Ο ΠΑΟΚ απέδειξε ότι μόνος του δημιούργησε... σασπένς για την δεύτερη θέση

Κώστας Πετρωτός10 Μαΐου 2021

Δεν ξέρω τι περίμενε ο καθένας από εσάς από το χθεσινό τέταρτο clasico μέσα στην σεζόν. Στα δικά μου μάτια, χωρίς άγχος πλέον για την Ευρώπη και με δύο αποτελέσματα υπέρ του για την μάχη της δεύτερης θέσης, ο ΠΑΟΚ έμοιαζε απίθανο και μετά το παιχνίδι να μην κρατά την τύχη στα χέρια του.

Ο ίδιος ο προπονητής του Αρη, ο Ακης Μάντζιος, φρόντισε να δείξει πόσο μεγάλο φαβορί θεωρούσε τον ΠΑΟΚ, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά σύστημα με τρεις στην άμυνα που, όπως δήλωσε και ο Σβαμπ, ήταν εμφανές ότι έκανε τους παίκτες των «κιτρινόμαυρων» να αισθάνονται άβολα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Αλλά ποιος μπορεί να κατηγορήσει τον Έλληνα τεχνικό των φιλοξενούμενων χθες στην Τούμπα για την επιλογή του όταν άπαντες είδαν τι συνέβη όταν το ματς… άνοιξε. Ο Κρμέντσικ έχασε μία σπουδαία ευκαιρία για το 2-0 που έκανε λίγη ώρα αργότερα ο Αντριγια. Αν υπήρχε και άλλος χρόνος, τότε μάλλον ο δείκτης του σκορ θα ανέβαινε κι άλλο. Λογικό, βέβαια, όταν το πρώτο γκολ έρχεται από μία φάση πέναλτι η ομάδα που χάνει τελικά να ρίχνει το βάρος εκεί, από την στιγμή που δεν έχει και τίποτα άλλο να χρησιμοποιήσει υπέρ της ως επιχείρημα.

Τώρα για το αν ήταν ή δεν ήταν πέναλτι, όλοι έχουμε μάτια, βλέπουμε και έχουμε κρίση και απλά θα σημειώσω το εξής: Τα ίδια-λευκορωσικά και πορτογαλικά στο VAR-μάτια ήταν που προσπέρασαν την φάση του Ουάρντα με τον Κουέστα στο πρώτο ημίχρονο και στο δεύτερο μέρος τσέκαραν το πάτημα του ποδιού του Σάσα σ’ αυτό του Κρμέντσικ-αφού πρώτα έδιωξε μπάλα-και αποφάσισαν να δώσουν πέναλτι. Θυμίζω ακόμη ότι υπήρχε και μία αποβολή του Γκάμα που δεν δόθηκε και το υπογραμμίζω απλά για να τονίσω ότι αν θέλει κανείς να συζητά μόνο για τις αποφάσεις του Κουλμπάκοφ τότε μπορεί να αφιερώσει όλη την εβδομάδα του σ΄ αυτή την κουβέντα, χωρίς να καταλήξει και σε κάτι ουσιαστικό ως συμπέρασμα.

Πιο πλήρες ρόστερ σε σχέση με Αρη, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό

Ποιο ήταν αυτό κατά την γνώμη μου; Ότι ο ΠΑΟΚ επιβεβαίωσε απλά ότι συνολικά διαθέτει πιο πλήρες ρόστερ από τις ομάδες που προσπάθησαν να τον ανταγωνιστούν για τις θέσεις της Ευρώπης και στο φινάλε κατάλαβαν ότι είναι τουλάχιστον ένα σκαλί πάνω από αυτές.

Επειδή το θέμα της ποιότητας είναι κάπως υποκειμενικό, ας σταθούμε σε πιο αντικειμενικά στοιχεία. Ο Αρης έχει χρησιμοποιήσει 25 παίκτες με περισσότερα από 150 λεπτά συμμετοχής στο Πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ 32. Αυτή η διαφορά αποτυπώνεται στην ενέργεια που βγάζει ο Δικέφαλος στα παιχνίδια σε σχέση με αυτή που πλέον δεν έχει ο Αρης. Υπάρχει μία φάση στο πρώτο ημίχρονο χθες που πραγματικά αποτελεί απόδειξη για το συγκεκριμένο συμπέρασμα.

Ο Αρης προσπάθησε να βγάλει αντεπίθεση και πλην του παίκτη που κουβαλούσε την μπάλα ανέβαιναν άλλοι δύο, την ώρα που ο ΠΑΟΚ είχε 6 με 7 επιστροφές με αποτέλεσμα γρήγορα να προστατευτεί η περιοχή του σχεδόν μόνιμου θεατή Πασχαλάκη.

