Ο ΠΑΟΚ είναι σε σωστές ράγες, του λείπουν εναλλακτικές πίσω από Ολιβέιρα, Ντέλια και άλλους

Κώστας Πετρωτός06 Φεβρουαρίου 2023

Αν και μπόλικο το κρύο, μετά το ματς στην Τούμπα είχα την δυνατότητα να συνομιλήσω με διάφορους φίλους του ΠΑΟΚ, είτε διά ζώσης, είτε μέσω των social media και διαπίστωσα ότι ήταν «σκασμένοι» από το τελικό 0-0 με τον Ολυμπιακό. 

Η εικόνα του ματς έδειξε δύο ομάδες που η μία στρίμωξε την άλλη, την έβαλε για περισσότερο από 60 λεπτά στην περιοχή της και απείλησε, ενώ η άλλη είχε να αντιπαρατάξει επιθετικά μόνο μία-δύο ατομικές ενέργειες ενός παίκτη υψηλότατης κλάσης όπως είναι ο Χάμες Ροντρίγκες.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι ενώ ο Δικέφαλος μπήκε ορμητικά στο ματς και μέχρι το 20’ είχε τις πιο σημαντικές ευκαιρίες του, οι τελικές ενέργειές του δεν ήταν αυτές που θα περίμενε κανείς για μία ομάδα του ΠΑΟΚ. Εκτελεστικά και ο Κωνσταντέλιας και ο Ολιβέιρα και ο Ντόουγκλας που βρέθηκαν σε θέση βολής δεν είχαν τις καλύτερες επιλογές και προφανώς αυτό δείχνει ένα έλλειμμα σε αυτόν τον τομέα.

Γιατί δικαιολογείται η κατσάδα στον Ντέλια

Πριν το αναλύσω λίγο παραπάνω, θέλω να σταθώ στις εκτελέσεις ειδικά του Κωνσταντέλια, στον οποίο, όταν τον αντικατέστησε, ο Λουτσέσκου έβαλε κατσάδα γιατί δεν έκανε σωστές επιλογές σε μερικές φάσεις. Καταρχάς, το ότι πλέον ο Ρουμάνος τεχνικός αρχίζει να γκρινιάζει στον νεαρό άσο δείχνει ότι έχει ανέβει ένα επίπεδο, δεν είναι το παιδί που έχει ταλέντο και του δίνει ευκαιρίες καθιέρωσης, αλλά ο παίκτης πάνω στον οποίο στηρίζει το επιθετικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ και από τον οποίο πλέον έχει αυξημένες απαιτήσεις.

Όπως έχει επισημάνει μέχρι και ο Γιώργος Κούδας, ο Ντέλιας θέλει δουλειά στις εκτελέσεις, και κατά την ταπεινή άποψή μου, θα πρέπει και ο ΠΑΟΚ να ρίξει μεγάλη βαρύτητα στο εξειδικευμένο πρόγραμμα που πρέπει να κάνει ο νεαρός Βολιώτης καθημερινά για να γίνει καλύτερος στα σουτ του. Το ταλέντο προφανώς ξεχειλίζει στην περίπτωσή του, αλλά πολλά στοιχεία τα αποκτά κανείς μέσα από την δουλειά και αν θέλει ο 19χρονος άσος να κάνει το βήμα παραπάνω στην εξέλιξή του θα πρέπει να δουλέψει πολύ στοχευμένα.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: ίσως να είμαστε αρκετά αυστηροί με τον Ντέλια με δεδομένο ότι δεν έχει παρά μερικούς μήνες που έχει πάρει φανέλα βασικού στον ΠΑΟΚ. Όμως, γνώμονας για αυτή την κριτική και φαντάζομαι και για την αντίστοιχη που του κάνει ο Λουτσέσκου είναι πολύ υψηλές προδιαγραφές του. Ενα διαμάντι είναι κρίμα να μην το γυαλίσεις για να βγάλει όλη την λάμψη του.

Περιμένοντας γκολ από συγκεκριμένα πρόσωπα

Αλίμονο, όμως, αν εστιάζαμε μόνο στον Γιάννη Κωνσταντέλια για την υπόθεση γκολ. Ούτε ο Ολιβέιρα χθες είχε καλά τελειώματα, ούτε ο Ντόουγκλας, ενώ και ο Νάρεϊ παρότι δεν έκανε κάποια χοντρό λάθος σε φάση εκτέλεσης δεν διάγει και την καλύτερη περίοδό του, σε αυτόν τον τομέα. Καλώς ή κακώς, ο ΠΑΟΚ περιμένει γκολ από συγκεκριμένα πρόσωπα κι αν δεν μπορεί να τα βρει, τότε έρχεται φάτσα κάρτα με την απώλεια βαθμών και το έχουμε δει κι άλλες φορές φέτος. Δυστυχώς, την δεδομένη χρονική στιγμή από τον ΠΑΟΚ λείπουν εκτελεστές σουτ όπως ο Βιεϊρίνια (από την στιγμή που, όταν είναι καλά, ο ρόλος του περιορίζεται σε κάποια αγωνιστικά λεπτά) ή κεφαλοσφαιριστές όπως ο Μάτος που χθες τιμήθηκε και αποθεώθηκε για την προσφορά του στον σύλλογο. Κυρίως, όμως, λείπουν οι εναλλακτικές όταν τα βαριά χαρτιά δεν μπορούν να του δώσουν τις λύσεις. Θυμάμαι πολύ καλά την ομάδα της διετίας 2017-2019 που σε κάθε θέση είχε δύο-τρεις παίκτες υψηλότατου επιπέδου έτσι ώστε, ακόμη κι αν λείπει κάποιος από τους βασικούς να μην φαίνεται η διαφορά στην εικόνα της ομάδας.

