Ο ΠΑΟΚ έχει το know how κι αυτό βάζει σε συναγερμό τον Ολυμπιακό

Κώστας Πετρωτός04 Οκτωβρίου 2021

Δεν ξέρω αν νιώσατε και εσείς το ίδιο, αλλά καταγράφοντας αντιδράσεις στα social media μετά την ισοπαλία του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, διαπίστωσα ότι πολύς κόσμος αισθάνεται από χθες «ζεστός» με το ελληνικό Πρωτάθλημα. Πιθανόν εξέλαβε ως μήνυμα ότι δεν είναι άτρωτοι, την ισοπαλία των «ερυθρολεύκων» με τους «πράσινους» και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο ήρθε και ότι δεν θα δούμε μία κούρσα που από νωρίς θα πατήσουν γκάζι για τον τίτλο. Στο δεύτερο μέρος που η ομάδα του Μαρτίνς πίεζε και εκείνη του Γιοβάνοβιτς δεν μπορούσε να κρατήσει την μπάλα στα πόδια της ούτε λίγα δευτερόλεπτα, δεν δημιουργήθηκαν φάσεις που θα δικαιολογούσαν τον τίτλο του άτυχου για τον Ολυμπιακό.

Ίσως η πεποίθηση ότι ο περσινός πρωταθλητής βγάζει ανασφάλειες να ενισχύθηκε και από την αναφορά του προπονητή του στον διαιτητή της αναμέτρησης, πλέκοντας σενάρια που αγγίζουν τα όρια της… συνωμοσιολογίας.

Το ότι η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ έβγαλε ανακοίνωση μετά το ματς για να καυτηριάσει την συμπεριφορά μερίδας οπαδών που με τα καπνογόνα προκαλούν διακοπή του αγώνα και άρα χάνεται ο ρυθμός, δείχνει πως στο εσωτερικό της υπάρχει ένας προβληματισμός για το τι φταίει και ο Ολυμπιακός μετρά ήδη απώλειες τεσσάρων βαθμών στην έδρα του.

Προφανώς, η παραπάνω στάση δεν είναι άσχετη και με τα μηνύματα που εκπέμπει ο ΠΑΟΚ. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δείχνει ότι αρχίζει να τον βάζει στις ράγες και τον καθιστά βασικό ανταγωνιστή του τίτλου κι αυτό δεν το προσπερνάνε στα γραφεία της πειραϊκής ΠΑΕ (δεν πρόκειται όμως να το πούνε και δημόσια). Από χθες το βράδυ, ο Δικέφαλος πάτησε κορυφή και το ότι ακολουθεί η διακοπή λόγω Εθνικών ομάδων δίνει μεγαλύτερη αξία στην πρωτιά που έχει στον βαθμολογικό πίνακα. Κι αυτό γιατί όταν επαναρχίσουν τα επίσημα παιχνίδια, ο Ρουμάνος τεχνικός θα έχει περισσότερες διαθέσιμες λύσεις στα χέρια του. Βαρέλα, Κρέσπο, Ελ Καντουρί και αμέσως μετά και ο Ινγκασον θα μπούνε στο πλάνο των αγώνων κι αυτό θα λύσει εν μέρει τα χέρια του 52χρονου κόουτς στο ροτέσιον που πρέπει να κάνει από Πέμπτη σε Κυριακή.

Αν πάρουμε ως παράδειγμα αυτό των δύο τελευταίων αγώνων μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο 52χρονος κόουτς, στοχευμένα, επέλεξε να αφήσει εκτός αρχικής ενδεκάδας του αγώνα με την Σλόβαν τον Κούρτιτς τον Μπίσεσβαρ και τον Σφιντέρσκι (ακόμη και τον Βιεϊρίνια που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να σφίξει πάρα πολύ τα δόντια του για να αγωνιστεί από την αρχή), προκειμένου να τους έχει χθες στο Ηράκλειο.

Η νίκη για τον ΠΑΟΚ ήρθε σχετικά εύκολα, αλλά πριν ακόμη διεξαχθεί ο αγώνας, όλοι αντιλαμβάνονταν πόσο κρίσιμος ήταν για την ψυχολογία της ομάδας και το καλό κλίμα που πρέπει να υπάρχει στην διακοπή (για να δουλέψει όπως θέλει).

Προτίμησε να τους έχει απόλυτα έτοιμους στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ και επέλεξε να παίξει το ματς με την Σλόβαν με παίκτες που είτε είναι ακόμη πίσω (Ακπομ), είτε «ψάχνονται» όντες σε νέα ομάδα.

