Ο ΠΑΟΚ δεν έπαψε ποτέ να έχει φορ: Σφιντέρσκι τον λένε!

Στέλιος Γρηγοριάδης30 Μαρτίου 2021

Yπάρχουν οι πληθωρικοί, οι χορταστικοί, οι «ξέρω και μπάλα» σέντερ φορ, όπως ο Μάρκο Βαν Μπάστεν και ο Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς, οι βιρτουόζοι μπαλαδόροι που άνετα μπορούσαν να είναι και 10άρια, όπως ο «Φαινόμενο» Ρονάλντο και ο Ρομάριο, υπάρχουν και οι πονηροί, οι «είμαι εκεί που πρέπει», οι «σκοράρω με ένα άγγιγμα της μπάλας», όπως ο Γκερντ Μίλερ και ο Ούγκο Σάντσες.

Στην πρώτη κατηγορία, η ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου θα γράψει, μετά τον Ιμπραήμοβιτς, τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Υστερα, πιθανότατα, θα έρθει η σειρά αυτού του απίστευτου 20χρονου Νορβηγού, του Ερλινγκ Χάαλαντ. 

Κατά μία περίεργη σύμπτωση, ο Βαν Μπάστεν στάθηκε άτυχος γιατί τραυματίστηκε σοβαρά, υποβλήθηκε σε τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις και αναγκάστηκε να τερματίσει πρόωρα την καριέρα του, ενώ ο Ιμπραήμοβιτς, ο Λεβαντόφκσι και ο Χάαλαντ έχουν την ατυχία να παίζουν σε... λάθος Εθνικές ομάδες. Με τη Σουηδία, την Πολωνία και τη Νορβηγία, δεν πρόκειται ποτέ να κατακτήσουν τίτλο...

Αλλά το θέμα μου δεν είναι αυτοί οι πρωτοκλασάτοι άσοι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Είναι ο... Κάρολ Σφιντέρσκι. Ο οποίος παίζοντας στον ΠΑΟΚ, κάνει το ντεμπούτο του στην Εθνική Πολωνίας, στα 24 του και, μάλιστα, πετυχαίνει και γκολ. Για να μπει, δε, στον αγωνιστικό χώρο αποχωρεί ο μεγάλος Λεβαντόφσκι. 

Μόνο που τον χαιρέτισε και του έδωσε τα χέρια, τη στιγμή της αλλαγής, φτάνει για να νιώθει περήφανος ο Σφιντέρσκι. Και μόνο που είναι σήμερα στην Πολωνία ο αναπληρωματικός του Λεβαντόφκσι αποτελεί γι' αυτόν τίτλο τιμής.

Ωστόσο, αν πάμε λίγους μήνες πίσω, θα ακούσουμε πολλούς να φωνάζουν ότι «ο ΠΑΟΚ δεν έχει σέντερ φορ». Δίκιο είχαν, γιατί μετά την παραχώρηση του Ακπομ αποκτήθηκε ο... τίποτε Τσόλακ, σέντερ φορ, όμως, υπήρχε στον ΠΑΟΚ. Και δεν έπαψε να υπάρχει και όταν αντί του Τσόλακ αποκτήθηκε ο Κρμέντσικ.

Ο Σφιντέρσκι (πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ στο Πρωτάθλημα και χωρίς να έχει παίξει πολλά 90λεπτα, για να μην ξεχνιόμαστε) ήταν πάντα εκεί. Λίγη στήριξη χρειαζόταν, λίγη εμπιστοσύνη και... καμιά πάσα της προκοπής από τους συμπαίκτες του. Γιατί αυτού του τύπου ο φορ είναι. Ο... κολοφωτιάς. Ο «είμαι εκεί που πρέπει».

 Ο «σκοράρω με τη μία». Ούτε Πρίγιοβιτς θα γίνει ποτέ, ούτε Κρμέντισκ, ούτε, φυσικά, Λεβαντόφκσι, απλούστατα γιατί είναι φτιαγμένος για να κάνει άλλα και να τα κάνει αλλιώς. Και το ζητούμενο, φυσικά, δεν είναι να επιλέξει κανείς ποιο είδος σέντερ φορ προτιμάει στην ομάδα του, αλλά να μπορέσει να βρει και δύο και τρία είδη αξιόλογων σέντερ φορ για να έχει στην ομάδα του και να τους χρησιμοποιεί ανάλογα με τις ανάγκες κάθε αγώνα.

Οσο, λοιπόν, χρειάζεται ένας καλός Κρμέντσικ, χρειάζεται και ένας καλός Σφιντέρσκι και είναι ανοησία να τους συγκρίνουμε. Οπως θα ήταν ανόητο να συνειδητοποιήσουμε όταν είναι πολύ αργά πόσο άξιζε αυτό το παλικάρι.

ΥΓ. Σημειώστε το κάπου και μακάρι να βγω ψεύτης: Εκτός από τον Τζόλη, τάλιρα θα γίνει και ο Σφιντέρσκι. Αυτός μόνο θα έχει ζήτηση απ' όλους τους υπόλοιπους παίκτες του ΠΑΟΚ...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.