Ο πανηγυρισμός του Άκπομ και οι… Μαύροι Πάνθηρες

Metrosport Team20 Ιουνίου 2020

Ο Τσούμπα Άκπομ πέτυχε το γκολ της ανατροπής με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι και έσπευσε με μια συμβολική κίνηση να δείξει την αντίθεσή του στα φαινόμενα ρατσισμού και τη συμπαράσταση του στο κίνημα Black Lives Matter.

Η κίνησή του αυτή θύμισε αυτή των Αμερικάνων Σμιθ και Κάρλος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικό.

Στις 16 Οκτωβρίου 1968, οι Αμερικανοί σπρίντερ Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος και ο Αυστραλός Πίτερ Νόρμαν ανέβηκαν στο βάθρο για την απονομή των μεταλλίων στα 200 μέτρα.

Κατά τη διάρκεια της απονομής ο Σμιθ σήκωσε τη δεξιά γροθιά του φορώντας μαύρο γάντι «για να δείξει τη μαύρη δύναμη στην Αμερική» και ο Κάρλος την αριστερή γροθιά «για να δείξει τη μαύρη ενότητα». Στην πραγματικότητα ύψωσαν ο ένας τη δεξιά και ο άλλος την αριστερή γροθιά του γιατί απλώς μοιράστηκαν ένα ζευγάρι μαύρα γάντια.

Ανάμεσα στους δύο μαύρους αθλητές, ο λευκός Αυστραλός Πίτερ Νόρμαν. Ο πιο γρήγορος αθλητής στα 200 μέτρα στην ιστορία της Αυστραλίας. Ο Νόρμαν γνώριζε ότι οι δύο συναθλητές του είχαν την πρόθεση να κάνουν τη συγκεκριμένη κίνηση αλλά δεν διαχώρισε τη θέση του. Βαθιά αντιρατσιστής και ο ίδιος, ενάντια στη White Australian Policy της πατρίδας του, φόρεσε στο στήθος του την κονκάρδα της Ολυμπιακής Καμπάνιας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που φορούσαν και οι Αμερικανοί αθλητές.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.