Ο ΠΑΟΚ έχει κάτι ανώτερο από την ομαδάρα του νταμπλ και έναν Ραζβάν σε μεγαλύτερη ένταση

Κώστας Πετρωτός09 Μαρτίου 2023

Ήταν κυριολεκτικά μία παρέλαση αυτό που ζήσαμε χθες το απόγευμα στο «Αθανάσιος Διάκος» στην Λαμία. Παρέλαση μοντέρνου, άκρως ελκυστικού, εκρηκτικού ποδοσφαίρου από τους παίκτες του ΠΑΟΚ. Με άμεσες επιθέσεις, αλλά και πολλές χτισμένες με υπομονή. Με ατομικές εμπνεύσεις όπως η γκολάρα του Ντόουγκλας σε φάση που αρχίζει από μια τρομερή αλλαγή κατεύθυνσης σώματος από τον Κωνσταντέλια ή η ασίστ του Αντρίγια στον Σάστρε στην φάση του 0-5.

Ενας ΠΑΟΚ φαντεζί που πρόσφερε... μασάζ στα μάτια του θεατή και αυτό δεν είναι κάτι που συνέβη μόνο στη Λαμία. Το έχουμε ζήσει και σε άλλα ματς και όσο κυλά η σεζόν το ζούμε και πιο συχνά. Είναι προφανές ότι ο ΠΑΟΚ ρολάρει, έχει βρει χημεία, καθαρούς ρόλους και συνοχή και αυτό φαίνεται από την εικόνα του μέσα στο γήπεδο.

Δεν μπορούμε να απαντήσουμε αν αυτό είναι αρκετό για την τελική επίθεση στα πλέι οφ και την κατάκτηση του Κυπέλλου, αυτό θα φανεί μέσα από τα παιχνίδια. Όμως, η εικόνα του ΠΑΟΚ είναι πολύ ελκυστική. Και αυτή η ομάδα έχει ένα στοιχείο που δεν διέθετε σε τέτοιο βαθμό ούτε η ομαδάρα του 2019: την ταχύτητα. Μπορεί και τότε να υπήρχαν παίκτες όπως ο Πέλκας ή ο Λημνιός, μαζί με τον Βιεϊρίνια που προσέθεταν το στοιχείο της ταχυδύναμης, τώρα όμως μιλάμε για αρκετούς παίκτες με ταχύτητα και κυρίως μία υπερηχητική τριάδα που όταν και τα τρία μέλη της νιώθουν καλά ο ΠΑΟΚ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί: Αντρίγια, Νάρεϊ και κυρίως ο Κωνσταντέλιας ήταν χθες σε μεγάλα κέφια και έκαναν, κατά διαστήματα, πράγματα και θαύματα πάνω στο τερέν. Ο Αντρίγια πιστώθηκε δύο ασίστ, ο Νάρεϊ ένα γκολ, ο Κωνσταντέλιας σκόραρε επίσης (σε φάση που αρχίζει και τελειώνει από τα πόδια του) και είχε συμμετοχή και στα άλλα δύο από τα τρία πρώτα τέρματα. Τι άλλο μπορεί να ζητήσει ο Λουτσέσκου από τους παίκτες του; Ο προπονητής του ΠΑΟΚ έχει καταλάβει πόση ισχύ προσδίδει στην ομάδα του αυτό το φοβερό και τρομερό τρίο.

Ίσως, μάλιστα, χθες αυτή η υψηλή ταχύτητα να φάνηκε έντονα γιατί στην κορυφή της επίθεσης, αγωνιζόταν ένας ταχύς επιθετικός όπως είναι ο Μπράντον Τόμας και αυτό δίνει την δυνατότητα για πιο γρήγορη εκδήλωση επιθέσεων.

Διευκρίνιση για να αποφευχθεί η παρεξήγηση: αυτό που αναφέρω για τον Ισπανό δεν σημαίνει ότι ο Ολιβέιρα δεν είναι υψηλής ποιότητας παίκτης και ο βασικός φορ του ΠΑΟΚ. Με την δική του παρουσία ο Δικέφαλος ενισχύεται σε άλλους τομείς παιχνιδιού (υποδοχή μπάλας, ψηλό παιχνίδι κ.α.) που ο Μπράντον δεν μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικός.

Το standing ovation στον Κωνσταντέλια είναι κάτι παραπάνω από αναγνώριση

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να σημειώσουμε και κάτι ακόμη μιας και αναλύσαμε την ισχύ που δίνει η τριάδα πίσω από τον φορ στον ΠΑΟΚ. Η αλήθεια είναι ότι για να αναδειχθεί η ποιότητα και των Αντρίγια και Νάρεϊ σε μεγάλο βαθμό έπρεπε πρώτα να πάρει θέση ανάμεσά τους ο «Ντέλιας». Όποιος παρακολούθησε προσεκτικά το παιχνίδι στην Λαμία, οι απότομες αλλαγές κατεύθυνσης του νεαρού, γρήγορες κινήσεις μπρος πίσω στον άξονα και η ταχεία προσαρμογή στον ρόλο του κρυφού φορ ήταν στοιχεία που σε μεγάλο βαθμό έκαναν την διαφορά για τον ΠΑΟΚ.