Όσοι άκουσαν τον προπονητή του ΠΑΟΚ να αναλύει τις σκέψεις του για το πώς επιλέγει να κάνει ροτέισιον μεταξύ των αγώνων, κατάλαβαν πόσο μεγάλη είναι η εμπειρία του Ρουμάνου κόουτς πάνω σε αυτό που λέγεται ελληνικό Πρωτάθλημα. Προσέξτε τι είπε: «Πάντα το πρωτάθλημα είναι πιο δύσκολο να κερδηθεί. Είναι μεγάλη η πίεση, πολλά τα παιχνίδια, υπάρχει ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός. Είναι μία σειρά 36 αγώνων που πρέπει να κοιτάς και μπροστά και πίσω. Είναι δύσκολο να το κατακτήσεις. Όποιον προπονητή και να τον ρωτήσεις είναι πιο δύσκολο να πάρεις το πρωτάθλημα, αλλά η χαρά μετά την κατάκτησή του είναι μεγάλη. Από την άλλη μεριά η Ευρώπη είναι μία διαφορετική κατάσταση. Θέλουμε να προκριθούμε από τον όμιλο. Είναι άλλη η διαχείριση σε έναν όμιλο με 4 ομάδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το ντέρμπι με την ΑΕΚ. Φανήκαμε έτοιμοι, κερδίσαμε το παιχνίδι και είχαμε την πνευματική ενέργεια. Στο επόμενο παιχνίδι πνευματικά δεν ήμασταν το ίδιο. Σε επίπεδο φυσικής κατάστασης ήμασταν καλά, αλλά πάντα ψάχνουμε τους παίκτες για να ανεβάσουμε το πνευματικό επίπεδο».

Εχουν ψηθεί οι παίκτες του ΠΑΟΚ από τον προπονητή τους

Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι ο Λουτσέσκου έχει πείσει τους παίκτες του ότι έχει τον τρόπο να πάει μέχρι το τέρμα. Κάποιοι είχαν ζήσει μαζί του την απίστευτη σεζόν 2018-2019, ορισμένοι άλλοι μπολιάζονται τώρα με έννοιες όπως balance, stability, winning mentality. Ο 52χρονος κόουτς έχει καταφέρει να περάσει θετικό κλίμα στα αποδυτήρια και να κάνει τους πάντες να λειτουργούν σαν μία οικογένεια. Το ‘βλεπε κανείς από τον τρόπο που πανηγύριζαν χθες οι παίκτες στα γκολ, τα αλληλοπειράγματά τους στις δηλώσεις ή στα social media, τις αγκαλιές και το φιλί του Ρουμάνου στον Κούρτιτς . Το ακόμη πιο ευχάριστο είναι ότι έχει αρχίσει και ο κόσμος να ψήνεται ότι έστω με πολλά… γερόντια, ο ΠΑΟΚ μπορεί να κάνει κάτι πραγματικά καλό φέτος (παίρνοντας βέβαια και ενίσχυση από τις μεταγραφές Ιανουαρίου).

Είναι νωρίς ακόμη για διεξαγωγή σίγουρων συμπερασμάτων, αλλά από χθες το Πρωτάθλημά μας έχει αποκτήσει χρώμα και όλοι οριοθετούν ως πρώτη ημερομηνία για τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ στις 24 Οκτωβρίου στο Καραϊσκάκη. Τότε ο ΠΑΟΚ μπορεί να έχει και Ελ Καντουρί και Κρέσπο και Βαρέλα, ίσως ακόμη και Ινγκασον και θα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα και το ευρωπαϊκό παιχνίδι με την Κοπεγχάγη λίγες μέρες πριν.

Το μικρό μυστικό που αποκάλυψε έμμεσα ο Λουτσέσκου

Και κάτι τελευταίο… Η πορεία προς τον τίτλο έχει πολλά μικρά μυστικά. Για ένα από αυτά μίλησε χθες εμμέσως πλην σαφώς ο Λουτσέσκου. Όταν ρωτήθηκε για την σημασία του να μπαίνουν νέα ονόματα στην λίστα των σκόρερ, απάντησε: «Στόχος μας είναι να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι. Για μένα δεν έχει σημασία ποιος θα σκοράρει. Είναι θετικό για εμάς να παίρνουμε γκολ από πολλούς παίκτες γιατί δεν φορτώνουμε άγχος και τους επιθετικούς μας. Το θεωρώ προφανώς και θετικό σημάδι για εμάς...».
Κάντε τώρα ένα flash back και θυμηθείτε από πόσους παίκτες έπαιρνε γκολ σε σταθερή βάση την σεζόν του τίτλου ο ΠΑΟΚ...

Υ.Γ. Μεγάλη υπόθεση η αφύπνιση του Αντρίγια σ' αυτό το χρονικό σημείο. Το γιατί, θα φανεί στα επόμενα ματς.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.