Για να το κάνω πιο λιανά. Αλήθεια, αν λείπει ο Ολιβέιρα από την επίθεση ποιος θα τον αντικαταστήσει στον ρόλο του ως σέντερ φορ; Αν ο Κωνσταντέλιας για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν αγωνιστεί ποιος μπορεί να πιάσει έστω το 60-70% των όσων κάνει; Αν ο Αντρίγια, ο Νάρεϊ, ο Ντόουγκλας, ο Ινγκασον και ο Κοτάρσκι λείψουν ποιοι είναι εκείνοι που θα καλύψουν το κενό τους; Για να επανέλθω από εκεί που άρχισα το άρθρο μου, η απάντηση στον κόσμο που είναι σκασμένος για την ισοπαλία με τον Ολυμπιακό είναι ότι μόνο χαμόγελα αξίζουν γι’ αυτόν τον ΠΑΟΚ.

Είναι μία ομάδα που έχει μπει στις σωστές ράγες, έχει πλέον αποκτήσει ταυτότητα, παίζει πολύ οργανωμένο ποδόσφαιρο και χθες με τον Ολυμπιακό δεν βρέθηκε ούτε μία φορά εκτεθειμένη η άμυνά του (αν έγιναν φάσεις ήταν από μακρινά σουτ όπως του Χάμες ή ατομικά λάθη όπως έγινε στην φάση του πρώτου μέρους με τον Ντάντας). Ο ΠΑΟΚ διαθέτει ένα σύνολο που προοδεύει καθημερινά, έχει βάλει βάσεις για μέλλον υψηλών προδιαγραφών, αλλά ακόμη του λείπουν κομμάτια. Φανταστείτε να υπήρχε ένας Ακπομ να μπει στην θέση του Ολιβέιρα ή ένας Μπίσεσβαρ του 2018 σε αυτή του Κωνσταντέλια και ένας Μίσιτς ή Σέρτζιο Ολιβέιρα σε αυτή του Ντόουγκλας όταν για μία ακόμη φορά-και καλό είναι να ασχοληθεί η ΠΑΕ μαζί του-πήρε αδικαιολόγητη κίτρινη κάρτα.

Τι μπορεί να γίνει ως το τέλος της περιόδου

Πλέον, από την στιγμή που στην Τούμπα δεν πήραν άλλον παίκτη στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου και δεν δείχνουν διάθεση να ασχοληθούν με την αγορά των ελεύθερων, οι λύσεις για την διεύρυνση του ενεργού ρόστερ πρέπει να αναζητηθούν εκ των έσω. Να επιστρέψει ο Ελ Καντουρί έτσι ώστε στα πλέι οφ ο ΠΑΟΚ να έχει ένα ακόμη διαθέσιμο δεκάρι, να πάρει ξανά χρόνο ο Φιλίπε Σοάρες, ίσως και να μπει και πάλι στο κάδρο ο Κούρτιτς, όταν αποθεραπευτεί πλήρως, για να κάνει τα σουτ από τον άξονα που λείπουν από τον ΠΑΟΚ. Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν το πρώτο βιολί στο σκοράρισμα πέρυσι. Όσο για την θέση του επιθετικού, ο Λουτσέσκου πρέπει να τολμήσει να δώσει ευκαιρίες στον Τζίμα όποτε του το επιτρέπουν τα ματς, για να διαπιστωθεί αν μπορεί από τώρα να βοηθήσει. Ίσως, ο ΠΑΟΚ απρόσμενα να αποκτήσει ένα νέο όπλο στο σκοράρισμα όπως έγινε με τον Ντέλια στο οργανωτικό κομμάτι από την στιγμή που άρχιζε να παίζει.

Υ.Γ.1 Μπούλινγκ ήταν και πάει… όπως φάνηκε μετά το τέλος του αγώνα, όταν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού ξέχασαν τα παράπονα για τον Κρούζλιακ. Ο Μίτσελ, πάντως, πήρε αποστάσεις στην συνέντευξη Τύπου από την στάση που τήρησε ο επίσημος Ολυμπιακός που είδε τον Σλοβάκο.

Υ.Γ.2 Ο ΠΑΟΚ πρέπει να βρίσκει τον τρόπο να κάνει τιμές σε ανθρώπους που προσέφεραν όπως ο Λέο Μάτος. Τέτοιες ενέργειες κάνουν ακόμη πιο θερμή, με την καλή έννοια, την ατμόσφαιρα στην Τούμπα. Χθες έγινε ακόμη πιο συναισθηματική όταν τιμήθηκε η μνήμη του αδικοχαμένου Νάσου.


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.