Όταν αντικαταστάθηκε από τον Τάισον, όλο το γήπεδο σηκώθηκε για standing ovation. Θα μπορούσε αυτό να γίνεται γιατί είναι ένας νεαρός ποδοσφαιριστής από αυτούς που λείπουν από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν, έγινε, όμως γι’ αυτό, αλλά γιατί και οι φίλαθλοι της Λαμίας, όπως είχαν κάνει και εκείνοι του Ιωνικού στην Νίκαια πριν από κάμποσες εβδομάδες, ομολογούν ότι βλέπουν έναν ποδοσφαιριστή που όμοιός του έχει πάρα πολλά χρόνια να βγει στα ελληνικά γήπεδα. Χαίρονται που τον απολαμβάνουν και γι’ αυτό του χαρίζουν απλόχερα το θερμό χειροκρότημα.

Ο Λουτσέσκου δεν είχε τέτοια ένταση στην πρώτη θητεία του

Από την συζήτηση γύρω από το παιχνίδι δεν έλειψε, για μία ακόμη φορά, ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Η ένταση που δημιουργήθηκε στο φινάλε του ματς με οπαδούς στα επίσημα και η αντίδρασή του να τους προτρέψει να... πάνε για ύπνο συζητήθηκε αρκετά και σίγουρα το ιδανικό θα ήταν να είχε αποφευχθεί. Δυστυχώς, όμως, η ανθρώπινη φύση δεν ελέγχεται με ένα κουμπί που το πατάς και λες «τώρα θα είμαι θυμωμένος και σε ένταση» και «τώρα θα είμαι ήρεμος ό,τι κι αν ακούω γύρω μου».

Η αλήθεια είναι ότι από τα τέλη της περσινής σεζόν, ο προπονητής του ΠΑΟΚ αντιλαμβάνεται ότι η ομάδα του βάλλεται και μάλιστα πολύ επιτηδευμένα από το VAR. Χθες ήταν η σειρά του Γκάμαρη να μπει στην λίστα των ακατανόητων αποφάσεων από το VAR που προσπερνάνε πεντακάθαρες παραβάσεις, χωρίς να έχουν την μίνιμουμ, τουλάχιστον ευθιξία, να στείλουν τον διαιτητή να δει την φάση στο βίντεο. Προστέθηκε στην λίστα που βρίσκονται ο Τσακαλίδης, ο Τζήλος και άλλοι παλιότερα. Ειδικά, μετά από αυτό που συνέβη στην Τρίπολη που η φάση του 2-2 προήλθε από οφσάιντ που δεν είχε υποπέσει ούτε στην αντίληψη των ανθρώπων του ΠΑΟΚ στον πάγκο, ο Ρουμάνος τεχνικός και ο άμεσος συνεργάτης του Κριστιάνο Μπάτσι, κάθονται στον πάγκο σε κάθε ματς σε αναμμένα κάρβουνα μην χάσουν καμία φάση. Και να, λοιπόν, που με τα λάθη τους οι διαιτητές στο VAR τους δικαιώνουν. Αλήθεια, πιστεύετε ότι αν δεν ξεσήκωναν τον κόσμο ο Λουτσέσκου με τον Μπάτσι θα μάθαινε ο Βεργέτης και όλη η φίλαθλη Ελλάδα τι ακριβώς συνέβη; Όταν, λοιπόν, ο προπονητής του ΠΑΟΚ προσπαθούσε να βρει το δίκιο της ομάδας του και οι σφυγμοί είχαν ανέβει, με την κερκίδα να αποδοκιμάζει έντονα, ήταν πολύ δύσκολο να παραμένει απόλυτα ψύχραιμος σε σχέση με την κερκίδα.

Ο Λουτσέσκου μπορεί να μιλούσε για την κλοπή του τίτλου του 2018 και να το χρησιμοποιούσε αυτό ως στοιχείο για να πωρώσει τους παίκτες του, όμως, ποτέ στην πρώτη θητεία του δεν είχε την ένταση που βγάζει τώρα. Τώρα νιώθει-και το λέει-ότι οι διαιτητές έχουν άλλα μέτρα και σταθμά όταν σφυρίζουν τον ΠΑΟΚ και σε καμία περίπτωση δεν του συμπεριφέρονται όπως σε ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Ίσως αυτή η ανασφάλεια που νιώθει για το πώς αντιμετωπίζονται οι παίκτες του από τους διαιτητές να είναι το στοιχείο που του γεννά την ένταση. Επειδή, όμως, αυτό το κλίμα δεν θα σταματήσει να υπάρχει ξαφνικά, θα πρέπει και ο ίδιος να μπορεί να το διαχειρίζεται καλύτερα όσο κυλά η σεζόν.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook



Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.