Η πληρότητα του ρόστερ φάνηκε και από το γεγονός ότι ένα ακόμη παιχνίδι το «καθάρισε» ο πάγκος. Στον πρώτο ημιτελικό με την ΑΕΚ, ο Μουργκ έδωσε την σπουδαία νίκη με το απίθανο γκολ-φάουλ, στην ρεβάνς ο Κρμέντσικ μπήκε και έφερε τα πάνω κάτω, στο ΟΑΚΑ, στο Πρωτάθλημα, πάλι με την ΑΕΚ, ήταν ο Ουάρντα που ξεκλείδωσε το διπλό και χθες ο καταλύτης ήταν για μία ακόμη φορά ο Τσέχος. Μάλιστα στο φινάλε του ματς και άλλοι δύο παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο έβαλαν την σφραγίδα τους. Ο Μουργκ που έκλεψε την μπάλα από τον Γκάμα και ο Μιχάι που έδωσε την ασίστ στον Αντριγια.

Κακά τα ψέματα, ο ΠΑΟΚ έφτασε να παίζει την δεύτερη θέση στα πλέι οφ από δικά του λάθη και αυτό επιβεβαιώθηκε περίτρανα μέσα από όλη την πορεία του στο μίνι Πρωτάθλημα. Όταν άφησε στην άκρη πειραματισμούς, δοκιμές παικτών και συστημάτων και πήγε στα σίγουρα (διάταξη στην οποία δούλεψε το καλοκαίρι με μία-δύο δοκιμασμένες πινελιές, όπως η τοποθέτηση του Βιεϊρίνια σε ρόλο λίμπερο), τότε άρχισε να αναρριχάται στην βαθμολογία και έφτασε μέχρι το +5 από τον τρίτο, πλέον, Αρη.

Στον τελικό θα μετρηθεί με τον Ολυμπιακό ενόψει νέας σεζόν

Προφανώς, δεν μιλάμε για πετυχημένη σεζόν στο Πρωτάθλημα, όπως σωστά επεσήμανε ο Μιχάι, ωστόσο, ο ΠΑΟΚ έδειξε με ρεαλισμό ποιος είναι ο συσχετισμός δυνάμεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχουν δύο ομάδες κορυφής (προφανώς, ο Ολυμπιακός αποδείχθηκε πιο έτοιμος σε λεπτομέρειες και συνολικά στο ρόστερ του φέτος από τον ΠΑΟΚ) και ένα δεύτερο γκρουπ συλλόγων που διεκδικούν τις θέσεις της Ευρώπης.

Αυτό που μένει τώρα να φανεί για τον ΠΑΟΚ είναι ότι η διαφορά των 20 βαθμών με τον Ολυμπιακό (ορισμένοι λένε ότι θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν χαλάρωναν οι «ερυθρόλευκοι» στο τέλος) δεν απεικονίζει την πραγματική διαφορά μεταξύ των δύο συλλόγων, αλλά προήλθε από τις μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ του Δικεφάλου λόγω FFP, τον άδοξο αποκλεισμό από τους ομίλους του Champions League και την αλλαγή προπονητή, μέχρι ο Γκαρσία να βρει τα πατήματά του και να ξεκαθαρίσουν ρόλοι και σχέσεις εντός ομάδας.

Ο τελικός Κυπέλλου είναι μίας πρώτης τάξης ευκαιρίας για τον ΠΑΟΚ να πάρει εκτός από τον τίτλο και τα πειστήρια ότι η επόμενη σεζόν, με διορθωτικές κινήσεις, θα είναι εντελώς διαφορετική για την μάχη του τίτλου.

Εχοντας, πλέον, αγκαλιάσει την δεύτερη θέση, ο ΠΑΟΚ μπαίνει στην προετοιμασία για τον τελικό, έχοντας αποκομίσει και ένα ακόμη κέρδος χθες κόντρα στον Αρη. Την επιστροφή του Μιχάι. Ο διεθνής Αλβανός στόπερ στα περίπου δέκα λεπτά που αγωνίστηκε, καθάρισε φάσεις στον αέρα, βγήκε μπροστά, έδωσε ασίστ για γκολ και έστειλε μήνυμα ότι πατά γερά στα πόδια του, κάνοντας τον Γκαρσία να αισθάνεται λίγο πιο άνετα βλέποντας τον Ινγκασον και τον Κρέσπο στα πιτς, να κάνουν αγώνα δρόμου για τον τελικό.

Αφού, μάλιστα, απέφυγε τα κακά μαντάτα για τον Βιεϊρίνια μετά το σκληρό μαρκάρισμα του Γκάμα, τότε, μπορεί να μιλήσει κανείς και για εξτρά τόνωση της αυτοπεποίθησης της ομάδας ενόψει της μετωπικής με τον Ολυμπιακό.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.