρη να επανακτήσουν τα ηνία του ματς και να οδηγήσουν την εξέλιξή του εκεί που οι ίδιοι το ήθελαν. Όταν βλέπεις τον σταθερά εκνευρισμένο από την μέρα που ήρθε στον ΠΑΟΚ, Ντόουγκλας να παίζει με αυτή την παροιμιώδη συγκέντρωση και ηρεμία (την έχασε μόνο για λίγο όταν πήγε στον πάγκο, τραυματίας, γι΄ αυτό και αποβλήθηκε), τον Τέιλορ να ανεβοκατεβαίνει το γήπεδο χωρίς λάθη, τον Λύρατζη να έχει τόσο μεστές κινήσεις μέσα στο ματς και μία από αυτές να αποτελεί την αρχή της φάσης του χρυσού γκολ, τότε αντιλαμβάνεσαι ότι ο Λουτσέσκου όχι μόνο έχει την γνώση, αλλά καταφέρνει κιόλας να την μεταφέρει στους παίκτες με τον σωστό τρόπο.


Η ανασύνταξη ενόψει τελικού και ο κίνδυνος που αιωρείται


Ο χθεσινός δεύτερος ημιτελικός, είχε και ένα πλήρες ιατρικό δελτίο για τον ΠΑΟΚ. Μετά τους Ελ Καντουρί, Ζαμπά, Βιεϊρίνια και Τσιγγάρα που αποτέλεσε πρόβλημα των τελευταίων ημερών (ένιωσε ενοχλήσεις μετά από μία απότομη κίνηση στην προπόνηση του Μ. Σαββάτου), προέκυψαν και αυτοί των Μπίσεσβαρ, Μιτρίτσα και Ντόουγκλας. Είναι προφανές ότι ο Δικέφαλος χρειάζεται ανασύνταξη ενόψει του τελικού της 21ης Μαΐου. Όμως, υπάρχει και η ανάγκη να συγκεντρώσει μερικούς βαθμούς ακόμη για να είναι άνετα δεύτερος και να μην δημιουργήσει χωρίς λόγο ανησυχίες στο Πρωτάθλημα. Γι’ αυτό και τα επόμενα ματς, αρχής γενομένης από αυτό κόντρα στην ΑΕΚ την Κυριακή απαιτούν ένα καλό πλάνο και μέγιστη συγκέντρωση από όλους.


Και δύο λόγια για τον τελικό…


Πλέον, το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ θα αφορά κυρίως την προετοιμασία για τον τελικά της 21ης Μαΐου. Προφανώς και ο τελικός του 2014 πάλι με τον Παναθηναϊκό και η αρνητική εξέλιξή του θα αποτελέσουν ένα κίνητρο για την ομάδα και ας μην υπάρχουν τώρα παίκτες από εκείνη την ομάδα στο ρόστερ. Οπως και το πόσοι τελικά οπαδοί θα πάνε. Ωστόσο, υπάρχει και ένα μεγαλύτερο θέμα που είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε. Το γεγονός ότι μετά το καλοκαίρι του 2017 και τα γεγονότα του τελικού με την ΑΕΚ στο Πανθεσσαλικό, η ΕΠΟ και όλοι οι εμπλεκόμενοι έμειναν μόνο στην διαπίστωση «το ΟΑΚΑ είναι το μόνο γήπεδο που διαθέτει προδιαγραφές ασφαλείας για να διεξάγονται οι τελικοί του Κυπέλλου» και κανείς από την συντεταγμένη Πολιτεία δεν θέλει να το αλλάξει, για να υπάρξει πραγματική αποκέντρωση σε μεγάλες διοργανώσεις και οι πολίτες της Βόρειας και άλλων περιοχών της Ελλάδας να μην αισθάνονται δεύτερης κατηγορίας.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.